În premieră, Horticultura SA va administra două cimitire din Timișoara

În premieră, Horticultura SA va administra două cimitire din Timișoara

În premieră, Horticultura SA va administra două cimitire din Timișoara

Pentru orice există un început. Dacă până acum de administrarea cimitirelor din oraș s-au ocupat, mai bine sau mai rău, firme specializate, acum Primăria Timișoara vrea să concesioneze două cimitire importante ale orașului către S.C. Horticultura SA, societate specializată în cu totul alt domeniu, mai exact în întreținerea parcurilor și a spațiilor verzi.

De la flori și gazon, la coșciuge și morminte

Compania municipalității care se ocupă de îngrijirea spațiilor verzi din Timișoara va prelua în administrare, pentru următorii cinci ani, două cimitire ale orașului: cel din Calea Șagului și cel de pe strada Rusu Șirianu.

Chiar cei din conducerea primăriei recunosc că proiectul pilot reprezintă o premieră și o “provocare” pentru Horticultura și are ca scop îmbunătățirea aspectului, curățeniei și serviciilor din aceste cimitire.

„Mulți timișoreni s-au arătat nemulțumiți de modul deficitar au fost întreținute cimitirele. Am simțit de fiecare dată același lucru și sunt hotărât să schimbăm situația. Am ales această variantă, tocmai ca să putem îngriji cum se cuvine locurile de veci ale timișorenilor.

Horticultura, compania municipală, a trecut în ultimul an și jumătate printr-un proces larg de reformă și modernizare. Rezultatele se văd în parcurile și zonele verzi îngrijite de aceasta. Consider acum că este pregătită să facă față unei noi provocări și să readucă aceste două cimitire la un aspect civilizat și demn”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Până în prezent, administrarea cimitirelor din municipiu a fost făcută de către operatori privați. “Menționăm că Horticultura este un operator economic specializat pentru efectuarea acestor activități”, susțin, într-un comunicat de presă, reprezentanții primăriei.

Ceea ce este cel puțin interesant ține de administrarea propriu-zisă, deoarece firmele specializate se supun cerinețlor legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare și HG nr. 741/2016. Acestea se referă clar și strict la transportul decedaților, la exploatarea spațiilor de depozitare (capele, camere frigorifice etc.) și înhumare (gropi, cavouri și altele), la întreținerea aleilor și clădirilor, nu numai la partea de sol și vegetație.

Proiectul propus de către primar va fi supus aprobării Consiliului Local, iar după aceea, Horticultura va avea ca sarcină obținerea tuturor avizelor și aprobărilor ce decurg din contractul de concesiune.

De asemenea, în urma unui raport de expertiză, Horticultura va achita Primăriei Timișoara o redevență anuală de 150.400 de lei. În plus, se obligă să realizeze investiții de 110.000 de lei/an în cele două cimitire. Cu alte cuvinte, Horticultura nu are încă avizele și aprobările necesare pentru operațiuni prevăzute de “Legea cimitirelor”, adică legea nr. 102/2014. Adică, din nou, administrația orașului pune carul înaintea boilor.

Starea cimitirelor îi nemulțumește pe timișoreni

În majoritatea cimitirelor, întreținerea și seerviciile lasă de dorit. De la alei, cavouri și capele deteriorate, la inventarierea greșită a pozițiilor locurilor de veci și până la mizeria și vegetația care înrgoapă efectiv aleile și mormintele. Și la partea de management al deșeurilor lucrurile stau la fel de prost.

În luna aprilie, primăria anunța că e neboie de elaborarea de noi proceduri privind cimitirele. Tot în primăvară, pe 20 aprilie 2023, edilii anunțau că societatea Denisalex SRL va gestiona, pentru următorii 5 ani, cimitirul din Calea Lipovei, Cimitirul Săracilor și cel de pe strada Stuparilor.

Astfel, până în aprilie 2028, firma se va ocupa de trei din cele șase cimitire ce țin de Primăria Timișoara, iar pin concesionare, va plăti anual către municipalitate o redevență de 177.700 de lei fără TVA, în două rate.

Astfel, numai 3 dintre cimitirele Primăriei Timișoara au, efectiv, administrator în acest moment.

Pentru celelalte trei cimitire din administrarea primăriei, mai exact cele din Calea Șagului, Buziașului și Rusu Șirianu trebuia făcută o nouă procedură.

Care s-a concretizat acum, în august 2023, prin propunerea de concesionare a cimitirelor de pe Calea Șagului și de pe Rusu Șirianu către Horticultura SA.

Despre aceste aspecte, Renașterea bănățeană a relatat la momentul concesionării celor trei cimitire către firma privată (Pași timizi spre normalitate. Doar 3 dintre cimitirele Primăriei Timișoara au administrator).

În vara anului 2022, edilul Dominic Fritz anunța că ia în calcul înființarea unui serviciu care să se ocupe de gestionarea cimitirelor, în cadrul primăriei.

Pe de altă parte, în contradictoriu, tot vara trecută, mai precis în iulie 2022, aceeași Primărie Timișoara propunea concesionarea, prin licitație, a cinci cimitire din oraș, acțiune care să includă astfel externalizarea serviciilor și activităților necesare exploatării și întreținerii.

De aceea vrem să schimbăm regulile jocului. Pentru noua licitație am clarificat indicatorii de performanță și am introdus indicatori noi.

Printre îmbunătățirile pe care vrem să le aducem se numără și asigurarea unui management de calitate al deșeurilor din cimitir.

Nu vrem să mai vedem că firma căreia îi concesionăm administrarea cimitirelor lucrează cu furnizori dubioși, care preiau gunoiul și îl aruncă la final pe domeniul public.

Vom verifica eficiența și calitatea serviciului, starea tehnică a echipamentelor și dotărilor, dar și dacă lucrările pe care le planifică prestatorul sunt făcute. Dacă repară aleile, gardurile sau instalațiile de utilități.

Lansăm această licitație pentru o perioadă de un an pentru a ne convinge că sunt îmbunătățiri și cei care câștigă licitațiile vor presta servicii de calitate. Nu mai dăm cecuri în alb”, declara, în iulie 2022, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Situație incertă la cimitirul din Calea Buziașului

În noiembrie 2022, planurile primarului Timișoarei de a pune o entitate proprie a primăriei să se ocupe de cimitire, după o perioadă de doi ani în care o firmă s-a ocupat de acest lucru, au fost date peste cap chiar de către firma care se ocupa provizoriu de o parte din cimitirele din oraș, societatea Denisalex, aceeași care a câștigat licitația din 2023.

În toamna trecută, firma a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor regulile din dosarul de licitație.

CNSC a admis plângerea depusă și a cerut primăriei să modifice o serie de prevederi din caietul de sarcini. Cea mai importantă se referă la durata contractului.

Inițial, primăria propunea un contract pe un an de zile, perioadă în care să se apuce de făcut acte și strategii prin care să se facă o structură a municipalității, care să se ocupe de administrarea cimitirelor, fără ca acestea să fie atribuite unei firme private.

Primarul a dorit promovarea unei hotărâri de consiliu local care să dea cimitirele la licitație pentru un contract de un an, dar viceprimarul Cosmin Tabără și o parte dintre consilierii locali s-au opus. Până la urmă, primarul a acceptat un contract pe maxim doi ani.

Aceeași societate Denisalex SRL, care și primise provizoriu administrarea unora dintre cimitirele orașului, a contestat această prevedere din dosarul de licitație și CNSC i-a dat dreptate. Legea spune că aceste contracte de concesiune a administrării cimitirelor se fac pe minim cinci ani și nu pe doi. În concluzie, prevederea a trebuit adaptată în caietul de sarcini.

O altă prevedere contestată de Denisalex și pentru care CNSC i-a dat dreptate se referă la întreținerea monumentelor personalităților și eroilor, deoarece legea spune că acestea se întrețin din banii UAT.

La Timișoara există Cimitirul Eroilor, unde sunt sute de morminte ale celor căzuți la Revoluție, dar și din războaiele mondiale, iar întreținerea acestora ar costa enorm pentru firmă.

În precedentul contract de concesiune aceste servicii erau realizate de Horticultura SA, societate în subordinea primăriei.

De asemenea, în decizia CNSC s-a mai solicitat și adaptarea altor prevederi, referitoare la paza cimitirelor și la impunerea unui număr de persoane angajate pentru aceasta, dar și la obligația ca firma concesionară să fie obligată să repare din banii proprii mormintele în cazul unor dezastre naturale.

Chiar dacă propunerea de concesionare a cimitirelor din Calea Șagului și de pe Rusu Șirianu către Horticultura SA va trece de votul consilierilor locali, rămâne o necunoscută situația viitoare a cimitirului din Calea Buziașului. Poate nu chiar atât de necunoscută, în interiorul primăriei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În premieră, Horticultura SA va administra două cimitire din Timișoara

  1. Daca treceti prin Sibiu, va rog sa intrați in cimitir !
    Acolo se respecta cu adevarat omul :
    Intrare cu masina, pana pe alee contracost, luminat noaptea, camere de luat vederi 24/24, 7/7, acces 24/24 , fiecare cvartal are un dulap in care gasest uneltele de care ai nevoie, in caz ca ai ajuns fara unelte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *