Liberalii prezintă radiografia eșecului administrației Fritz

Liberalii prezintă radiografia eșecului administrației Fritz

Liberalii prezintă radiografia eșecului administrației Fritz. Președintele PNL Timiș, Alin Nica și candidatul PNL la Primăria Timișoara, Nicolae Robu, au prezentat în cifre, marți, 5 decembrie 2023, pierderile financiare ale proiectelor de dezvoltare a orașului sub conducerea actualei administrații a primarului în funcție, Dominic Fritz.

Liberalii au făcut calcule din care rezultă că 230 de milioane de lei din bugetul orașului pentru anul viitor, vor trebui puși deoparte pentru a nu bloca investițiile începute. Ei susțin că s-ar fi putut face 15 poduri peste Bega sau se puteau moderniza 46 de școli din Timișoara, cu banii europeni pierduți de către actuala administrație a orașului.

Conform acestora, administrația Fritz pierde, în anul 2023, aproape 230 milioane de lei fonduri europene, din cauză că nu a terminat la timp o mulțime de proiecte, iar altele au fost pur și simplu abandonate. În loc ca aceste proiecte să fie realizate cu bani de la Uniunea Europeană, singura opțiune este ca ele să fie finalizate cu bani din bugetul local, adică din buzunarul timișorenilor.

„Vă dau un exemplu, Calderonul, reabilitat și eficientizat energetic se face cu 1 milion de euro. (…) 146 de licee Calderon puteau fi reabilitate. Două maternități s-ar putea construi. Drumul județean lărgit la patru benzi, 10 kilometri, ne costă 135 milioane de lei. Ca să vă dați seama de magnitudinea dezastrului”, a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș.

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a prezentat o listă cu proiectele pentru care vechea administrație a atras bani europeni și pe care actuala administrație ar fi trebuit să le implementeze. Potrivit lui Robu, din 42 de proiecte ale primăriei, doar 6 au fost implementate în proporție de 100%.

„Șase din 42, adică 14,2 la sută. E cea mai mică rată de succes din țară, probabil. Dacă ai primit fonduri europene și nu reușești să finalizezi proiectele, ai două posibilități: să te angajezi că le finalizezi cu bani proprii până la sfârșitul anului viitor și atunci nu ți se iau banii de care ai beneficiat, sau să nu faci lucrul acesta și să pierzi acei bani. Ca să nu piardă banii (actuala administrație – n.r.), s-au adoptat hotărâri de consiliu local și s-au alocat de la bugetul local fondurile pentru continuarea acestor proiecte. Valoarea totală care s-a aprobat să fie pusă de la bugetul local pentru continuarea acestor proiecte, până la sfârșitul anului 2024, este de 229,2 milioane de lei. Vă dați seama ce înseamnă asta pentru bugetul local?”, a spus Nicolae Robu, candidatul PNL la Primăria Timișoara.

Pe 28 noiembrie 2023, la ceas de seară, consilierii locali au votat pe bandă rulantă nu mai puțin de 32 de proiecte care prevăd „prelungirea duratei de implementare a proiectului (…) până cel târziu la data de 31.12.2024 și a cheltuielilor estimate aferente, în vederea finalizării activităților și asigurării functionalității, în scopul asigurării finalizării integrale din fonduri proprii”, un vot forțat despre care Renașterea bănățeană a relatat pe larg, la acel moment (Primăria Timișoara ar putea pierde finanțările europene pentru 30 de proiecte neterminate la timp de către administrația Fritz).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Liberalii prezintă radiografia eșecului administrației Fritz

  1. II doare pe ei undeva de absobtia fondurilor europene ! e o problema cu fondurile astea-nu se pot sifona usor si nu poti baga firmele tale de casa !!!
    Asa ca, ia sa vada DNA-ul si Procuratura ce au facut pe acolo si sa plateasca ei, pe persoana fizica ce a pierdut acest oras !

  2. ce sa zic … ar trebui sa va fie rusine lautarilor, dar de unde, nu aveti asa ceva!
    si apropo, sa vedem mascarada demiterii lui Proteasa, sau e o alta sarada ieftina pentru plenul urmator?!

    Presa ar trebui sa fie toata prezenta (19.12.2023) sa se vada cum ipocritii isi ascunde hotii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *