Majorarea salariului minim, în funcţie de studii şi de vechime, intră în vigoare de la 1 decembrie 2018, a decis Guvernul în şedinţa de vineri. Ordonanţa de urgenţă care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, şi Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, nu a figurat pe ordinea de zi publicată de Guvern, intrând pe ordinea de zi suplimentară.
CITEȘTE ȘI: Aquapark în Timiș. Vezi când va fi gata
Angajatorii din România vor fi obligați să acorde angajaților cel puțin salariul minim pe economie în mod diferențiat, la un nivel superior angajaților cu studii superioare și celor care au o anumită vechime în muncă, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate, vineri, de Guvern.
„Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel” – a informat, vineri, Ministerul Muncii, într-un comunicat remis StartupCafe.
CITEȘTE ȘI: Cu trenul până la Aeroportul Timișoara
Potrivit ultimelor discuții dintre guvernanți și reprezentanții patronilor și cei ai salariaților, de la 1 decembrie 2018 urmează să se majoreze salariul minim brut pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, pentru toate categoriile de angajați.
O altă modificare adusă Legii 53/2003 dă posibilitatea femeilor de a opta, în scris, pentru continuarea activităţii până la vârsta de 65 de ani, în acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condiţiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare.
CITEȘTE ȘI: Hoț cu… fetiș ciudat
De asemenea, prin modificările aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, persoanele care au absolvit învăţământul primar, aflate în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar şi alte categorii de persoane vor avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunoştinţe generale şi aptitudini de bază).
”Scopul măsurii este reducerea urgentă a deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, dar şi îmbunătăţirea cunoştinţelor, aptitudinilor şi competenţelor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă. Astfel se vor putea înscrie la cursuri şi persoane cu studii primare”, mai spun reprezentanţii Ministerului Muncii.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie şi va fi de 2.080 de lei pentru cei fără studii superioare şi de 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare.
Olguța Vasilescu anunțase săptămâna trecută că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 şi va fi diferenţiat în funcţie de studii. „Săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern vom avea o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii, la ora actuală, se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat între cei fără studii superioare şi cei cu studii superioare şi atunci primul pas pe care trebuie să îl facem este să modificăm Codul Muncii. După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o Hotărâre de Guvern. De la 1 decembrie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei”, a menţionat şeful de la Muncă, duminică, la TVR.
„S-au clarificat toate aspectele rămase în discuţie şi mâine(vineri -n.r.) cred că vom discuta şi ordonanţa privind Fondul Suveran. (…) Stabilim un cadru general valabil pentru a putea, după aceea, prin hotărâre de guvern, să înfiinţăm Fondul Suveran de la caz la caz”, a precizat şi Eugen Teodorovici joi la Parlament.
Și ordonanţa privind aplicarea salariului minim diferenţiat, în funcţie de studii, ar putea fi discutată în şedinţa de guvern de astăzi, dacă primeşete avizul Ministerului Justiţiei. Salariul minim pe economie ar putea creşte la 2.050 lei înainte de 1 ianuarie 2019, spune, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a precizat că la minister se face o analiză în acest sens.
În prezent, salariul minim este de 1.900 lei brut/lună, confoerm romaniatv.net.