La Societatea Timişoara, „Speranţa” moare ultima

societatea timisoara

Procurorul general Augustin Lazăr se află în centrul unui scandal mediatic, după ce presa centrală a dezvăluit implicarea sa în distrugerea destinului unui dizident anti-comunist.

Concret, în anii 80, un cetăţean român, Iulius Filip, năcut în localitatea timişeană Teremia Mare, a fost anchetat şi arestat după ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceauşescu şi şi-a exprimat într-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea „Solidaritatea” din Polonia.

CITEȘTE ȘI: De la Sibiu la Nădlac, în curând pe autostradă

În final, el a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani şi patru luni cu executare, pentru propagandă împotriva orândurii socialiste.

Ulterior, el a încercat să fie eliberat mai repede, însă a fost refuzat, inclusiv de procurorul Augustin Lazăr, care în cazul său a fost preşedinte al Comisiei de liberare condiţionată.

În penitenciarul din Aiud, Iulius Filip a suferit torturi şi umilinţe groaznice, considerându-se că doar un alienat mintal poate complota împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

În replică, Augustin Lazăr nu neagă că a fost preşdintele respectivei comisii, însă susţine că aceasta nu dispunea eliberarea condamnaţilor, ci doar verifica îndeplinirea criteriilor tehnice pentru eliberare.

„Rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnaţi, acesta fiind exclusiv atributul instanţei de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59-60 din Codul penal din 1969: îndeplinirea unei fracţii minime obligatorii din pedeapsa ce se executa şi inexistenţa rapoartelor de sancţionare disciplinară”, se arată într-un comunicat al procurorul general Augustin Lazăr.

Situaţie tragi-comică

Scandalul dizidentului anticomunist a produs reacţii şi în rândul revoluţionarilor. Asociaţia 21 Decembrie 1989 îi cere lui Augustin Lazăr să se retragă şi să îşi ceară scuze public.

„În urma dezvăluirilor din media, Asociaţia 21 Decembrie 1989 solicită imperativ demisia procurorului general Augustin Lazăr.

Totodată, solicităm ca Augustin Lazăr să prezinte scuze public preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, precum şi tuturor cetăţenilor”, a anunţat consiliul director al asociaţiei.

Şi acum începe partea amuzantă a acestui caz cât se poate de serios, ajuns însă într-o situaţie fără ieşire tocmai din cauza unor decizii insuficient documentate.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 este Teodor Mărieş, cunoscut pentru poziţionarea sa anticomunistă.

Mărieş este laureat al Societăţii Timişoara, primind cea mai înaltă distincţie: Premiul Speranţa.

Culmea ironiei, acelaşi premiu l-a primit, chiar zilele trecute, şi… procurorul general Augustin Lazăr!

Aşadar, doi laureaţi ai aceluiaşi premiu sunt puşi pe poziţii antagonice.

În faţa acestei situaţii, Teodor Mărieş s-a arătat vizibil încurcat:

maries
Teodor Mărieș

„Asta este viaţa. Vă rog să mă înţelegeţi să nu pot face comentarii la adresa Societăţii Timişoara, al cărui membru sunt. Nu ar fi elegant din partea mea. Nu pot să comentez mai mult. Legat de demisia procurorului general, aţi văzut comunicatul nostru”.

La fel de pus în dificultate a fost şi Florian Mihalcea, preşedintnele Societăţii Timişoara:

mihalcea
Florian Mihalcea

„Nu sunt la curent cu acest subiect. Am nişte probleme medicale, nu ştiu despre ce este vorba. O să mă documentez”.

În schimb, mult mai tranşant a fost Flavius Boncea, fost membru în consiliul director al Societăţii Timişoara şi preşedinte al Comisiei pentru Adevăr şi Istorie a acestei structuri:

boncea
Flavius Boncea

„Sunt dezamăgit de premiile pe care le acordă Societatea Timişoara. Am impresia că ele nu mai au nici o legătură cu distincţiile care se dădeau pe vremuri şi nici cu spiritul Proclamaţiei de la Timişoara. Din păcate, aceste premii sunt menite doar să facă anumite jocuri politice. Ar fi extrem de trist ca Societatea Timişoara să se confrunte cu o nouă situaţie de genul celei prin care a trecut Mona Muscă, când i s-a retras calitatea de membru de onoare. Eu m-am retras din Societatea Timişoara în momentul când aceasta a decis să îi acorde spaţiu pentru birou parlamentar Monicăi Macovei”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “La Societatea Timişoara, „Speranţa” moare ultima

  1. Silviule, cât ai luat pe articolul ăsta? Știi prea bine că e o confuzie de nume, inventată și propagată de trustul latrinelor.

  2. Florescule, pe zi ce trece, esti tot mai varza! In rest, ma abțin. Măcar scoate articolul ca te faci de cacao. Cât despre “parerologii” pe care i-ai citat cu sârg și voioșie da-mi voie sa ma abțin, din nou. Sunt timisorean și țin la orașul meu…

  3. Mono,George,Craciun se rasucesc in mormant de cand acest pacalici de Mihalcea ,a deturnat telurile si idealurile pentru care s–a constituit Societatea.
    Cautati putin in trecutul lui Florn si vedeti legaturile lui inclusiv cu Monika Macovei.

  4. Florescu nu e varza( dupa cum afirma cineva), el este de fapt portavoce pentru cei care au fost si mai sunt legati de spiritul drapelului rosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *