Investiţie de peste 10.000.000 de euro la Timişoara. Aquatim va folosi nămolul pentru producția de energie electrică

Investiţie de peste 10.000.000 de euro la Timişoara. Aquatim va folosi nămolul pentru producția de energie electrică

Valorificarea energetică a nămolului rezultat în urma epurării apelor uzate din Timişoara va fi rezultatul unei investiţii a cărei valoare depăşeşte zece milioane de euro. Contractul de proiectare și execuție a unei instalații de uscare a nămolului de la stația de epurare și valorificarea energetică a acestuia a fost încheiat între Aquatim și companiile Constructim SA și EPPM AG, acestea câștigând în asociere licitația.

”Conform reglementărilor naționale și europene, există câteva căi de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit în agricultură, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deșeuri sau valorificat energetic. În conceperea acestui proiect au fost luate în calcul toate variantele și singura optimă este de folosire a acestui nămol pentru obținerea de energie electrică. De exemplu, el nu poate fi folosit în agricultură deoarece conține agenți patogeni și metale grele. Noua instalație va respecta toate normele de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european”, a afirmat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu (foto), cu prilejul semnării contractului.

În valoare de aproape 51,7 milioane de lei, proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile.

”Este un proiect nou pentru Timișoara, care vine în continuarea eforturilor noastre de a avea un oraș verde. Mizăm pe un dublu câștig: eliminăm nămolul produs din epurarea apelor uzate și îl transformăm în energie electrică, care va fi introdusă în sistemul local. Anual, la stația de epurare se produc 33.000 de tone de nămol, care, dacă nu sunt neutralizate, ajung la groapa de gunoi, producând poluare și costuri suplimentare. Prin această instalație Timișoara devine mai curată și mai prietenoasă cu mediul”, susține primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Zgura rezultată poate deveni material de construcție

Tehnologia propusă transformă substanța organică conținută în nămol, în gaz de sinteză. Acesta, prin ardere, generează energie termică utilizată pentru procesul de uscare, pentru producere de energie electrică (300 de Kwh) și pentru încălzirea spațiilor tehnologice. Sistemul va fi în circuit închis și complet automatizat.

CITEŞTE ŞI: Protecţia Consumatorilor declară război benzinăriilor Lukoil și Gazprom, precum și lanţului de magazine Berezka

Instalația, după ce va fi amorsată, va funcționa fără aport de combustibil, iar nămolul va fi transformat într-un material nepericulos, zgură – cenușă, care poate fi valorificat ca materie primă secundară în industria materialelor de construcții sau a asfalturilor, ori poate fi evacuat la depozitul ecologic de deșeuri.

Finanțarea e asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare, iar termenul de execuție este de 24 de luni, perioada de garanție fiind de cinci ani. Contribuția locală la acest proiect este de 3,1 milioane de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *