La Timişoara, medicii de familie ”pensionați” forțat își vând pacienții pentru a-și asigura o bătrânețe decentă

Elisabeta Spataru

Aproape zece la sută dintre medicii de familie care au tratat până anul trecut orășenii timișeni au fost ”pensionați” forțat, dar legal, pentru că au împlinit 65 de ani. A fost o ocazie rară pentru noi doctori – cu dare de mână – de a ajunge la fondurile Casei de Sănătate, deoarece Timișoara se clasează pe primul loc în țară, cu cei mai mulți medici de familie în raport cu numărul de locuitori. Mai mult de jumătate dintre doctorii care acordă asistență medicală primară în județul Timiș activează în municipiul reședință de județ.

Fără bani de la Casa de Sănătate

Deși au cabinete private și în mod normal pot lucra atâta timp cât doresc, o chichiță legislativă îi trage pe medicii de familie de la oraș pe linie moartă la 65 de ani. Din momentul în care împlinesc această vârstă, ei mai pot lucra doar contra cost (fără bani de la asigurările de sănătate), ceea ce face să nu mai aibă, practic, pacienți.

Mariana Marcu”Conform Legii 95 din 2006, medicii se pensionează la 65 de ani, indiferent de sex. În Timiș, la 31 decembrie 2015, 21 de medici de familie din mediul urban aveau 65 de ani, iar începând cu 1 ianuarie aceștia și-au încetat contractul de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară cu Casa de Sănătate. Acest lucru înseamnă că ei pot consulta în continuare, însă nu pot elibera rețete gratuite sau compensate, nici bilete de trimitere și nici concedii medicale. În locul lor au venit 21 de medici care nu aveau anterior contracte cu Casa de sănătate și care au preluat aceste praxis-uri. Fac excepție, conform aceleiași legi, medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie din mediul rural”, a precizat Mariana Marcu, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș.

O discriminare şi o ilegalitate

”E o discriminare. Cei din mediul rural nu sunt scoși la pensie la 65 de ani pentru că medicii tineri nu se duc acolo unde e nevoie de ei, ci vor doar la oraș. Din punct de vedere legislativ e o ilegalitate: noi suntem privați și nu ne mai lasă să lucrăm. Medicii specialiști pot lucra în privat atât timp cât le permite sănătatea, indiferent de vârstă. Ei eliberează o prescripție simplă cu care pacientul se duce la medicul de familie și primește rețetă compensată. Eu, după 35 de ani de muncă, voi avea o pensie cât două ajutoare sociale, respectiv… 990 de lei”, a precizat Elisabeta Spătaru, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie din Timiș.

Pacienți de vânzare

Toți pacienții aflați pe listele celor 21 de medici de familie pensionari se află în prezent în evidențele noilor medici care au preluat afacerea. Acest lucru se poate întâmpla fără o înștiințare prealabilă a fiecărei persoane în parte. Teoretic pacienţii pot opta pentru schimbarea medicului de familie, însă acest lucru este îngreunat, de la caz la caz, de persuasiunea doctorilor care au plătit pentru a avea CNP-ul lor în baza de date și gajul prin asigurarea de sănătate.

”Este legal să se predea lista unui alt medic prin preluarea praxisului. Suma se stabilește în funcție de spațiu, de zonă, de numărul de pacienți și de venitul pe care l-a avut cabinetul respectiv. Așa, medicii care se pensionează pot să își rotunjească veniturile pentru a putea supraviețui cu o pensie mică. Sunt medici tineri care cu ajutorul părinților pot cumpăra un praxis. Normal ar fi ca înainte de pensionare doctorul să lucreze o perioadă alături de noul medic, pentru ca acesta să poată cunoaște istoricul fiecărui pacient în parte și problemele de sănătate ale acestuia”, a spus Elisabeta Spătaru.

Sumele solicitate la vânzarea afacerilor în asistență medicală primară sunt destul de ridicate, un pacient din listă putând valora și 30 de euro.

Prea mulți medici pentru un venit mulțumitor

Potrivit vicepreședintei Patronatului Medicilor de Familie din Timiș, singura modalitate prin care un medic tânăr poate intra în cercul strâns al patronilor de cabinete de medicină de familie din orașul de pe Bega este aceea de a avea suficienți bani pentru a putea achiziționa un praxis cu minim 800 de persoane asigurate înscrise.

”În Timiș suntem peste necesar. Numărul optim de pacienți la care se poate lucra pentru ca doctorii să își poată întreține cabinetul este de 1.800, dar în Timișoaraun doctor are pe liste în medie 1.100 – 1.200 de persoane, ceea ce înseamnă un venit foarte mic. E cel mai mic număr de pacienți pentru un medic din întreaga țară! De asemenea, în toate satele din Timiș sunt medici de familie”, spune Elisabeta Spătaru.

428 de medici au contract cu Casa de Sănătate Timiş

”În relație contractuală cu CJAS Timiș sunt 428 de medici de familie, dintre care în Timișoara 251 (aproape 60 la sută – n.r.)”, a precizat reprezentanta Casei de Sănătate.

Un medic de familie ia pentru un pacient din listă 4,18 lei (valoarea garantată a punctului ”per capita”), iar valoarea garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical este de 1,96 lei. Tuturor persoanelor aflate în evidențele medicilor de familie le corespunde un anumit punctaj.

Cei mai bine cotați din punct de vedere al acestui punctaj sunt copiii între 0 și 3 ani și persoanele de peste 60 de ani, care primesc 11,2 puncte. Persoanele cu vârste cuprinse între 4 și 59 de ani primesc 7,2 puncte. Punctele se înmulțesc cu 4,18 lei, cât reprezintã valoarea unui punct.

Spre exemplu, dacă un medic are 1.000 de pacienți înscriși și toți sunt cu vârsta între 4 și 59 de ani, primește pentru ei 4.180 de lei pe lună fără să facă nici o consultație.

De obicei, această categorie de venituri reprezintă doar jumătate din banii pe care îi primește medicul de familie, cealaltă parte fiind obținută în urma serviciilor prestate. De exemplu, pentru supravegherea, de două ori pe lună, a sugarilor, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv, sunt prevăzute două consultaţii pentru fiecare lună care se calculează la 5,5 puncte x 1,96 lei adică 10,78 de lei.

Din banii decontați de Casa de Sănătate sunt plătite toate cheltuielile cabinetului: chiria, salariile asistentelor, a femeii de serviciu, a contabilului, informaticianului, taxele și impozitele la stat, utilitățile, papetăria, reparațiile cabinetelor etc.

Prea puțin loc pentru tineri

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, la rezidențiatul din noiembrie 2015 au fost prevăzute pentru centrul universitar Timișoara 11 locuri de pregătire pentru specializarea medicină de familie. Dacă tinerii nu provin dintr-o familie cu dare de mână, nu prea pot face cu adevărat carieră.

”Medicii tineri să meargă în zonele descoperite. În Timiș totul e ocupat. Însă tinerii nu vor să meargă la sate, mai ales în alte județe. Vin de exemplu, din Mehedinți, studiază în Timișoara și vor să rămână aici. Atunci se angajează pe un salariu mic la centre medicale-mamut, care au acaparat și medicina de familie – și ne-au luat pacienții -, unde doar eliberează bilete de trimitere pentru specialiști din cadrul aceleiași firme pentru a aduce venituri suplimentare patronilor. Așa ceva nu se întâmplă niciunde în lumea occidentală! Medicii de familie independenți rezolvă 80 la sută din cazuistica din sistemul sanitar”, a mai precizat Elisabeta Spătaru.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *