Investigații imagistice de înaltă acuratețe la Spitalul CF Timișoara. Avem cea mai modernă tehnică de investigare a ochiului, în doar 10 minute

Investigații imagistice de înaltă acuratețe la Spitalul CF Timișoara. Avem cea mai modernă tehnică de investigare a ochiului, în doar 10 minute

Investigații imagistice de înaltă acuratețe la Spitalul CF Timișoara. Avem cea mai modernă tehnică de investigare a ochiului

OCT – Tomografia în Coerență Optică este cea mai modernă tehnică de investigare a ochiului.

OCT este aparatul care permite evaluarea sănătății ochilor. Tomografia în coerență optică permite diagnosticarea, tratarea, dar și urmărirea în timp a mai multor afecțiuni oculare. Cu ajutorul aparatului, se pot vizualiza straturile retinei, obținându-se o imagine 3D a ochiului. Practic, este realizată o hartă care contribuie la depistarea precoce a unor boli ale ochilor.

“OCT-ul este similar ecografiei, însă, în locul ultrasunetelor, utilizează unda luminoasă în infraroșu care scanează straturile retinei și ale celorlalte componente ale globului ocular. Astfel, se obțin imagini ale unor secțiuni foarte fine, cu grosimi de ordinul micronilor, chiar sub 10 microni, și în felul acesta se realizează o vizualizare 3D a ochiului. Această tehnică imagistică este noninvaziva, noncontact, nedureroasă, neiradiantă, nu necesită anestezie. În același timp, ne ajută la stocarea imaginilor. Practic, putem urmări evoluția unei afecțiuni în timp”, spune dr. Ileana Bosun, medic primar oftalmolog șef secție oftalmologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Aparatul permite o scanare foarte rapidă a ochiului cu ajutorul unei radiații luminoase cu infraroșu. Imaginile obținute astfel sunt la o rezoluție mare, ce permite identificarea modificărilor structurale ale ochiului. Practic, straturile retiniene pot fi foarte ușor segmentate și măsurate. Investigația durează cel mult 10 minute, timp în care pacientul urmărește un spot luminos în interiorul aparatului.

Scanarea se produce fără a intra în contact cu ochiul pacientului. OCT-ul se folosește și pentru analizarea nervului optic, dar și în depistarea afecțiunilor vasculare ale retinei. Imaginile sunt folosite atât în scop de diagnostic, cât și de monitorizare a pacientului.

“Investigația este utilă în stabilirea unui diagnostic precoce și în abordarea terapeutică adecvată. Printre afecțiunile oftalmologice ce pot fi depistate se numară: glaucomul, care reprezintă o deteriorare a celulelor ganglionare ce poate duce la pierderea acuității vizuale, degenerescența maculară legată de vârstă, care face ca imaginea să fie neclară și distorsionată, retinopatia diabetică, ce duce la deteriorarea retinei la persoanele cu diabet, edemul macular, care duce la riscul pierderii vederii, gaura maculară, tracțiuni vitreoretiniene, care pot genera dezlipirea retinei, decolarea de retină, având ca efect pierderea parțială sau totală a vederii. Practic, informațiile pe care le putem afla dintr-o asemenea investigație imagistică sunt numeroase”, spune dr. Ileana Bosun.

CITEŞTE ŞI: Inspectoratul Școlar Județean Timiș a solicitat guvernului 3.000.000 de euro pentru cumpărarea unui imobil

Totodată, OCT este singurul aparat care permite depistarea edemului subretinian. Medicii recomandă ca, în cazul persoanelor cu afecțiuni oculare, după vârsta de 40 de ani, investigațiile să fie efectuate de două ori pe an.

OCT-ul a fost achiziționat prin programul POIM de dotare a Spitalului Clinic CF Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *