Încep lucrările la cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, situat în vestul țării
În următoarele luni încep lucrările la cel mai mare parc fotovoltaic din Europa care va fi realizat în județul Arad, anunță europarlamentarul Gheorghe Falcă, conform newsar.ro.
Proiectul ce presupune realizarea unui parc de panouri fotovoltaice în zona Pilu – Grăniceri, avansează în ritm susţinut, lucrările urmând să înceapă efectiv în următoarele luni. Investiţia este în concordanţă cu planurile Uniunii Europene de a creşte producţia de energie verde, pentru a reduce dependenţa de energia furnizată de Rusia.
CITEȘTE ȘI: Rugă la Timișoara. Străzi închise
„Cel mai mare proiect pentru panouri fotovolaice din Europa, care se realizează în arealul comunelor Pilu şi Grăniceri, a ajuns în faza obţinerii autorizaţiei de construire, ceea ce înseamnă că în următoarele trei-patru luni, vom putea vorbi şi de începerea lucrărilor, care vor dura aproximativ trei ani de zile. Vor genera în final peste 1.000 de MW şi o zonă de stocare.
După începerea acestor lucrări, vom beneficia şi de investiţii noi în judeţul Arad, investiţii care vor folosi energia verde. Valoarea totală a acestui proiect este de 800 de milioane de euro, este una dintre cele mai mari investiţii private din ţară, dar este şi un început foarte bun pentru ceea ce înseamnă energia verde”, a declarat Gheorghe Falcă, preşedintele PNL Arad.
Acesta a ţinut să precizeze că Uniunea Europeană caută soluţii pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic de Federaţia Rusă.
„Prin această energie verde devenim independenţi de Federaţia Rusă. Este un proiect pe care Europa şi-l asumă pentru următorii ani.
Se speră că în 2027, 95% din energia necesară să fie produsă în Europa. Este o ambiţie foarte mare a europenilor, de aceea a şi apărut Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
Vorbim de 725 miliarde de euro care merg în ţările membre ale Uniunii Europene. România are la dispoziţie pentru energia verde 1,6 miliarde de euro”, a mai spus Gheorghe Falcă.
Foto: arhivă cu titlu ilustrativ
O intrebare: zona afectata de panourile fotovoltaice este o zona arida, scoasa din circuitul agricol? Conform hartii fizice a judetului pare a fi o campie intinsa cu nivel sub 100m. Daca a fost o zona cultivabila la standardele Campiei de Vest, ea o sa devina dupa executia proiectului.
Corectie: „Daca a fost o zona necultivabila la standardele Campiei de Vest (grau, porumb, plante tehnice, etc.), ea o sa devina sigur NECULTIVABILA dupa executia proiectului. „