La mulți ani doamnă, domnișoară, domniță!

La mulți ani doamnă, domnișoară, domniță!

La mulți ani doamnă, domnișoară, domniță!

Surprinzător poate pentru unii, data de 8 Martie a fost consacrată ca Zi Internațională a Femeii abia în anul 1977, printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite, care-și propunea să contribuie la promovarea egalității dintre cele două sexe ale societății umane.

Dar popularitatea excepțională a acestei sărbători – care, de remarcat, nu are statut oficial în niciunul dintre statele Uniunii Europene sau din cele două Americi – se datorează faptului că gestul simbolic al ONU s-a suprapus peste o îndelungată și larg răspândită tradiție a onorării familiei, deci a femeii în primul rând, la început de primăvară.

Printre numeroasele societăți care împărtășesc această tradiție se numără și cea românească, unde sărbătoarea internaționalizată a femeii se așază firesc în prelungirea obiceiului Mărțișorului și pe fundalul așa-numitelor zile ale babelor: ale mamelor și bunicelor, adică.

Asocierea femeii cu primăvara este cum nu se poate mai firească: ca și femeia, primăvara este anotimpul care aduce (readuce) natura la viață, care conferă speranța unui nou început, care îndeamnă la cumpătare și curățenie, care îmbogățește realitatea înconjurătoare cu muguri și flori, ce vestesc roadele de mai târziu.

CITEȘTE ȘI: Șefii fantomaticei Platforme Liberal Conservatoare din Timișoara se întâlnesc în taină la baza de agrement a STPT, unde vin cu mașinile de serviciu (foto)

Da, ziua de 8 martie este și o zi a luptei pentru drepturile civile ale femeii pentru o mare parte a lumii (acolo unde aceste drepturi nu sunt recunoscute sau nu sunt puse efectiv și complet în practică), dar ea rămâne mai presus de orice o zi a conștientizării primatului femeilor – doamnele, domnișoarele și domnițele din viața noastră – în existența de zi cu zi a umanității.

Este o zi a recunoașterii grației feminine ca parte a patrimoniului indestructibil al societății umane, o zi a curtoaziei, a redescoperirii faptului că omenirea se întemeiază pe complementaritatea dintre femeie și bărbat și că, deci, între aceștia trebuie să domnească armonia.

O armonie pentru care rețeta de succes include un buchet de flori oferit de 8 martie și o vorbă bună spusă nu doar într-o dată marcată în calendar, ci și în toate celelalte zile ale anului.

La mulți ani doamnă, domnișoară, domniță!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *