Lăsată „cheală” de verdeață, Piața Libertății rămâne și fără vestigiile istorice

baie turceasca

Comisia de resort a Ministerului Culturii a avizat, într-un târziu, soluția pentru vestigiile istorice dezvelite în decembrie 2013 în Piața Libertății din Timișoara.

Cu toate că Direcția pentru cultură Timiș a pledat pentru expunerea acestora, în așa fel încât ruinele băii tucești să poată fi vizibile, mai-marii de la minister au ales soluția îngropării lor. Rămășițele vor fi conservate în prealabil, iar pe pavaj va fi marcat conturul băilor turcești, a confirmat arheologul Victor Bunoiu, consilier de specialitate în cadrul Direcției județene pentru cultură Timiș.

Celelalte soluții propuse de arheologi fuseseră ori lăsarea și conservarea lor acolo unde au fost găsite, ori acoperirea cu un strat de sticlă, așa cum se practică în alte orașe europene. Așadar, în timp ce alții, mai puțin dăruiți de istorie, sunt în stare să fabrice ruine pentru a atrage turiștii, la Timișoara, vestigiile reale sunt îngropate.

Se pare că autorităților locale nu le displace această idee, pentru că în acest fel Piața Libertății poate să fie finalizată. Cei care mai doresc să admire fosta baie turcească, veche de peste 400 de ani, ar face bine să se grăbească, până când nu va fi turnat pământ peste ea.

Bună pentru BBC, rea pentru Timișoara

În 17 aprilie a.c., secțiunea de călătorii a BBC a publicat un articol intitulat „O veche capitală otomană iese la suprafaţă“, semnat de Urooj Qureshi, în care sunt prezentate ca atracţie turistică vestigiile unei băi turceşti descoperite în Piaţa Libertăţii din Timişoara, cu ocazia lucrărilor de reabilitare a centrului istoric.

„În septembrie 2014, când am reveni în oraşul din vestul României, am descoperit ceva captivant: arheologii au săpat şi au descoperit baia veche de 400 de ani cunoscută ca Marele Hammam. (…) În timp ce stăteam în zona săpăturilor făcute pentru a scoate la lumină Marele Hammam, am putut să admir ruinele unor foste încăperi şi gurile de aerisire care erau restaurate pas cu pas.

M-am gândit la zecile de vizite pe care le-am făcut în Piaţa Libertăţii fără să am habar ce zace dedesubt.

Piaţa este situată central, între Piaţa Unirii, un loc popular de promenadă, cu baruri şi cafenele, şi Piaţa Operei, unde au loc unele dintre cele mai importante activităţi culturale ale oraşului.

În comparaţie cu cele două pieţe aglomerate, Piaţa Libertăţii pare o oază de calm, străjuită de copacii la umbra cărora te poţi odihni privind la ce se petrece în jur.

Probabil că şi în secolul 17, piaţa aceasta era un loc perfect de unde puteai să priveşti lumea”, se arăta în articol.

Desigur, mulțumită minunatelor reamenajări ale Pieței Libertății, viziunea colaboratorului de la BBC, care se simțise în Timișoara ca într-o călătorie în timp, nu mai este de actualitate. Vom avea mult pavaj, o statuie în mijloc, multe clădiri degradate de jur împrejur și cam atât.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lăsată „cheală” de verdeață, Piața Libertății rămâne și fără vestigiile istorice

  1. Foarte trist!!! Administratia locala distruge patrimoniul cultural pe bani publici. Cita lipsa de responsabilitate si patriotism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *