În Timiş e criză de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa

mangalita

Numărul purceilor din rasele Mangaliţa şi Bazna solicitaţi de crescătorii din judeţul Timiş este de două ori şi ceva mai mare decât cel disponibil la furnizori!

Mai exact, în timp ce gospodarii timişeni au solicitat, de la demararea programului de susţinere a celor două rase, în jur de 450 de purcei, cei nouă furnizori identificaţi până în acest moment de către Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Timiş pot livra, din păcate, doar aproximativ 200.

CITEŞTE ŞI: Alertă meteo. Ploi torenţiale şi descărcări electrice, începând de duminică ora 14

Este motivul pentru care instituţia care reprezintă la nivel judeţean Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a început să caute chiar şi în Oltenia purcei din cele două rase incluse în programul naţional prin care se încearcă răspândirea lor mai largă în gospodării, după cum aflăm de la Doru Petanec, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Timiş.

Este drept că în regiunea noastră au fost identificaţi şi alţi furnizori, în afară de cei nouă care sunt deja activi în program, dar respectivii fie nu sunt interesaţi să îşi valorifice godacii pe această filieră, având deja o clientelă stabilă, fie nu şi-au înregistrat oficial rasele şi, astfel, nu îndeplinesc condiţia legală de eligibilitate.

La schema de ajutor de minimis pot participa furnizorii de purcei din rasele Bazna şi Mangalița, dar şi persoanele juridice care desfășoară activități de prelucrare şi/sau comercializare cu amănuntul a cărnii și mezelurilor.

Un crescător poate primi gratuit cel puţin doi şi maximum zece purcei înţărcaţi, fiind obligat să livreze către abatoarele autorizate, pe bază de contract, minimum jumătate din numărul lor.

Procesatorii, la rândul lor, preiau purceii pentru îngrăşare de la furnizori, în baza unui contract de livrare, și îi transportă ulterior la crescătorii care îi solicită.

Ajutorul de minimis presupune livrarea gratuită, către crescători, a purceilor din rasele Bazna și/sau Mangalița, iar valoarea sprijinului se calculează pentru solicitantul ajutorului, care este furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de animale cu 250 de lei/cap.

Crescătorii de porci pot participa la program dacă deţin exploataţii autorizate sanitar-veterinar, încheind un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, pentru livrarea în viu a cel puţin jumătate dintre animalele primite gratuit, la greutatea de cel puţin 130 kg/cap.

Pentru furnizorii de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, cerinţele în vederea înscrierii în program sunt să dețină scroafe și/sau scrofițe de reproducţie înscrise în registrul genealogic şi să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de zece kg/cap, pe bază de contract de livrare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *