Lege nouă, cu obligaţii noi! Ce trebuie să faci când te somează un polițist

politist 2

Conform Legii 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și liniștii publice, polițiștii au acum alte drepturi când vine vorba de controlul unor persoane.

Astfel,în momentul în care se decide să facă o astfel de verificare, polițistul îi poate solicita celui pe care îl controlează să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Asta înseamnă ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul, adoptarea poziției șezut, culcat sau oricare alta care previne o posibilă acțiune violentă, cu condiția să respecte demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției.

Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor”, se arată într-un comunicat al IPJ Timiș.

Cei recalcitranți trebuie să fie atenți, deoarece dacă vor continua să se aproie de un polițist după ce acesta i-a somat să stea, prin cuvintele “Poliția, stai! Nu te apropia!”, acțiunea lor va fi considerată una violentă.

Tot în această lege se mai fac precizări referitoare la atacul armat, acesta fiind definit ca atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.

“Poliția, stai! Nu te apropia!”

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: “Poliția, stai! Nu te apropia!” ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

CITEŞTE ŞI: Un fost mare șef din Timișoara, prins beat mangă la volan

Legea a apărut în Monitorul Oficial în 28 octombrie, iar mdificările pe care le aduce legislației existente vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *