Încă o prosteală! Administrația Fritz construiește în zona Calea Girocului o parcare electorală, dar ilegală
În goana după “realizări de campanie”, Dominic Fritz punctează zeci de proiecte mici și mari. Unele fanteziste și imposibil de realizat, altele mai mici, dar cu mari probleme.
Așa este cazul mult-anunțatei parcări din zona Girocului. Pe 9 februarie 2024, primarul Timișoarei posta pe Facebook un filmuleț triumfal, în care se lăuda că începe construcția unei parcări pe un teren al primăriei, în vecinătatea școlii generale nr. 25.
Demolarea, specialitatea primarului Fritz
După ce a semnat dispoziția de demolare pentru niște improvizații de pe terenul respectiv, pe 13 februarie, tot primarul se lăuda că “am intrat cu buldozerele în ruinele de la intersecția străzilor Martir Ioan Stanciu cu Cosminului, din zona Girocului. Amenajăm locuri de parcare, spațiu verde și o parcare securizată pentru biciclete.
Aici avem un teren generos de peste 10.000 mp care până acum a fost focar de infecție. În urma discuțiilor și a propunerilor timișorenilor din zonă am ajuns la o amenajare care să țină cont de toate părerile.
Facem 80-90 de locuri de parcare, cu dale înierbate. Plantăm 27 de arbori, amenajăm accese pietonale și insule de verdeață, platformă pentru pubelele de gunoi, iluminat public și accese pietonale.”
Zis și făcut, repede și ușor, pentru a arăta locuitorilor din Calea Girocului cum se edifică o ctitorie urbanistică sau, mai bine zis, cum se îngrașă porcul în ajunul alegerilor locale.
Între o cazma la stadionul Lego și o floare pe stradă oferită domnișoarelor, fix pe 2 martie, tot edilul-șef făcea anunțul că a terminat demolarea ruinelor și a început amenajarea parcării pe str. Martir Ioan Stanciu, din zona Girocului.
Aceeași placă: “Până acum câteva zile, toată zona asta era un focar de infecție, cu clădiri abandonate și munți de gunoaie aruncate. Acum, o amenajăm ținând cont de discuțiile avute cu cetățenii din zonă și de nevoile pe care le au.
Facem 80-90 de locuri de parcare, dar și zone verzi, parcare securizată pentru biciclete, iluminat public și trecere de pietoni supraînălțată pentru siguranța copiilor și a seniorilor.
Nu am uitat de componenta verde a amenajării pentru ca cei din zonă să aibă un spațiu public de calitate. Echipele de la spații verzi sunt pe teren și urmează plantarea a 27 de arbori. Zonele de parcare le facem cu dale înierbate, de beton pentru a preveni să se facă noroi”, scria Dominic Fritz pe Facebook.
Primăria lucrează ilegal, fentând autorizațiile și noul PUG
Astfel se face că imediat s-au apucat muncitorii de construcția noilor locuri de parcare. Pe 8 martie, deși era zi de sărbătoare, se lucra de zor. Cu același avânt se lucrează de atunci la foc continuu, dovadă fiind fotografiile cu utilajele și muncitori la lucru realizate marți, 19 martie 2024.
Toate bune și frumoase, doar că între timp a fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, care a constatat că lucrările se fac ilegal, neexistând autorizație de construire pentru locația în cauză.
“În ceea ce privește lucrările de construire a unei parcări se transmite (de către Instituția Arhitectului Șef din Primăria Timișoara – n.r.) că nu a fost identificată în baza de date informatizată a Direcției Autorizări și Control nici o autorizație de construire pentru locația în cauză și care să fie în termen de valabilitate”, a comunicat oficial Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, printr-o adresă, datată 19 martie 2024.
În graba după aplauze electorale, primarul Fritz și subalternii au închis ochii la ilegalitatea prin care ei înșiși girează o construcție fără autorizare. Însă ilegalitățile parcării din Girocului nu se opresc aici.
Useriștii din primărie au reușit să încalce și prevederile legale din noul PUG, promovat chiar de ei. Astfel, regulamentul urbanistic armonizat cu legea prevede că, dacă terenul este amplasat în zona Is_A // zonă de instituţii şi servicii publice şi de interes public constituite în ansambluri independente, trebuie să aibă un PUZ dar și alte elemente:
“65) Amenajarea şi utilizarea spaţiului public se va face cu respectarea reglementărilor cuprinse în Anexa 4 şi a reglementărilor de mai jos.
(66) Orice reglementare a spaţiului public şi utilizării acestuia se va face în baza unui proiect complex, integrat şi raportat la ţesutul urban adiacent, precum şi la sistemul major de spaţii verzi şi coridoare ecologice.
(67) Obligatoriu, orice proiect de reabilitare, restructurare a spaţiului public va integra sistemul de piste velo, pietonale şi trasee verzi existent sau propus la nivel de oraş sau zonă metropolitană.
Deplasarea pietonală şi velo va fi tratată cu prioritate în orice situaţie în reglementarea circulaţiei autovehiculelor şi a parcării, organizarea mobilierului urban şi a vegetaţiei.
(58) Autorizarea lucrărilor de intervenţie asupra fondului construit se va face pe baza prezentului Regulament.
(59) Nu sunt acceptate derogări de la prezentul Regulament. Reglementări diferite privind utilizarea terenului, regimul de construire, amplasarea clădirilor faţă de aliniament, relaţiile faţă de limitele laterale sau posterioare ale ansamblului / parcelei, înălţimea clădirilor, coeficientul de utilizare a terenului, procentul de ocupare a terenului etc. se pot institui numai prin P.U.Z. aprobat conform legii”.
Anexa 4 – “Reglementări pentru amenajarea şi utilizarea spaţiului public” din Noul PUG al Timișoarei prevede clar că la amenajarea spațiului public “înfiinţarea, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice se va realiza numai pe bază de proiecte complexe de specialitate, ce vor viza întreaga problematică, funcţie de destinaţia şi caracterul acestora, ca şi de situaţia locală specifică. Tema de proiectare şi proiectele vor fi avizate de CTATU…”.
Evident că parcarea minune nu are nici autorizație de construire, nici proiect de specialitate, nici proiect iar avizul CTATU (Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism), dacă există, atunci s-a dat pe furiș, fără a apărea în sedințele transmise public, ale acestei comisii din primărie.
CITEȘTE ȘI: Mesh-ul cu Fritz, amplasat ilegal, a fost dat jos, însă au apărut corturi de campanie, dar numai pentru USR
Rămâne de văzut ce măsuri va lua Inspectoratul de Stat în Construcții și dacă primarul Dominic Fritz, arhitectul-șef al orașului, Gabriel Almăjan, și CTATU își vor da singuri sancțiuni pe linia de disciplină în construcții. Cireașa de pe tort este dacă Poliția Locală Timișoara, prin compartimentul de specialitate, se va autosesiza asupra acestui aspect.
Vom reveni.
un nou exemplu (al catelea oare???) dee🤔 … #Revolutia Bunei Guvernari, ce altceva?!?😂🤣😂🤪
#🤪
Mai buna guvernare decât a lu’ Robu. Astept sa reveniți cu vesti, știrea e anticampanie clar si chiar amuzanta.
ce e aia anticampanie? adevarul? probabil campanie e placuta suedeza si sloganuri cu toNti pentru justitie😂
dar e bine ca inca putem avea pareri diferite si ca le puem exprima liber „pe ici pe colo” (nu chiar peste tot, „ziarele” pro frigz au grija mare la comentariile cu „anticampanie” sa fie „moderate”🤪 nu cumva sa afle careva ceva adevar, e bine doar cu postaci care repeta vrajeli fritzisto-useriste)
si sa nu uitam:
#🤪
Pe langa ca sunt incompetenti mai sunt si penali. Halal administratie,..
De ce nu acceptați și păreri diferite și de ce nu le postați? Dați dovada clara ca primiți bani de la anumite partide..dar asa bine sunteti plătiți de nu aveți curaj sa fiți o „revista” libera?
Foarte bine scăpăm mai repede de gunoaie și ruine și vom avea parcări că oamenii ci ilizați !👏👏👏
oamenii civilizati nu se bucura cand primaria incalca legea. altfel, am putea deveni si bogati prin mijloace ilegale.
(#🤪)^2