Pași timizi spre normalitate. Doar 3 dintre cimitirele Primăriei Timișoara au administrator

Pași timizi spre normalitate. Doar 3 dintre cimitirele Primăriei Timișoara au administrator

Pași timizi spre normalitate. Doar 3 dintre cimitirele Primăriei Timișoara au administrator

Societatea Denisalex SRL va gestiona, pentru următorii 5 ani, cimitirul din Calea Lipovei, Cimitirul Săracilor și cel de pe strada Stuparilor. Pentru celelalte trei cimitire din administrarea primăriei, mai exact cele din Calea Șagului, Buziașului și Rusu Șirianu trebuie făcută o nouă procedură.

Astfel, până în aprilie 2028, firma se va ocupa de trei din cele șase cimitire ce țin de Primăria Timișoara, iar pin concesionare, va plăti anual către municipalitate o redevență de 177.700 de lei fără TVA, în două rate.

CITEȘTE ȘI: Moment ecumenic de referinţă, sâmbătă, la Timişoara: Binecuvântarea Catedralei Romano-Catolice, Domul Sfântul Gheorghe

Intrarea în normalitate a fost una grea și cu cântec. La aproape un an de la expirarea vechilor contracte, după o licitație cu probleme, în care primăria a împărțit în două loturi concesionarea cimitirelor din subordine, iar pentru unul dintre ele a fost nevoită să anuleze licitația, s-a semnat în sfârșit contractul de conesiune.

Pimăria a impus o serie de condiții concesionarului. Acesta, în calitatea sa de prestator de servicii funerare, este obligat să constituie un fond de garantare la nivelul contravalorii a 5 ajutoare de înmormantare.

Din fondul de garantare se vor plăti eventuale despăgubiri în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a prestării de servicii funerare, după cum prevede noul contract.

Mai mult, firma trebuie să respecte tarifele stabilite de către Consiliul Local, să asigure întreținerea și curățenia în cimitire.

Alte clauze stipulează că acesst concesionar este obligat să încheie contracte pentru transportul deșeurilor și să amplaseze la fiecare deponeu din cimitir containere de colectare selectivă, să asigure paza și ordinea în perimetrul cimitirului dar și să asigure servicii de relații cu publicul și informare a vizitatorilor. Adică, cam tot ce lipsește în prezent în cimitirele care se află într-o stare deplorabilă.

O clauză destul de neclară este cea care obligă concesionarul să facă reparații, reabilitare și modernizare din fonduri proprii de 110.000 de lei pe an, fără TVA.

Soartă incertă pentru celelalte 3 cimitire

Administrația trebuie să lanseze o nouă licitație pentru celelalte 3 cimitire, respectiv cel din Calea Șagului, cel din Calea Buziașului și cel de pe Rusu Șirianu. Data la care va fi demarată procedura nu se cunoaște, așa că lucrurile vor mai fi tărăgănate un timp.

Primarul Dominic Fritz nu are o strategie clară în problema cimitirelor, ca și în cazul altor chestiuni edilitare din oraș.

Vara trecută, edilul anunța că ia în calcul înființarea unui serviciu care să se ocupe de gestionarea cimitirelor, în cadrul primăriei.

Doar că totul a rămas la nivel de vorbe, de atunci nefiind inițiat niciun proiect în acest sens.

Pe de altă parte, în contradictoriu, tot vara trecută, mai precis în iulie 2022, aceeași Primărie Timișoara propunea concesionarea, prin licitație, a cinci cimitire din oraș, acțiune care să includă astfel externalizarea serviciilor și activităților necesare exploatării și întreținerii.

„De aceea vrem să schimbăm regulile jocului. Pentru noua licitație am clarificat indicatorii de performanță și am introdus indicatori noi.

Printre îmbunătățirile pe care vrem să le aducem se numără și asigurarea unui management de calitate al deșeurilor din cimitir. Nu vrem să mai vedem că firma căreia îi concesionăm administrarea cimitirelor lucrează cu furnizori dubioși, care preiau gunoiul și îl aruncă la final pe domeniul public.

Vom verifica eficiența și calitatea serviciului, starea tehnică a echipamentelor și dotărilor, dar și dacă lucrările pe care le planifică prestatorul sunt făcute. Dacă repară aleile, gardurile sau instalațiile de utilități.

Lansăm această licitație pentru o perioadă de un an pentru a ne convinge că sunt îmbunătățiri și cei care câștigă licitațiile vor presta servicii de calitate. Nu mai dăm cecuri în alb”, declara, în iulie 2022, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Încă de atunci, licitația urma să fie împărțită în două loturi. Lotul 1 cuprinde Cimitirul Calea Lipovei, Cimitirul Săracilor și Cimitirul Stuparilor, iar lotul 2 cuprinde Cimitirul Calea Șagului și Cimitirul Rusu Șirianu. Perioada de concesionare inițială era de numai un an.

Firma câștigătoare, în cadrul contractului de concesionare, trebuia să se angajeze că asigură redevențe către Primăria Timișoara în valoare de minimum 130.900 lei (TVA inclus) și investiții sau reparații capitale în valoare de 130.900 lei (TVA inclus), pentru fiecare lot în parte.

Tarifele pentru prestarea serviciilor pentru desfășurarea ceremonialului înhumării au fost indexate cu inflația, dat fiind faptul că acestea nu au mai crescut din anul 2017, iar costurile de operare, în mod particular cheltuielile salariale, au crescut semnificativ.

Istoria concesionării cu contestații

În noiembrie 2022, planurile primarului Timișoarei de a pune o entitate proprie a primăriei să se ocupe de cimitire, după o perioadă de doi ani în care o firmă s-a ocupat de acest lucru, au fost date peste cap chiar de către firma care se ocupa provizoriu de o parte din cimitirele din oraș, societatea Denisalex, aceeași care a câștigat licitația din 2023. În toamna trecută, firma a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor regulile din dosarul de licitație.

CNSC a admis plângerea depusă și a cerut primăriei să modifice o serie de prevederi din caietul de sarcini. Cea mai importantă se referă la durata contractului. Inițial, primăria propunea un contract pe un an de zile, perioadă în care să se apuce de făcut acte și strategii prin care să se facă o structură a municipalității, care să se ocupe de administrarea cimitirelor, fără ca acestea să fie atribuite unei firme private.

Primarul a dorit promovarea unei hotărâri de consiliu local care să dea cimitirele la licitație pentru un contract de un an, dar viceprimarul Cosmin Tabără și o parte dintre consilierii locali s-au opus. Până la urmă, primarul a acceptat un contract pe maxim doi ani.

Aceeași societate Denisalex SRL, care și primise provizoriu administrarea unora dintre cimitirele orașului, a contestat această prevedere din dosarul de licitație și CNSC i-a dat dreptate. Legea spune că aceste contracte de concesiune a administrării cimitirelor se fac pe minim cinci ani și nu pe doi. În concluzie, prevederea a trebuit adaptată în caietul de sarcini.

O altă prevedere contestată de Denisalex și pentru care CNSC i-a dat dreptate se referă la întreținerea monumentelor personalităților și eroilor, deoarece legea spune că acestea se întrețin din banii UAT.

La Timișoara există Cimitirul Eroilor, unde sunt sute de morminte ale celor căzuți la Revoluție, dar și din războaiele mondiale, iar întreținerea acestora ar costa enorm pentru firmă.

În precedentul contract de concesiune aceste servicii erau realizate de Horticultura SA, societate în subordinea primăriei.

De asemenea, în decizia CNSC s-a mai solicitat și adaptarea altor prevederi, referitoare la paza cimitirelor și la impunerea unui număr de persoane angajate pentru aceasta, dar și la obligația ca firma concesionară să fie obligată să repare din banii proprii mormintele în cazul unor dezastre naturale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Pași timizi spre normalitate. Doar 3 dintre cimitirele Primăriei Timișoara au administrator

  1. Jale mare in cimitirul RUSU SIRIANU !! ADMINISTRATORUL UNUL ILIE SUSTINUT CRED DUPA CUM MI AM DAT SEAMA CHIAR B DIN INTERIORUL PRIMARIEI O DOAMNA SARCA CEVA SEFA ! EL FACE LEGEA IN CIMITIR VINDE CAPELE CE NU SUNT CAPELE <MAI DIRIJEAZA O ECHIPA DE CONSTRUCTORI CE CHIAR ACOLO ISI FAC TRAIUL ZILNIC !! MAFIE !! SUNTE M NORMALI LA CAP CA PENTRU GROAPA SAPAT ACOPERITA LA HARLET PROCESIUNE DE INMORMANTARE SA PLATESTI 503 RON IAR PENTRURIDICAT COROANELE SI FACUT CURAT SA PLATESTI UNEI FIRME 746 RON IAR CURATENIA LASA DE DORIT ! fIRMA DE CURATENIE E A UNEI DOAMNE LUMINITA CE SOTUL E SEF LA CIMITIR !!??
    SUNTEM CHIAR ZDRAVENI LA CAP ? RUSINE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *