Incredibil, dar adevărat: Muzeul de Artă Timişoara vrea să angajeze preoți, cântăreți sau polițiști la biroul de relații publice

Evenimentele culturale ale săptămânii, în organizarea instituțiilor CJ Timiș

Conducerea Muzeului Național de Artă Timișoara a căzut din lac în puț. În luna septembrie, a rasolit într-un mare stil concursul pentru ocuparea unor funcții contractuale de conducere și execuție vacante la Biroul de Comunicare și Relații Publice, punând condiții restrictive care miroseau de la o poștă a dedicație – licență în științe juridice și vechime în televiziune! -, după care, în urma articolului nostru, managerul Filip Petcu l-a anulat. Acum, concursul de recrutare pe funcțiile cu pricina a fost reluat, însă aberațiile continuă.

Deșeuri care miroseau a dedicație

Înainte de vă explica în ce constă acestea, ne simțim obligați să completăm dezvăluirile din articolul precedent. Astfel, în afara condițiilor restrictive de la concursul pentru ocuparea funcției de șef, respectiv de inspector de specialitate la Biroul de Comunicare și Relații Publice, și concursul pentru ocuparea funcției de șef la Biroul Administrativ mirosea a dedicație. Nu de alta, dar cum sună condiția unei vechimi de minimum doi ani în – atenție! – industria deșeurilor și domeniul instalațiilor sau domeniul tehnic?

De unde și până unde doar un candidat care a lucrat în industria deșeurilor poate concura la șefia biroului administrativ al unui muzeu de artă?! În fine, anulat la pachet cu concursurile menționate mai sus, acest concurs a fost reluat la sfârșitul lunii trecute, iar proba scrisă și interviul se derulează chiar în aceste zile. De această dată, condițiile de participare au sunat altfel: studii universitare absolvite cu diplomă de licență în domeniul științe inginerești; vechime – doi ani în specialitatea studiilor. Parcă e altceva, nu-i așa?

Slab pregătit, dar cu papagal

Și încă un detaliu care ne-a stârnit curiozitatea. La concursul pentru ocuparea funcției de consilier juridic, derulat luna trecută, singurul candidat – alte două persoane s-au înscris, dar nu s-au mai prezentat (?!) – a reușit să treacă la mustață de proba scrisă, unde a obținut 52 de puncte, în condițiile în care punctajul minim obligatoriu era 50. Dar nu asta ne-a surprins, ci punctajul primit de norocosul candidat la proba interviului: 97,33! Adică o notă aproape dublă față de prima probă. Concluzia pe care o putem trage este că Muzeul Național de Artă din Timișoara s-a ales cu un consilier juridic care nu prea se omoară cu cartea, dar are papagal…

Dintr-o extremă în alta

Bun, și acum să revenim la concursul cu cântec de la Biroul de Comunicare și Relații Publice. Dacă în septembrie, managerul muzeului își dorea un specialist în comunicare care să fi absolvit neapărat Dreptul și să fi acumulat minimum patru ani de experiență în televiziune, condiții care păreau croite pentru un anumit candidat, acum, noul anunț de organizare deschide larg porțile pentru specialiști în domenii care nu au nimic în comun cu comunicarea și cu relațiile publice.

Mai precis, atât pentru funcția de conducere de șef al Biroului de Comunicare și Relații Publice, cât și pentru funcția de execuție de inspector de specialitate în cadrul aceluiași birou, se cer studii universitare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniile științe umaniste și arte sau științe sociale, respectiv vechime în specialitatea studiilor de minimum șapte ani.

De toate pentru toți

Nu știm ce a fost în capul organizatorilor acestui concurs, dar se pare că au reușit să-și dea, din nou, cu stângul în dreptul. Nu de alta, dar în domeniul științelor umaniste, conform reglementărilor din învățământul superior românesc, avem așa: filologie, filosofie, istorie, studii culturale, teologie, arhitectură, urbanism, arte vizuale, istoria și teoria artei, teatru și artele spectacolului, cinematografie și media, muzică.

Altfel spus, Muzeul Național de Artă Timișoara este gata să angajeze la Biroul de Comunicare și Relații Publice filosofi, preoți, arhitecți, actori sau cântăreți. Și asta nu e tot, căci porțile muzeului s-au deschis larg și pentru toți absolvenții de științe sociale: drept, sociologie, asistență socială, științe administrative, științe ale comunicării, relații internaționale și studii europene, științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și securitate națională, ordine publică și siguranță națională, economie, administrarea afacerilor, finanțe, contabilitate, cibernetică și statistică, economie și afaceri internaționale, informatică economică, management, marketing, psihologie, științe ale educației, știința sportului și educației fizice.

În traducere, la Biroul de Comunicare și Relații Publice al muzeului, sunt așteptați pentru a fi angajați juriști, asistenți sociali, politicieni, militari, polițiști, contabili sau profesori de sport. Noaptea muzeelor pare că s-a transformat, la Timișoara, în noaptea minții…

Și, să ne înțelegem, oricare dintre acești candidați trebuie să aibă minimum șapte ani de vechime în profesia lui! Iar pentru concurs au de tocit următoarele: Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, H.G. 123/2002 (normele metodologice de aplicare a Legii nr.544/2001), O.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, Legea 311/2003 (Legea muzeelor şi a colecţiilor publice), “Relațiile publice și mass-media” de Cristina Coman, “Comunicarea de criză, tehnici și strategii”, de Cristina Coman și „Deontologia comunicării publice”, de Raluca-Nicoleta Radu (ultimele două fac parte doar din bibliografia aferentă funcției de șef birou).

CITEŞTE ŞI: Medalie de aur pentru timișoreanul Vlad Oros, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021

În loc de epilog, o întrebare retorică: care e rațiunea existenței specializării Comunicare și Relații Publice din cadrul Facultății de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării a Universității de Vest, din moment ce, la concursuri de angajare organizate fix pe acest profil de către o instituție publică din Timișoara, sunt invitați să etaleze tehnici și strategii de comunicare preoți, arhitecți, muzicieni, polițiști, contabili sau profesori de educație fizică?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns