Vestul turistic. Incursiune în Podgoria Aradului

podgoria aradului1

Viile județului Arad, concentrate aproape în totalitate în cuprinsul zonei Miniș-Măderat, pe colinele ce formează ultimele ramificații ale Munților Zarandului, se întind pe o lungime de aproximativ 60 de kilometri și pe o lățime între unu și patru kilometri.

Această zonă, aflată la doar 15 kilometri de municipiul Arad, are și alte atracții pentru turiști, care pot fi descoperite la fața locului.

CITEȘTE ȘI: Aquapark în Timiș. Vezi când va fi gata

Se spune că primii care s-au ocupat de viticultură în această zonă au fost dacii liberi, însă prima atestare documentară datează de la începutul secolului al IX-lea, România putând fi numită, alături de Franța, Italia, Germania și Spania, drept „țara de origine a viței-de-vie” în Europa.

Climatul moderat, temperat-continental, cu ierni blânde și de scurtă durată, primăveri timpurii, veri calde și toamne lungi determină aici condiții ideale pentru cultura viței-de-vie.
arad 12
Compoziția solului, bogat în oxizi metalici, format pe roci eruptive, alăturat climatului caracterizat printr-o nuanță mediteranean-adriatică, sunt daruri ale naturii care au contribuit la producerea faimoaselor vinuri roșii de Miniș, cunoscute încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

CITEȘTE ȘI: Cu trenul până la Aeroportul Timișoara

Podgoria Aradului este formată, practic, din două centre viticole: Miniș (la sud) și Măderat (la nord), motiv pentru care acestei podgorii i se mai spune și Miniș-Măderat. Dacă își continuă drumul spre Ghioroc, turistul trece pe lângă o veche cramă, care se afla în pivnițele clădirii care adăpostea, până în urmă cu câțiva ani, primăria comunei.

Crama organizează degustări de vinuri la cerere. Ședința de degustări începe, de obicei, cu un vin alb și ușor, specific zonei, numit Mustoasă de Măderat, continuă cu alte câteva soiuri albe, apoi rose, ajungând în final la vinurile roșii, între care și vestitul vin de tip Aszu, din soiul Cadarcă, produs pentru prima dată în anul 1744 în zona Miniș, acest soi de struguri cultivându-se în prezent în România aproape în exclusivitate doar în Podgoria Aradului.

Continuându-și drumul, turistul ajunge în centrul comunei Ghioroc, unde se află clădirea de unde era coordonată odinioară prima linie electrificată de tramvai din Estul Europei și a opta din lume, care lega comuna de municipiul Arad, de Radna și, respectiv, de Pâncota.

Tot aici se află și Muzeul Tramvaiului, a cărui vizitare se poate efectua la cerere și de unde se pot realiza, de asemenea, și călătorii cu trenul electric de epocă (construit în secolul al XIX-lea) pe ruta Arad-Ghioroc. Turistul nu poate părăsi comuna Ghioroc fără a vizita și Muzeul Viei și Vinului, situat în localitatea Miniș.

Urmează orașul Pâncota, un important centru al viei și vinului, cunoscut atât în țară, cât și în străinătate, așezat în zona centrală a județului Arad, la poalele Munților Zarandului.

Aici se află un centru viti-vinicol, în care se produce inclusiv vinul din soiul Mustoasă de Măderat.
podgoria aradului
Nu în ultimul rând, aproape de intrarea în oraș, se mai poate vedea clădirea Depoului pentru tramvaiul electric, care a circulat în Podgoria Aradului, legând Pâncota de Ghioroc, respectiv Radna și municipiul Arad.

Posibilități de masă și cazare

Consiliul Județean Arad organizează „Circuitul cramelor” și în această toamnă, dar programul durează doar o zi.

Cei care vor să se bucure de peisaj și să exploreze zona mai pe îndelete se pot opri, de exemplu, la pensiunea „Aurelia” din Șiria, unde o cameră dublă costă 140 de lei pe noapte.

Micul-dejun este opțional și costă 23 de lei de persoană. În zonă se găsesc restaurante și pizzerii, iar un prânz costă circa 20-30 de lei.

De asemenea, se poate mânca și la crame, dar acestea pregătesc, de obicei, masa pentru grupuri anunțate în prealabil.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *