
Conform Grupului de Comunicare Strategică, informațiile despre decesul pacientului sunt: “Bărbat, 49 ani, din judetul Timiș, neinternat. S- a prezentat în data 20.03.2020 la UPU a Spitalului Județean de Urgență Timișoara unde a fost diagnosticat cu Pneumonie acută (clinc si radiologic). I s- a recomandat consult de specialitate la spitalul de boli infecțioase.
Conform pacientului , acesta nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive. În 21.03.2020 s-a prezentat si la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, neinternat diagnosticat cu Pneumonie acuta. În 24.03.2020, stare deteriorată solicită ambulanță, i se recoltează proba de exudat pentru COVID si este lăsat la domiciliu. Confirmat pe data de 26.03.2020, decedat în aceeași dată. Pacientul avea boli cronice preexistente ( poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială)”.
CITEȘTE ȘI: Speculanții profită de criza coronavirusului. Produsul care se vinde de 6 ori mai scump
Imediat s-a pus problema cum a fost posibil ca un om bolnav de coronavirus să fie plimbat pe la două spitale, fără să fie testat și internat. Apar noi date în acest caz. Conform managerului Spitalului Județean din Timișoara:
“Pacientul era în izolare la domiciliu, dar când a ajuns la spitalul nostru, în data de 21 martie, la ora opt, a negat acest lucru, in scris. El a venit cu mijloc propriu de transport, a negat izolarea, a negat că a călătorit, a negat că a avut contact cu persoane posibil infectate. A semnat toate formularele pe propria răspundere. Nu se încadra în definiția de caz, așadar nu putea fi testat la acea vreme”.
Medicii i-au pus diagnosticul de pneumonie acută și l-au trimis, pentru consult de specialitate și prescrierea tratamenului adecvat, la Spitalul de Boli Infecțioase, unde diagnosticul a fost confirmat și a fost stabilită medicamentația.
În continuare, pentru că se știa că pacientul nu vine dintr-o zonă de risc și nu avusese contact cu persoane venite dintr-un astfel de loc, nu s-a pus problema testării pentru COVID 19.
Ajuns acasă, în Liebling, bărbatul, care nu era asigurat, îl roagă pe unul dintre medicii de familie din comună să-i facă injecțiile prescrise. Medicul știa, din auzite, că rude ale pacientului veniseră de curând din străinătate, dar bărbatul neagă în continuare că ar fi fost în contact cu acestea. Acum și doctorul respectiv este izolat la domiciliu, fiind primul caz de acest fel din județul Timiș.