Ajutor de până la 70.000 de euro pentru înființarea unei afaceri neagricole la țară

Ajutor de până la 70.000 de euro pentru înființarea unei afaceri neagricole la țară

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) le va deschide în curând porțile celor care doresc să inițieze o afacere neagricolă la sat, ajutorul financiar nerambursabil pus la bătaie putând ajunge la 70.000 de euro pentru un proiect. Ghidul solicitantului este publicat deocamdată în variantă consultativă pe site-ul oficial al AFIR, portal.afir.info.

Eligibili sunt fermierii sau membrii unei gospodarii agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea în spaţiul sătesc a unei activităţi neagricole. Atenție, persoanele fizice nu au acces la finanțare, fiind necesară cel puțin autorizarea ca PFA a acestora. De asemenea, microîntreprinderile și întreprinderile mici pot obține banii prin 6.2 – ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”. Firmele trebuie să fie înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) şi să-şi desfăşoare activitatea în mediul rural.

Activitățile finanțabile

Sprijinul nerambursabil poate ajunge la 70.000 de euro pentru activitățile de producție, în timp ce pentru alte domenii este de cel mult 50.000 de euro. Activitățile de producție finanțabile cuprind, de exemplu, fabricarea de produse textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton, a produselor chimice, farmaceutice, prelucrarea produselor lemnoase, industria metalurgică, fabricarea de construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente, fabricare produse electrice, electronice, inclusiv producție de combustibil din biomasă, dar și producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru propriul uz.

Activitățile meșteșugărești, turistice, serviciile medicale, sociale, sanitar-veterinare, juridice, reparațiile de mașini, unelte sau obiecte casnice, consultanța, contabilitatea, auditul; serviciile în tehnologia informației, prestațiile tehnice, precum și altele destinate populației din spațiul rural pot primi, de asemenea, alocarea financiară nerambursabilă prin submăsura 6.2 din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală.

După ce AFIR va anunța lansarea sesiunii de primire a solicitărilor, dosarul cererii de finanțare se va depune online. Pentru orice informații suplimentare legate de condițiile de contractare a finanțărilor prin submăsura 6.2, cei interesați pot contacta Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, nr. tel. 0256.250.200, e-mail: [email protected].

Foto: Finanțare Europeană


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *