Indolenţa administrației Timişoarei ar putea duce la pierderea a 100 de milioane de lei, fonduri europene

Indolenţa administrației Timişoarei ar putea duce la pierderea a 100 de milioane de lei, fonduri europene

Indolenţa administrației Timişoarei ar putea duce la pierderea a 100 de milioane de lei, fonduri europene

ADR Vest a găzduit miercuri, 18 octombrie 2023, ședința Consiliului de Dezvoltare Regională, din care fac parte 16 membri: preşedinţii consiliilor judeţene şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale, din cele 4 judeţe ale regiunii de vest a țării.

Principala îngrijorare a membrilor consiliului este vizavi de Primăria Timișoara, care ar putea pierde peste 100 de milioane de lei, bani europeni. Cauza este incompetența cu care sunt gestionate proiectele și investițiile, deoarece zeci de proiecte moștenite de administrația Fritz de la administrația Robu au fost fie abandonate, fie nu sunt finalizate și nici nu se vor putea termina până la sfârșitul anului 2023, când se încheie exercitiul bugetar.

În cadrul întâlnirii, primarul Dominic Fritz a cerut o realocare a fondurilor pentru proiectele ce pot fi fazate cu prelungire în 2024. Practic, el le-a cerut celorlalți membri să aloce bani pentru zeci de proiecte al căror termen nu poate fi prelungit sau au un grad de absorbție a fondurilor de numai 5% sau chiar mai mic.

Indolenţa administrației Timişoarei ar putea duce la pierderea a 100 de milioane de lei, fonduri europene

Cu alte cuvinte, Consiliul de Dezvoltare Regională să ia bani de la alte investiții din cele patru județe și să le aloce Primăriei Timișoara, pentru proiectele începute dar pentru care nu mai are bani, din cauză că municipalitatea timișoreană nu a dus la capăt proiecte începute de vechea administrație și nici nu a fost în stare să atingă gradul de absorbție de minim 5% din fondurile europene sau nu mai au șanse să obțină avizele pentru finanțare.

“Noi am dorit ca toți beneficiarii să conștientizeze că termenul limită este 31 decembrie 2023, iar pentru proiectele ce pot fi fazate pe noul exercițiu bugetar să fie prelungite până anul viitor. Din păcate, unele dintre proiectele Primăriei Timișoara nu au atins nici măcar acest prag de 5 procente, iar acum solicită bani și prelungiri pentru proiecte pe care nu le-au realizat din 2020 încoace”, a declarat, pentru Renașterea bănățeană, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională, Alin Nica, care este și președinte al CJ Timiș, după întâlnirea din 18 octombrie 2023, de la ADR Vest.

Indolenţa administrației Timişoarei ar putea duce la pierderea a 100 de milioane de lei, fonduri europene

Dincolo de exprimarea diplomatică a lui Alin Nica, în realitate, pe 31 decembrie 2023 se încheie finanțarea UE pentru perioada 2014 – 2020. Mai mult, termenul s-a prelungit din cauza pandemiei, dar toate proiectele care au primit bani europeni trebuie finalizate până la această dată. În caz contrar, beneficiarul fondurilor, respectiv Primăria Timișoara în cazul de față, pierde banii europeni și va fi obligată să restituie către Bruxelles sumele cheltuite deja.

Putem vorbi de o “grea moștenire” lăsată de fosta administrație actualei conduceri a Primăriei Timișoara: între 40 și 50 de proiecte pe bani europeni deja semnate, care aveau finanțările asigurate. Administrația Fritz trebuia doar să le implementeze. Lucru care s-a realizat parțial, dar sub minimul cerut de 5% grad de absorbție a banilor europeni, iar în alte cazuri proiectele gata finanțate nu au mai fost implementate deloc. Pentru că… atât s-a putut.

Datele oficiale prezentate de ADR Vest, miercuri, la Timisoara, în sedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, arată că cele mai multe proiecte ce trebuiau finalizate de către administrația Fritz, dar care au fost abandonate sau au rămas nefinalizate, sunt din sectoarele de reabilitare energetică a blocurilor de locuințe, din zona investițiilor din sfera medicală și din cea a educației, mai exact reabilitare sau construcție de spitale și unități de învățământ. În aceeași situație gravă sunt și alte proiecte mari, neterminate, ca de exemplu lucrările magistrale de pe Calea Bogdăneștilor. Punctual, și în acest caz, Primăria Timișoara va trebui să returneze banii atrași de vechea administrație.

„Sunt proiecte care au 5-6 ani de la momentul contractării și evoluția lor nu are un ritm care corespunde cu al unei lucrări de investiții la nivelul pe care și l-au asumat. Autoritatea trebuia să facă toate diligențele ca să nu existe timpi morți, cel puțin din punctul ei de vedere, între momentul în care s-a terminat proiectarea până s-a lansat licitația de lucrări, apoi până s-a dat drumul la lucrări și apoi până când real au început lucrările acolo. Cred că asta ține foarte mult de bucătăria proprie a fiecărei autorități, să urmărească astfel de lucrări ca să se și întâmple în timpii pe care i-a asumat contractul. Adică, un proiect nu merge de la sine, singur”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenției Regionale de Dezvoltare Vest, referitor la fondurile care se vor pierde din actualul exercițiu bugetar, la finalul anului 2023.

Indolenţa administrației Timişoarei ar putea duce la pierderea a 100 de milioane de lei, fonduri europene

Documentele oficiale puse în discuție se referă la câteva proiecte de infrastructură școlară și medicală, banii ce vor trebui returnați Uniunii Europene de către Primăria Timișoara. Pentru unele dintre ele ar putea fi ceruți din nou banii, pe următorul exercițiu bugetar. Însă acest lucru este doar un artificiu de a acoperi pierderea finanțării inițiale, nu bani europeni în plus, pentru noi proiecte. Concret, este vorba despre reabilitarea Colegiului E. Ungureanu, modernizarea Şcolii nr. 30, construcția și dotarea Liceului Waldorf și reabilitarea și extinderea Ambulatoriului la Clinica ORL. Aceste proiecte care ar putea fi propuse, teoretic, pentru etapizare în noua perioadă de finanțare a UE pe intervalul 2021 – 2027.

Sorin Maxim a atras atenția că tabloul eșecului nu este încă complet, lista cu proiecte “eșuate” urmând a fi completată si cu alte obiective aflate în aceeași situație.

Primăria Timișoara nu are scuze pentru incapacitatea de a termina proiectele începute și cu finanțare asigurată încă din vremea fostei administrații și, cu atât mai puțin, pentru noile proiecte, mai exact tentative, începute din 2020.
Statisticile prezentate de ADR Vest arată că, la nivelul celor patru județe din regiune, rata de absorbție a fonndurilor europene a fost una foate bună, excepție făcând doar Primăria Timișoara și câteva alte proiecte, dar care nu au legătură cu orașul sau cu județul Timiș.

Click pe imagini!

“În calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, am salutat rezultatele extraordinare obținute de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest în calitate de Organism Intermediar, respectiv Autoritate de Management pentru cele mai importante programe de dezvoltare regională cu finanțare europeană.
Sub coordonarea directorului general al ADR Vest, Sorin Maxim, Regiunea Vest a depășit suma pe care a avut-o alocată prin POR 2014-2020, de 643,65 milioane euro (alocare din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la Bugetul de Stat). Până în prezent au fost realizate plăți în valoare de 663,57 milioane euro în cadrul programului, ceea ce se înseamnă o rată de absorbție de 103% la nivelul Regiunii Vest.

Dacă ne uităm la faptul că Regiunea Vest a ajuns în 10 ani de la 52% la 75% din media Uniunii Europene în ceea ce privește PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare, cu o accelerare în ultimii trei ani, asta arată faptul că obiectivele de dezvoltare pe care ni le-am stabilit la nivel regional au fost atinse cu succes. Am dat startul unei toamne fierbinți pentru beneficiarii care doresc să obțină finanțări prin Programul Regional Vest, dar și prin celelalte programe ce vor fi gestionale de ADR Vest în perioada 2021-2027”, a mai declarat Alin Nica.

CITEŞTE ŞI: PUZ nou, pe 100.000 de metri pătrați, într-o comună de lângă Timişoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Indolenţa administrației Timişoarei ar putea duce la pierderea a 100 de milioane de lei, fonduri europene

  1. Incapacitate catre sabotaj economic…astia fac rau cu intentie.
    In alte vremuri ajungeau la puscarie clar.
    Poate se mobilizeaza cineva si ii duce si pe ei unde le e locul !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *