Justiția din Timișoara, afectată de protestele din instanțe

tribunal 1

Activitatea Curții de Apel Timișoara a fost întreruptă, azi, așa cum au anunțat, ieri, judecătorii acestei instanțe, care au decis să protesteze, astfel, împotriva deciziei parlamentarilor de a le elimina pensiile de serviciu. În schimb, la Tribunalul Timiș și la Judecătoria Timișoara, magistrații au fost prezenți în sălile de judecată. Însă, la câteva ore de la începerea activității, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Timiș a decis ca, începând de mâine, să-și suspende și aceștia activitatea, pe termen nelimitat. În ceea ce privește instanța locală, o decizie privind oportunitatea întreruperii activității va fi luată în cursul zilei de mâine. În ceea ce privește parchetele, activitatea de la primele ore de ieri cu justițiabilii nu a fost afectată.

Grefierii au întrerupt, brusc, activitatea

Lucrurile au luat, însă, o turnură neașteptată la tribunal și la curtea de apel când, după două ore de la începerea activității, corpul personalului auxiliar al instanțelor (compus, în mare parte, din grefieri) a decis să-și suspende, brusc, activitatea, justițiabililor trântindu-li-se ușa-n nas. Nici un afiș nu a fost pus la ghișeele de la birourile de registratură și arhivă care să anunțe întreruperea activității, astfel că cetățenii au fost luați prin surprindere, neștiind ce să facă: să plece sau să mai aștepte. Ba, mai mult, la registratura curții de apel, geamul de la ghișeu a rămas întredeschis în timpul programului de lucru cu publicul dar, chiar dacă grefierele au fost prezente în birou, acestea nu s-au deranjat să-i anunțe pe cei care așteptau în fața ghișeului să depună acte că nu mai desfășoară activități. Unii au bătut, discret, în geam, în speranța că cineva le va da vreo lămurire. Nu s-a întâmplat acest lucru. De bunăvoință au dat, însă, dovadă, grefierii de la registratura Judecătoriei Timișoara, care, în timp ce colegii lor de la celelalte instanțe le-au întors spatele justițiabililor fără nici o explicație, au mai rămas o bucată de timp să-și continue actvitatea, permițându-le cetățenilor să-și depună cererile și documentele.

Sindicatele, indignate de eliminarea pensiilor speciale

Protestul de astăzi al grefierilor s-a desfășurat în intervalul orar 10 – 12, la scurt timp după ce reprezentanții mai multor sindicate la care este afiliat personalul auxiliar al instanțelor au emis un comunicat de presă în care se specifică: ”ne arătăm indignarea împotriva <<eliminării>> pensiilor de serviciu, denumite <<pensii speciale>> de către parlamentari pentru a câștiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformați, spunându-le că ajută bugetul statului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecințe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justițiabil. Înțelegem să aducem la cunoștință că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiție va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea <<autorității judecătorești>> nu poate fi organizată și desfășurată. Mai mult decât atât, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunțat de către inițiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul categoriei noastre profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane față de anul 2018 (1.814 beneficiari), astfel că putem spune că suntem <<eliminați>> pe cale naturală. Prin urmare, haosul creat în justiție nu se justifică. Să înțelegem că acești 1.800 de pensionari căpușează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază și e absolut necesar să le tăiați, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstrați? Prin urmare, în virtutea dreptului constituțional la liberă exprimare și în urma deciziei luate de organele colegiale de conducere ale organizațiilor noastre sindicale și profesionale, față de locul și rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiție, corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze următoarele forme de protest: suspendarea activității în intervalul orar 10-12, începând cu data de 22.01.2020 – personalul auxiliar de specialitate nu va efectua niciun fel de activități specifice funcției și nu va îndeplini niciun act de procedură; începând cu data de 27.01.2020 va fi întreruptă activitatea în instanțe și parchete, la nivel național, pe o perioadă ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, ce vor avea loc joi, 23.01.2020”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *