GALERIE FOTO. Mii de timişoreni au luat rămurele de salcie sfinţite de Florii

Florii Timisoara

Timişorenii ortodocşi au trăit din plin bucuria Floriilor, pe care le-au sărbătorit încă din ajunul marelui praznic printr-un pelerinaj devenit deja tradiţie, la care au participat grupuri de tineri şi de credincioşi din mai multe parohii ale oraşului, dar şi reprezentanţii filialei locale a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi.

Lumea s-a adunat sâmbătă după-amiaza în faţa bisericii din Iosefin, la sfântul lăcaş din Piaţa Crucii şi la Mitropolia Banatului, de unde au pornit, după un program atent întocmit, către Catedrală.

Credincioşii care s-au alăturat procesiunii în Piaţa Mocioni au străbătut Bulevardul şi au trecut apoi pe Podul Traian, enoriaşii care au plecat de pe strada strada Profesor George Dragomir au avut în traseu Bulevardul Mihai Viteazul, podul de la Universitate şi Bulevardul Regele Ferdinand, pe care l-au parcurs în contrasens până la destinaţie.

De la sediul Mitropoliei a pornit cel de-al treilea alai de pelerini, împreună cu ÎPS Ioan al Banatului, care, odată ajuns la Catedrală, i-a întâmpinat pe credincioşii sosiţi din celelalte direcţii, înainte de oficierea Vecerniei cu Litie. În dimineaţa aceleiaşi zile, în care s-a sărbătorit şi praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Chiriarhul a participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în capela cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a Parohiei Sânandrei Colonie.

Slujba a fost oficiată de părintele Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timşoara II şi de părintele paroh Teodor Cocan, în prezența autorităţilor locale şi a unui număr mare de enoriaşi care, la momentul cuvenit, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Theosis”, condus de dr. Alexandru Dan Adam.

După Dumnezeiasca Liturghie, Părintele Mitropolit Ioan, împreună cu soborul preoţilor şi cu o mulţime de credincioşi, a mers în procesiune până la noua biserică a parohiei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la acest lăcaş de cult. La finalul slujbei de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învăţătură, în cadrul căruia a evocat exemplul de mărturisire şi dăruire, pe care mucenicul lui Hristos, Gheorghe, ni-l pune înainte, atât prin viaţa sa jertfelnică, cât şi prin credinţa sa statornică.

Plină a fost Catedrala Mitropolitană a Timişoarei şi duminică dimineaţă, când s-au săvârşit liturghia Intrării Domnului în Ierusalim şi îndătinata sfinţire a rămurelelor de salcie, amintind de crenguţele de finic cu care mulţimea l-a întâmpinat pe Hristos după ce a aflat de minunea învierii lui Lazăr.

Mulţi postitori au ales să primească sfânta împărtăşanie în această duminică, dinaintea Săptămânii Patimilor, iar oamenii au înălţat, cu evlavie, rugi către Dumnezeu în toate lăcaşurile de cult ortodoxe din Timişoara.

Pretutindeni, credincioşii au stat la rând să primească ramurile de salcie sfinţită şi să le ducă, după slujbă, pe la casele lor, unde vor rămâne, şi după ce se vor usca, până la Floriile următoare.

Odinioară, ele se păstrau la icoane, la porţi sau la grinda casei, iar femeile îşi atingeau cu ele pruncii, în credinţa că aceştia vor creşte mari şi frumoşi, sau le ţineau în loc curat şi luminos, să fie de leac pentru animalele bolnave şi să aducă spor gospodăriilor. Acum, majoritatea creştinilor le împletesc în forma unei cununi şi le atârnă la uşă sau la fereastră.

Foto: Adrian Pîclişan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *