Ghid de vacanță, iunie 2021: Condiții de călătorie și restricții în țările preferate de români pentru concediul din această vară

se scumpesc

Românii se pregătesc de vacanța de vară, după mai bine de un an în care planurile pentru concediu au fost puse în așteptare. Vaccinarea a dat speranțe că vom intra în normalitate, iar ultimele statistici privind incidența arată că la început de vară mai multe state au ieșit din zona de risc epidemiologic.

Pandemia i-a ținut acasă, iar acum, odată cu vaccinarea, se pregătesc să ”rupă ușa” granițelor spre destinații ca Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania sau Italia. Iunie este una dintre preferatele românilor pentru petrecerea concediilor.

Vacanțele peste hotare sunt mult mai ieftine în luna iunie decât în iulie și august iar stațiunile nu sunt atât de aglomerate ca în vârful sezonului.

Spotmedia.ro a făcut o sinteză a țărilor pe care le preferă românii pentru petrecerea concediilor în vara anului 2021, cu restricțiile în vigoare la începutul lunii iunie.

Vacanța în GRECIA

Din 14 mai 2021, Grecia a relaxat restricțiile COVID, pentru a da startul sezonului turistic.

La acest moment, cu mașina se poate intra în Grecia prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea (accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei fiind posibil în intervalul 07:00-23:00). Cu avionul se poate ajunge pe orice aeroport din Grecia.

Este obligatoriu ca la intrare să prezentați:

 • Un test COVID PCR cu rezultat negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen sau o dovadă că sunteți vaccinați anti-COVID și au trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului.
  Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. Măsura testului PCR este valabilă pentru orice cetățean peste 5 ani.
 • Grecia îi primește inclusiv pe cei vaccinați cu Novavax, Sinovac Biotech, Sputnik, Candino Biologics și Sinopharm.
 • Formularul PLF – completat AICI, cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. Amenda în caz de necompletare este de 500 de euro.
 • De menționat că e în vigoare măsura ca la graniță să fie efectuate aleatoriu teste rapide. Rezultatul se eliberează pe loc și e permis doar accesul persoanelor cu rezultat negativ.

Restricții în vigoare: Începând din 14 mai, Grecia permite călătoriile între regiuni și, chiar dacă autoritățile recomandă cetățenilor să își facă un test COVID înainte de a călători, acest lucru nu mai este obligatoriu. Nu mai este valabilă nici măsura care impune trimiterea unui SMS cu motivul deplasării.

Circulația pe timp de noapte este interzisă în Grecia în intervalul orar 00:30-05:00. Restaurantele sunt deschise pentru exterior de la începutul lunii mai.

Masca este obligatorie atât în spațiile închise, cât și în aer liber.

Autoritățile elene atrag atenția că pot decide instituirea de noi restricții de circulație în orice moment dacă evoluția situației pandemice o impune.

Vacanța în BULGARIA

Bulgaria este în ”situație de urgență epidemiologică” până pe 31 mai, urmând ca autoritățile să decidă apoi ce restricții vor mai păstra.

Dar, începând din 27 mai, români care vin din România au liber să intre în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei, fără să trebuiască să prezinte la graniță absolut niciun document legat de COVID-19: nici test, nici certificat de vaccinare, nici adeverință că au trecut prin boală.

În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București – Sofia – București; există curse directe operate de compania Qatar Airways pe această rută.

Restricții în vigoare: În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spațiile publice deschise aglomerate, unde nu e posibilă distanțarea de 1,5 metri. Masca e obligatorie și în toate spațiile publice închise. Sunt exceptați de la purtarea măștii copiii sub 6 ani.

Discotecile și barurile sunt deschise, dar cu 50% din capacitate.

Vacanța în ITALIA

Începând din 14 mai, românii care merg în Italia nu mai trebuie să stea în autoizolare 5 zile. În schimb, pentru a intra în țară, trebuie:

 • Să prezinte la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test COVID PCR sau antigen, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Nu există un format propus de italieni, așa că MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. Testul e obligatoriu pentru toți copiii de peste 2 ani.
 • Să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor (încă nu a fost pus la dispoziție de autoritățile italiene) sau să prezinte o declarație pe propria răspundere – o puteți descărca AICI.

Sunteți exceptați de la aceste măsuri dacă doar tranzitați Italia cu un mijloc de transport privat pentru cel mult 36 de ore.

În cazul în care aveți escală în Italia, nu puteți părăsi zonele special amenajate în interiorul aeroporturilor.

Important de știut că la acest moment și la întoarcerea în România trebuie să prezentați rezultatul unui test COVID PCR cu rezultat negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de îmbarcare.

Restricții în vigoare: Diferă de la o regiune la alta. Astfel, trebuie întâi să consultați autoritățile italiene pentru a afla în ce categorie de risc epidemiologic este regiunea în care mergeți. Aceste informații le puteți găsi AICI. Apoi, în funcție de asta, acestea sunt măsurile pe care trebuie să le respectați:

 • Este permisă circulația între regiuni sau provincii autonome aflate în zonă galbenă sau albă. Dacă regiunile între care circulați sunt în zona roșie sau portocalie, trebuie să prezentați fie adeverința de vaccinare (e recunoscută orice adeverință emisă de un stat UE), dovada vindecării de infecția cu virusul SArS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu maxim 48 de ore anterioare călătoriei.
 • Sunt deschise restaurantele și barurile din zona galbenă doar în aer liber.
 • Sunt deschise cinematografele, teatrele, sălile de concert și cluburile live din zona galbenă cu condiția respectării distanței de un metru între persoane, la capacitate maximă permisă de 50%, dar în orice caz care să nu depășească 500 de spectatori în interior și 1.000 în aer liber.
 • Sunt redeschise muzeele ​​și institutele de cultură din zona galbenă, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori. Pentru zilele de sâmbătă sau atunci când în Italia sunt sărbători legale trebuie să aveți o rezervare online sau telefonică, făcută cu cel puțin o zi înaintea vizitării.
 • Pentru zona galbenă, de la data de 15 mai sunt redeschise piscinele în aer liber, de la 1 iunie sunt redeschise sălile de sport, de la 1 iulie sunt permise activitățile în centrele termale, parcurilor tematice și de divertisment.
 • Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în aer liber și menținerea unei distanțe de 1 metru. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Sunt exceptați copiii sub 6 ani.

Amenzile pentru încălcarea restricțiilor COVID variază între 400 și 3.000 de euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime.

Vacanță în SPANIA

În Spania nu mai e stare de urgență la nivel național, însă fiecare regiune poate adopta propriile restricții, de aceea, trebuie să consultați site-urile autorităților locale din regiunea în care vreți să mergeți. AICI puteți vedea ce restricții a impus fiecare regiune.

Pentru limba română puteți consulta site-ul Ministerului Român de Externe.

La acest moment, România e considerată stat cu risc epidemiologic ridicat, astfel că la intrarea în Spania trebuie să prezentați următoarele:

 • un test PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maxim 72 ore înainte (sunt scutiți doar copiii sub 6 ani). Autoritățile spaniole pot solicita dovada în original a testului COVID (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unității medicale care a realizat testul, precum și rezultatul negativ al acestuia.
 • Un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

AICI puteți vedea în ce grad e încadrată România, lista fiind actualizată de autoritățile spaniole cu 7 zile înainte să intre în vigoare.

Vacanță în PORTUGALIA

Portugalia a relaxat din 17 mai restricțiile de călătorie pentru cetățenii din țările UE cu o incidență mai mică de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori. România se încadrează sub acest prag.

Pentru a intra în Portugalia, însă, e nevoie să prezentați un test PCR cu rezultat negativ făcut cu maximum 72 de ore înainte. Măsură este necesară pentru toți cetățenii de peste 2 ani.

Fără acest test cel mai probabil nu veți fi primit în avion, având în vedere că cele care vor fi sancționate sunt companiile aeriene și amenda este între 500 şi 2.000 de euro de călător. În plus, la destinație va trebui să faceți cale întoarsă.

Dacă alegeți să mergeți pe cale rutieră, veți fi supuși și unor controale mobile și veți fi informați asupra obligațiilor ce vă revin.

Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este suspendat transportul fluvial între Portugalia și Spania.

În cazul călătoriilor către arhipelagurile Azore și Madeira, se recomandă consultarea paginilor de internet www.madeira.gov.pt și https://portal.azores.gov.pt/, în condițiile în care măsurile autorităților locale sunt actualizate permanent. Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (detalii mai jos).

Restricții în vigoare: La acest moment autoritățile recomandă să fie evitată circulația pe drumuri și în spații publice dacă nu este neapărată nevoie și avertizează că pot închide în orice moment toate spațiile publice în care se constată aglomerări, inclusiv plaje.

Magazinele cu produse nealimentare închid la 21:00 în timpul săptămânii și la 19:00 în weekend și de sărbătorile legale.

Restaurantele se închid la 22:30. Sunt deschise și în interior, dar nu pot sta la masă mai mult de 6 persoane. La terasă pot sta grupuri de cel mult 10 persoane.

Muzeele, monumentele, palatele și siturile arheologice și similare, cinematografele, sălile de spectacol etc. sunt deschise.

Masca este obligatorie pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), în toate spațiile publice pentru toți cetățenii peste 10 ani.

Vacanța în CIPRU

Din 25 mai, Cipru s-a redeschis turismului, însă în continuare sunt câteva reguli pe care trebuie să le respectați. Ca să intrați în Cipru, aveți nevoie de:

 • o adeverință de vaccinare, fiind acceptate serurile de la Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson și Sinopharm. Pentru Johnson & Johnson, care are doză unică, e nevoie să fi trecut 14 zile de la vaccinare. Pentru celelalte, puteți intra în Cipru din ziua în care ați făcut rapelul.
 • în cazul în care nu sunteți vaccinat, trebuie să prezentați un test COVID cu rezultat negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte. Măsura se aplică pentru toți cetățenii de peste 12 ani.
 • completarea unui formular online pe care îl găsiți AICI, cu 24 de ore înaintea călătoriei. Acest formular e obligatoriu și pentru cei vaccinați, și pentru cei care intră pe bază de test. Dacă nu ați completat sau nu ați completat corect formularul, veți plăti o amendă de 300 de euro, iar dacă mințiți în formular vor fi și sancțiuni penale.

Toate documentele trebuie să fie prezentate în limba engleză.

În plus, e bine să știți că indiferent dacă sunteți vaccinat sau aveți rezultat negativ pentru COVID, în aeroporturile cipriote puteți fi selectat aleatoriu pentru a fi testați. Costurile testării aleatorii sunt suportate de către autoritățile locale.

Restricții în vigoare: Până pe 31 mai în Cipru e în vigoare carantina pe timpul nopții, în intervalul 00:00 – 05:00.

Toți cei peste 12 ani trebuie să dețină un Coronapass, ce poate fi obținu dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ făcut în ultimele 72 de ore, dovadă că ați trecut prin boală în ultimele 6 luni. Cu acest Coronapass puteți intra în biserici, teatre, cinematografe, săli de spectacol, magazine mari, hoteluri și pensiuni, cazinouri sau conferințe și expoziții.

Sunt deschise restaurantele, tavernele, barurile sau cafenele, doar în aer liber și trebuie să prezentați Coronapass-ul. Accesul la plaje, zone de picnic sau grădini zoologice e permis fără Coronapass.

Cluburile și localurile cu muzică de dans sunt în continuare închise, la fel și zonele de camping.

Călătorie în FRANȚA

Franța recomandă în continuare evitarea călătoriilor neesențiale. Dacă însă vă hotărâți să o vizitați, aveți nevoie de:

 • un test PCR cu rezultat negativ efectuat în ultimele 72 de ore. Măsura se aplică pentru orice persoană peste 11 ani, indiferent dacă se intră în Franța pe cale aeriană, rutieră, maritimă sau feroviară.
 • o declarație pe propria răspundere că nu aveţi simptome și nu aţi intrat în contact cu persoane cu COVID în ultimele 14 zile. Cei peste 11 ani trebuie să își și dea acordul ca un eventual test COVID sa le fie făcut când intră în Franța. Declarațiile pot fi descărcate de AICI.

Chiar dacă e doar cu titlu de ”recomandare insistentă”, totuși trebuie să știți că la acest moment autoritățile franceze doresc ca toți cetățeni europeni să se autoizoleze 7 zile și să facă la finalul perioadei un test COVID pentru a fi siguri că nu sunt infectați.

E bine de știut că sunt două centre de testare pentru infecția cu SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, în fața porții 17) și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul -1). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Rezultatele vor fi recepționate în 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigenic.

Restricții în vigoare: Începând din 19 mai, Franța a relaxat mai multe măsuri. S-au deschis după șapte luni terasele barurilor, restaurantelor și cafenelelor, dar nu pot fi ocupate mai mult de 50% din capacitate și nu pot sta mai mult de 6 persoane la o masă.

Teatrele, cinematografele și sălile de spectacol pot primi spectatori în 35% din capacitate, fără a depăși 800 de persoane într-o sală. În muzee, la fel ca în magazine, este permis accesul unui vizitator pentru fiecare 8 m2, iar festivalurile în aer liber pot avea loc cu cel mult 1.000 de persoane, în funcție de cât de mare e locația. S-au deschis și grădinile zoologice (50% din capacitate) și cazinourile (35% din capacitate).

În Franța continentală rămâne în vigoare carantina de noapte, ce începe la 19:00 și se încheie la 06:00. Amenda pentru nerespectarea carantinei e de cel putin 135 de euro.

Vacanță în CROAȚIA

Până la 31 mai, pentru a intra în Croația aveți nevoie de una dintre:

 • un test PCR cu rezultat negativ sau un test antigen negativ (testele acceptate le găsiți AICI). Dacă nu aveți testul făcut, aveți obligația fie să-l faceți pe cheltuială proprie cât mai repede, iar până la rezultat să vă autoizolați, fie să stați în izolare 10 zile, dacă nu puteți face test. Prețul unui test în Croația variază între 70 și 200 de euro.
 • certificat care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare.
 • un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut minim 11 zile și maxim 180 de când ați trecut prin boală.

Măsurile se aplică tuturor persoanelor peste 7 ani.

Frontierele terestre ale Croației cu Slovenia, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina sunt deschise atât transporturilor de mărfuri, cât și traficului de pasageri. Punctele deschise de trecere a frontierei cu Ungaria sunt Dubosevica – Udvar și Gorican – Leteneye. Pe la Terezino Polye – Barcs trec doar cetățenii ungari și croați.

Dacă sunteți doar în tranzit prin Croația, durata nu poate depăși 12 ore, sunteți obligați să aveți documente care dovedesc destinația finală, să mergeți doar pe autostradă și să nu faceți opriri intermediare care nu sunt strict necesare. Tranzitul coridorului Neum (Croația – Bosnia și Herțegovina – Croația) în scop turistic este permis fără oprire.

Restricții în vigoare: La acest moment în Croația sunt deschise mall-urile, terasele restaurantelor și cafenelelor, parcurile, muzeele, galeriile de artă și cazinourile.

Însă, în funcție de rata de infectare, sunt diverse restricții în județe. Unele impun masca doar în mijloace de transport în comun și spații închise, altele și în spații deschise aglomerate.

În unele județe cazinourile și sălile de jocuri de noroc închid la 20:00, în altele nu se comercializează băuturi alcoolice în intervalul 22:00 – 06:00.

Amenzile în Croația pentru încălcarea măsurilor COVID sunt între 70 de euro, dacă nu purtați mască acolo unde e nevoie, și până la 16.000 de euro dacă nu respectați autoizolarea.

Călătorie în GERMANIA

România este inclusă la acest moment de autoritățile din Germania pe lista zonelor de risc, categoria 3, ceea ce înseamnă că puteți călători în anumite condiții. Lista cu zonele de risc poate fi consultată AICI.

Dacă mergeți cu avionul trebuie să știți că din start companiile aeriene nu permit îmbarcarea pasagerilor care nu au un test COVID negativ (PCR sau antigen) făcut în ultimele 48 de ore, mai puțin copiilor de sub 6 ani.

Începând din 13 mai, dacă sunteți complet vaccinat anti-COVID (să fi trecut cel puțin 14 zile de la rapel) sau aveți acte doveditoare că v-ați vindecat de COVID, nu aveți nevoie de test COVID și nici nu mai intrați în carantină. Asta însă doar dacă NU veniți dintr-o regiune cu noi variante SARS-CoV-2 contagioase (zona 1 de risc).

Pentru cei care nu sunt vaccinați sau nu au schema completă se aplică următoarele reglementări:

Dacă alegeți un alt mijloc de transport decât avionul, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ, redactat în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore înainte.

Până pe 13 mai era obligatorie carantina de 10 zile și pentru cei din categoria de risc 3, însă pentru a înlesni turismul s-a decis că testul negativ e suficient.

Înaintea intrării în Germania trebuie să completați un formular digital AICI. Dacă nu reușiți înregistrarea digitală, puteți descărca varianta în limba engleză de AICI.

Dacă începeți să dezvoltați simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, trebuie să vă izolați obligatoriu, chiar dacă aveți un test COVID negativ, și să contactați autoritatea locală de sănătate.

Restricții în vigoare: AICI puteți consulta măsurile impuse în fiecare land.

Amenzile pentru încălcarea regulilor în Germania sunt de până la 25.000 de euro.

Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă distanțarea de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.

Călătorie în AUSTRIA

Dacă vreți să mergeți în Austria, în primul rând trebuie să vă înregistrați online cu cel mult 72 de ore în avans. Trebuie să completați un document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC” – AICI – și la intrarea în țară să prezentați confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau tipărit.

Dacă nu reușiți să vă înregistrați online, puteți descărca formularul tipizat de AICI și apoi să-l completați și să-l semnați olograf.

Apoi, la intrarea în Austria tebuie să prezentați rezultatul negativ al unui test COVID făcut cu cel mult 72 de ore înainte – dacă e test PCR – sau 48 de ore, dacă este antigen. Dacă ajungeți la graniță fără test, veți fi lăsați să intrați, dar aveți cel mult 24 de ore să vă faceți unul.

Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.

În orice caz, veți intra oricum pentru 10 zile în carantină, iar costurile le veți suporta din buzunarul propriu. Puteți ieși mai repede din carantină doar dacă faceți un test COVID PCR sau antigen și rezultatul e negativ. Oricum, testul nu poate fi făcut mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria și, le fel, vi-l veți plăti singuri.

Restricții în vigoare: Între landurile din Austria se poate călători la acest moment doar dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înainte. Copiii sub 10 ani nu au nevoie de test. Altfel, amenda primită este de până la 1.450 de euro.

În toată țara distanțarea socială e obligatorie la 2 metri, atât în spații închise, cât și deschise. Masca e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani și trebuie să fie tip FF2 sau cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95).

Carantina pe timp de noapte este instituită în intervalul 20:00 – 06:00. Hotelurile sunt închise, la fel și restaurantele și muzeele.

Călătorie în UNGARIA

Ungaria a relexat din 22 mai parte din restrictiile de călătorie, pentru românii vaccinați.

Astfel, dacă vreți să călătoriți în țara vecină aveți nevoie de o adeverință de vaccinare sau un certificat de vaccinare, prin care să demonstrați că aveți schema completă de imunizare. Acest document trebuie să fie prezentat în limba română și în limba engleză.

Dacă nu sunteți vaccinat, vă supuneți regimului aplicat de Ungaria cetățenilor străini, în vigoare la acest moment până șa 22 iunie 2021. Așadar, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ și nu puteți intra decât dacă vă încadrați într-una din aceste categorii:

 • posesorii de pașapoarte diplomatice/de serviciu sau carnet de marinar;
 • conducătorii auto în cadrul traficului de marfă;
 • posesorii de pașapoarte simple în situația în care solicită intrarea în cadrul unei vizite oficiale (se certifică prin prezentarea documentelor oficiale);
 • persoanele care, la intrarea în Ungaria, certifică că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în termen de 6 luni înainte de data cererii de trecere a frontierei și în prezent sunt vindecate.

În cazuri excepționale, puteți intra cu cerere de derogare, pe care trebuie să o adresați poliției ungare locale competente, în funcție de punctul de intrare în țară. Trebuie să țineți cont că cererea poate fi respinsă dacă sunteți suspectat că mințiți în legătură cu motivul sau că sunteți suspectat că prezentați un risc epidemiologic, de securitate publică sau de securitate națională.

Motivele pentru care puteți cere derogare de intrare în Ungaria le găsiți AICI, dar trebuie să știți că niciunul nu se referă la scopuri turistice.

Pentru a tranzita Ungaria în drumul spre altă destinație, trebuie să nu aveți simptome specifice COVID-19, să prezentați documente care să ateste destinația finală și că vă va fi permis accesul acolo și părăsiți teritoriul ungar în 24 de ore. Totodată, tranzitul se va face doar pe rute stabilite și nu veți putea opri decât în locurile indicate, informații pe care le găsiți AICI.

Restricții în vigoare: Din 23 mai Ungaria a eliminat carantina de noapte și purtarea măștii nu mai este obligatorie în spații publice.

Restaurantele și magazinele sunt deschise si pot funcționa după programul stabilit de ele.

Evenimentele în aer liber pot avea loc cu participarea a maximum 500 de persoane. La evenimentele muzicale pot participa doar persoanele care deţin un certificat de vaccinare.

Vacanță în TURCIA

Din 17 mai, Turcia a ieșit din carantina totală, însă până la 1 iunie rămân în vigoare câteva restricții dure. Chiar dacă ele nu se aplică turiștilor străini, pot impacta destul de mult experiența unei vacanțe autentice în Turcia.

Ca să intrați ca turist în Turcia, trebuie să vă înregistrați online AICI, cu maxim 72 ore înainte, orice fel de cale de transport alegeți. Formularul trebuie să-l prezentați la îmbarcare sau la graniță tipărit sau în format electronic, pe telefon.

Odată completat, va fi emis un cod HES, în baza căruia veți putea avea acces la transport intern și cazare.

Însă până acolo trebuie să aveți un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte. Sunt exceptați copiii sub 6 ani. Altfel nu vi se va permite îmbarcarea în avion, iar la graniță sau în port va trebui să decideți dacă faceți cale întoarsă sau intrați pentru 10 zile în carantină.

Restricții în vigoare: Rezidenţii din Turcia trebuie să stea acasă între orele 21:00 şi 05:00 în timpul săptămânii, precum şi întreg weekendul, cu excepţii precum mersul pe jos către cea mai apropiată piaţă de cumpărat alimente.

Restaurantele şi cafenelele sunt limitate doar la mâncare de luat acasă şi servicii de livrare. Cinematografele, facilităţile sportive şi barurile rămân închise.

Astfel, chiar dacă carantina de noapte și de weekend nu va privește, ca turist, celelalte măsuri vă pot impacta vacanța.

În Turcia e obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, mai puțin în locuințe.

Vacanța în Muntenegru

Autoritățile au dispus obligativitatea prezentării la intrarea în Muntenegru a unuia dintre următoarele documente: un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul pozitiv al unui test serologic-anticorpi clasa IgG sau dovada vaccinării cu o a 2-a doză împotriva COVID-19 (cu 7 zile anterior intrării în Muntenegru).

Cetățenii străinii care sosesc din Republica Serbia/Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Republica Albania, Macedonia de Nord, Croația, Rusia, Ucraina și Belarus pot intra în Muntenegru fără a prezenta testul tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG sau dovada că au fost vaccinați cu o a 2-a doză de vaccin împotriva COVID-19, dacă dovedesc că au reședința permanentă sau temporară sau au locuit permanent în acele state pentru o perioadă de cel puțin 15 zile înainte de intrarea în Muntenegru.

Cetățenii muntenegreni și cetățenii străini (cu excepția persoanelor din Republica Serbia, Republica Serbia/Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Republica Albania, Macedonia de Nord, Croația, Rusia, Ucraina și Belarus), care doresc să intre în Muntenegru, prin toate punctele de trecere a frontierei, trebuie să îndeplinească una din următoarele condiții, în funcție de tipul documentului prezentat:

1) Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat și să aibă o valabilitate de 72 de ore.

2) Rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat, iar valabilitatea acestuia să nu fie mai mare de 30 de zile.

3) Dovada privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să fie eliberată de o instituție medicală și să rezulte că vaccinul a fost administrat cu cel puțin 7 zile înainte de intrarea în Muntenegru.

Trebuie respectate următoarele condiții:

– prezentarea unui test molecular tip PCR negativ, a cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore, rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG (valabil maxim 30 de zile) sau dovada (într-o limbă de circulație internațională) că au fost vaccinați complet împotriva COVID-19, cu cel puțin 7 zile înaintea intrării în Muntenegru;

– prezentarea unui pașaport/titlu de călătorie valabil, cu viza de intrare/ieșire, la punctele de trecere a frontierei cu Muntenegru.

Aceste condiții nu se aplică copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani.

Condițiile de călătorie și punctele medicale de control sunt disponibile la toate punctele de trecere a frontierei din Muntenegru și sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Sănătății și a Institutului pentru Sănătate Publică din Muntenegru: AICI

Condițiile de călătorie pentru alte state pot fi găsite pe site-ul MAE.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *