Înscrierea la examenul de definitivare în învățământ, până în 13 octombrie 2023
Înscrierea candidaților la examenul de definitivare în învățământ, pentru anul școlar 2023/2024 se face până în 13 octombrie. Dosarul cu documentele candidaților se transmite inspectoratului școlar de către unitățile de învățământ.
Dosarul de înscriere conţine, în prima etapă, următoarele documente:
a) fişa tip de înscriere, completată şi confirmată de conducerea unităţii de învăţământ şi semnată de candidat;
b) copii ale actelor de studii în baza cărora se face înscrierea la examen, precum și decizia de repartizare pe post, buletin/carte de identitate, certificat de naştere; document care atestă schimbarea numelui, toate certificate „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ;
c) document certificat „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor legale privind absolvirea programului de pregătire psihopedagogică şi metodică în specialitatea pentru care se solicită înscrierea la examen;
d) adeverință privind calificativul “Bine” sau „Foarte bine” acordat pentru ultimul an școlar în care candidatul a desfășurat activitate didactică, cu excepția candidaților aflați în primul an de stagiu.
e) decizia de repartizare pe post.
Pentru a se putea înscrie la examen, candidații trebuie să aibă îndeplinită condiția de vechime la catedră: minimum un an școlar de predare efectivă (cu normă întreagă sau cu fracțiuni de normă cumulate din anii precedenți, echivalente normei de un an). Anul școlar începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august.
Candidatii aflați pentru prima dată în situația efectuării stagiului de practică de un an se pot înscrie la examen dacă desfăşoară activitate la catedră cu normă întreagă, în calitate de cadru didactic calificat.
Candidații care au fost respinși la unul sau la mai multe examene susținute în anii anteriori se pot înscrie fără a plăti taxa de 300 de lei solicitată doar în cazul nepromovării examenului de trei ori. Condiția este de a relua stagiul de un an.
Structura examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar:
Etapa I – eliminatorie
a) susținerea a două inspecții de specialitate, până la data de 31 mai 2024.
– prima inspecție de specialitate se efectuează până la data de 9 februarie 2024;
– a doua inspecție de specialitate se efectuează până la data de 31 mai 2024.
b) evaluarea portofoliului profesional – în ziua în care este efectuată cea de-a doua inspecție de specialitate.
Etapa a II-a – finală
c) o probă scrisă, care se va susține în data de 24 iulie 2024.
Pentru a se putea prezenta la proba scrisă din cadrul examenului, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
a) să aibă calificativul: „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul școlar curent;
b) media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puțin de 7 la fiecare dintre probele respective.
În fiecare dintre cele două etape de inspecții, evaluarea activității didactice a candidatului se realizează în câte o singură zi, la patru clase, din cele patru tipuri de lecții: de dobândire de noi cunoștințe, de consolidare, de formare priceperi și deprinderi, de evaluare.
CITEȘTE ȘI: ”RĂSUCIREA. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern”, la Kunsthalle Bega
Astfel, la finalul celor două etape de inspecții, candidatul va trebui să aibă opt ore evaluate de profesorul metodist sau de inspectorul de specialitate.
Candidații vor fi evaluați la disciplina pe care o predau în anul susținerii examenului, indiferent de disciplina din care au ales să susțină examenul.
Dosarele candidaților se vor completa de unitățile de învățământ și se vor transmite inspectoratului școlar în perioada 3-14 iunie 2024, cu următoarele documente:
a. adeverinţa privind nota obţinută de candidat la evaluarea portofoliului profesional;
b. adeverință privind calificativul parțial aferent anului școlar în curs;
c. adeverinţă din care să rezulte vechimea de predare efectivă la catedră a candidatului;
d. procesele verbale pentru inspecţiile de specialitate, în copie, certificate conform cu originalul de către conducerea unităţii de învăţământ în care s-au efectuat inspecţiile, împreună cu fișele de evaluare a activității didactice.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.