Medalie de aur pentru timișoreanul Vlad Oros, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021

Medalie de aur pentru timișoreanul Vlad Oros, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021

Luna noiembrie i-a adus elevului timișorean Vlad Oros două medalii obținute în cadrul a două competiții internaționale care s-au succedat la scurt timp una față de alta: argint la Olimpiada Internațională de Astronomie (organizată de Observatorul Astronomic INAF-Brera din Milan, Italia) și, recent, aur, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, Columbia 2021. Aceasta, după ce în vară câștigase medalia de aur la Olimpiada Internațională de Fizică.

A concurat cu aproximativ 450 de tineri din întreaga lume

Liceanul din clasa a XI-a de la ”Grigore Moisil” a concurat acum cu aproximativ 450 de tineri participanți din întreaga lume, atât individual (la trei probe), cât și pe echipe (desemnate să reprezinte fiecare țară înscrisă în competiție).

Alături de Vlad Oros, în lotul României au fost prezenți alți nouă elevi din clasele X-XII care învață în licee din București, Constanța, Suceava, Câmpulung Moldovenesc și Galați, calificați la competiția internațională ca urmare a rezultatelor obținute la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, din vara acestui an. Coechipierii săi au adus României opt medalii de argint și bronz.

Participanții au susținut probele în țara pe care au reprezentat-o, într-un mediu foarte atent monitorizat și supravegheat video. Echipa României a fost găzduită în Câmpulung Moldovenesc, fiind organizată de primărie, împreună cu Colegiul Silvic Bucovina, Colegiul Național Dragoș Vodă, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO.

Fiecare competiție este un câștig

Pentru liceanul din Timișoara, obișnuit încă din gimnaziu cu olimpiadele și concursurile, dar și cu prezența constantă pe podium, fiecare competiție reprezintă un câștig și o nouă experiență.

”În această olimpiadă, au existat în programul nostru și câteva activități ale organizatorilor, în care am vizitat diverse locații din zonă – muzee, am mers pe trasee din Munții Rarău ș.a.m.d. Am avut parte și de astfel de activități extracurriculare. Având în vedere că am fost zece elevi în lotul României, trebuie să recunosc că m-am simțit foarte bine. Totul a fost foarte bine organizat”, a afirmat Vlad Oros.

Dincolo de această experiență plăcută, liceanul medaliat cu aur a mărturisit că Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, pentru care s-a pregătit singur, a fost una atipică.

CITEȘTE ȘI: Şase candidați la funcția de director în unitățile de învățământ timişene nu au trecut proba interviului în prima săptămână

”Numărul de probe a fost mare. Am avut cinci probe în cinci zile consecutive, cu durată diferită una față de cealaltă. De exemplu, prima probă – o probă de analiză a datelor – a durat trei ore. Proba teoretică a durat cinci ore, iar proba de planetarium – în care au fost proiectate câteva imagini pe un ecran și am avut de rezolvat câteva cerințe pe baza acestora a durat doar 45 de minute. Formatul este destul de atipic și greu de înțeles pentru un începător într-ale astronomiei și astrofizicii, cum am fost eu”, a adăugat Vlad Oros, confirmând faptul că intenționează să participe în continuare și la alte competiții care i se par interesante, inclusiv la Olimpiada Internațională de Lingvistică din 2022.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medalie de aur pentru timișoreanul Vlad Oros, la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *