EXCLUSIV! Funcționara cu apartament în Tenerife a mai distrus ceva ce mergea bine

centru stomatologic

La fel ca peste tot în lumea asta, și în Primăria Timișoara peștele de la cap se-mpute.

Deși se bate cu cărămida în piept în fața oricui mai are chef să-l asculte că este cel mai corect și mai drept dintre locuitorii planetei, primarul Nicolae Robu tolerează, încurajează și mușamalizează încălcarea legii în cea mai contestată instituție din oraș.

Pe parcursul unui serial demarat în primăvara anului trecut, v-am dezvăluit enormitățile descoperite de ziarul nostru în rețeaua de medicină școlară, care, din anul 2009, a ieșit din aria de competență a Ministerului Sănătății, intrând sub tutela Primăriei Municipiului Timișoara (PMT).

În acel an, primăria a devenit stăpânul cabinetelor medicale din instituțiile timișorene de învățământ, care se aflaseră până atunci în subordinea Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” (cabinetele din grădinițe și școli), respectiv în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara (cabinetele din universități).

Rodica Aurelian
Rodica Aurelian

De atunci încoace, chiar dacă banii pentru fondul de salarii sunt virați tot din conturile Ministerului Sănătății, posturile vacante de medici și asistente medicale sunt ocupate în urma unor concursuri organizate de municipalitate, care are calitatea de angajator.

Iar în Primăria Timișoara, când spui angajator, spui Rodica Aurelian, fiindcă de pixul ei depinde orice angajare în instituția de pe bd. C.D. Loga nr. 1. Ajunsă ea însăși ilegal în funcția de șef al Serviciului Resurse Umane al PMT – există o sentință judecătorească definitivă în acest sens -, bugetara cu apartament în Tenerife, așa cum mai este cunoscută, a făcut din Serviciul Public de Asistență Medicală Școlară jucăria ei favorită.

Madam Rodica s-a erijat în factotum: ea și subalternele ei au decis că bibliografia de concurs conține doar două legi și un ordin de ministru, nicidecum literatură de specialitate, adică tratate de medicină, așa cum se întâmplă în toate celelalte primării din țară, tot Aurelian și gașca ei formează comisia de concurs care-i “ascultă” pe medicii aspiranți la un post în rețeaua de medicină școlară și tot ea și trupa de la Resurse umane angajează pe cine vor mușchii lor în Serviciul de asistență medicală, de la absolvenți de medicină fără rezidențiat până la medici specialiști în cu totul altă disciplină decât cea cerută de lege (de exemplu, în loc de medici de familie, la creșe au ajuns să profeseze medici… ginecologi!).

Mințile odihnite din primărie au desființat cabinetele stomatologice din școli

Bun, introducerea asta a avut rolul de împrospătare a memoriei pentru cititorii care sunt la curent cu ilegalitățile Rodicăi Aurelian, respectiv de punere în temă a celor care de-abia acum fac cunoștință cu fascinanta șefă a Serviciului Resurse Umane din PMT, o veritabilă sirenă, care pare să-i fi anulat primarului Nicolae Robu uzul rațiunii.

Dr. Delia Barbu
Dr. Delia Barbu

 

Acum suntem în măsură să vă dezvăluim și că doamna Aurelian nu și-a bătut joc doar de cabinetele școlare în care profesează medici generaliști sau de familie, ci și de cabinetele în care își desfășurau activitatea medicii stomatologi care aveau grijă de sănătatea orală a elevilor timișoreni.

Îi dăm cuvântul doamnei doctor Delia Barbu, președintele Colegiului Medicilor Dentiști (CMD) Timiș: “Noi am moștenit o rețea de stomatologie foarte bine pusă la punct în învățământul preuniversitar, de la clasa I la clasa a XII-a. Aveam un medic la maximum 2.000 de elevi.

Știam, de exemplu, că răspunde de liceul nr. 2 și de liceul nr. 3. Copilul avea asigurată asistența stomatologică în școala lui sau într-o școală apropiată. Fiecare medic școlar avea oglinda claselor pe care le asista. Oglinda asta consta în formula dentară, evoluția dentară, în tratamentele care se aplică, în asistența de profilaxie și tot ce este necesar.

Pe lângă asta, medicul trebuia să meargă la orele de dirigenție pentru educația sanitară. Or acest lucru nu mai este, a dispărut!

Nu știu exact anul, s-a întâmplat atunci când au trecut cabinetele medicale școlare la primărie (n.r. – anul 2009).

De când au trecut la primărie au început reformele astea… Au renunțat la cabinetele școlare și au făcut două centre și un cabinet la Spitalul de Copii.

Centrul stomatologic închis din Piața Sfântul Gheorghe
Centrul stomatologic închis din Piața Sfântul Gheorghe

Dar într-unul din centre, cel din Piața Sfântul Gheorghe, a căzut tavanul, e dărâmat și nu mai funcționează, e închis acum, iar celălalt centru de stomatologie, cel de pe strada Enrico Carusso, nu este autorizat! Pentru ca un cabinet de stomatologie să lucreze trebuie să fie înregistrat în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale pe județ”.

Robu “Ulise” și sirena Rodica

Ce a făcut doctorița Barbu când a aflat de existența centrului stomatologic neautorizat?

A încercat să le explice decidenților din Primăria Timișoara că au comis-o și că trebuie să reintre urgent în legalitate, dar a vorbit cu pereții:

“Am avut câteva discuții și cu primarul în privința asta. Mi-a spus că știe el că e autorizat. Păi nu e autorizat, domnule…

Dacă eu, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Timiș, îți spun că nu-mi figurează acest cabinet și că trebuie să-i plătești pe oamenii ăia, or cum îi plătești, dacă nu există centrul ăsta?!

I-am telefonat și acestei doamne, Rodica Aurelian, și i-am spus:

<Aveți centrul de pe strada Enrico Carusso neautorizat!>. <Nu-i adevărat, eu am autorizație, eu am rezolvat cu DSP-ul!>.

Dar DSP-ul trebuie să dea după noi autorizația, mai întâi noi trebuie să dăm autorizație că există cabinetul respectiv și că are toată aparatura necesară și condițiile ca să poată funcționa. Ca să poți da autorizație tu, DSP, dai pe un cabinet care există.

Dacă nu există cabinetul, cum să dai?! Ei au dat, iar în procesul-verbal este scris că în termen de 30 de zile se ia autorizația de la Colegiul Medicilor Dentiști. Dar așa ceva nu e prevăzut în legislație!

Nu au îndrăznit să îl înregistreze în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale… Repet: cum să dai tu autorizație pe un cabinet care nu există? Eu spun că acest cabinet există, că acest cabinet poate funcționa.

Apoi vii dumneata, DSP, și spui dacă îndeplinește sau nu condițiile sanitare.

De un an și ceva îi tot spun primarului de această situație, dar știți ce mi-a spus domnul Robu? <Am autorizație, doamna Aurelian este cea mai bună salariată a mea și știe ce face!>.

Iar Rodica Aurelian mi-a spus textual: <Nu ai dumneata competența să discuți cu mine despre școli!>.

Când m-am întâlnit cu primarul la un congres pe care l-am organizat, i-am spus: <Domnule primar, oprește-o pe Aurelian!>.

Ea le obligă pe doctorițe să stea opt ore acolo, pe loc. Cum intră, ele nu mai pleacă. Dar de ce să stea acolo? Ele trebuie să stea în școală, ele trebuie să supravegheze clasele, v-am spus de oglinda clasei.

Le-am zis: <N-am o statistică de la voi! În Timișoara apar serviciul de stomatologie infantilă și serviciul studențesc fără nici un rezultat. Voi aveți criteriile pe care trebuie să mi le comunicați, oglinda clasei, trebuie să vă urmăriți elevii până termină școala>”.

În al 13-lea ceas

După peste un an și jumătate de eforturi ale doctoriței Delia Barbu de a-i da jos primarului ochelarii de cal, Nicolae Robu a catadicsit să inițieze demersurile de a reintra în legalitate în ceea ce privește funcționarea centrului stomatologic de pe strada Enrico Carusso:

“După ce Aurelian mi-a spus că n-am eu competența să discut cu ea, a trimis primarul pe cineva la mine ca să-i dau avizul.

Păi eu nu îi dau avizul, trebuie un dosar întreg, trebuie să vin acolo, să văd dacă corespunde localul, dacă corespunde aparatura, dacă medicii au calificarea să lucreze acolo.

I-am spus să facă un dosar cum face toată lumea, cum fac toate cabinetele stomatologice din Timiș”.

Direcția de Sănătate Publică Timiș, solidară cu habarniștii din primărie

Așa cum spunea președintele Colegiului Medicilor Dentiști Timiș, complice la ilegalitatea făcută de habarniștii din Primăria Timișoara a fost și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș, care, la 9 ianuarie 2017, a eliberat autorizația sanitară de funcționare pentru centrul stomatologic de pe strada Enrico Carusso, fără ca respectivul centru să fie înființat legal!

N-o spunem noi, că nu ne pricepem, ci o spune legea. Spre deosebire de „competenții” decidenți din PMT și DSP, noi știm să citim un text de lege, cum ar fi, de pildă, OG 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, mai precis articolul 5, alineatul 2:

“Actul de înființare a cabinetelor medicale este certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale, care se întocmește și se păstrează de autoritatea sanitară publică, respectiv de direcțiile de sănătate publică județene (…)”.

Din 9 ianuarie 2017 și până la această oră, adică de aproape doi ani (!!), Centrul Stomatologic pentru Elevi al Primăriei Timișoara nu este înregistrat în Registrul unic al cabinetelor medicale, deci nu există legal! „Profesioniștii” din Primăria Timișoara au decis că legea nu contează, iar Direcția de Sănătate Publică Timiș le-a cântat în strună.

Una comite ilegalitatea…

Să revenim la autorizația sanitară de funcționare eliberată de DSP Timiș în 9 ianuarie 2017: aceasta este semnată de directorul executiv interimar, economist Cornelia Cismaș-Malac, de directorul executiv-adjunct, doctorița Viorica Dumitru, și vizat de “Oficiul Juridic”, fără nume.

Centrul stomatologic de pe strada E. Carusso funcționează ilegal
Centrul stomatologic de pe strada E. Carusso funcționează ilegal

Din ianuarie 2017 până astăzi a fost vânzoleală mare la vârful DSP Timiș: Cornelia Cismaș-Malac a cedat, în luna mai 2017, șefia interimară a instituției Laurei Scărlătescu, care, la rândul ei, a fost înlocuită după doar trei luni, în august 2017, de Luminița Răveanu, aceasta rezistând pe post până în 10 septembrie 2018, când Cornelia Cismaș-Malac a revenit în funcție.

… iar alta încearcă să scoată castanele din foc

În vară, doctorița Delia Barbu, președintele CMD Timiș, s-a adresat Direcției de Sănătate Publică Timiș, informând-o că dintre cele circa 1.000 de cabinete de medicină dentară din județul Timiș, Centrul Stomatologic pentru Elevi de pe strada Enrico Carusso nr. 3 este singurul care funcționează ilegal, nefiind înregistrat în Registrul unic al cabinetelor medicale existent la DSP Timiș, și punându-i în vedere că a eliberat în mod nelegal autorizația sanitară de funcționare pentru respectivul centru stomatologic.

DSP Timiș acoperă ilegalitățile primăriei
DSP Timiș acoperă ilegalitățile primăriei

În consecință, doctorița Barbu îi soma pe cei de la DSP Timiș să ia măsurile necesare pentru ca acel centru să intre în legalitate.

Așa cum spuneam mai sus, Cornelia Cismaș-Malac, cea care semnase, în 9 ianuarie 2017, autorizația
sanitară de funcționare, a revenit în 10 septembrie pe postul de director executiv, însă, cu patru zile înainte să se producă rocada, Colegiul Medicilor Dentiști Timiș a primit un răspuns de la DSP Timiș, semnat de Luminița Răveanu, aflată pe ultima sută de metri a mandatului de director interimar, și contrasemnat de directorul executiv-adjunct Viorica Dumitru și de Liliana Doichiță, de la Compartimentul avize autorizări.

Autorizația sanitară de funcționare a fost eliberată cu încălcarea legislației
Autorizația sanitară de funcționare a fost eliberată cu încălcarea legislației

În încercarea de a salva aparențele și de a o acoperi pe fosta și viitoarea ei șefă, doamna Răveanu i-a servit doamnei Barbu un răspuns în doi peri: cică eliberarea autorizației sanitare de funcționare a unui cabinet medical este reglementată de către Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.030/2009, care nu prevede expres avizul colegiului medicilor sau al colegiului medicilor dentiști la depunerea dosarului.

Legislația nu se aplică pe sărite

N-am avut răbdarea să citim integral respectivul ordin și o credem pe cuvânt pe doamna Răveanu, doar că legislația aplicabilă sistemului de sănătate este una vastă, nu se limitează la un singur ordin de ministru, legile, ordonanțele și alte reglementări trebuind să fie coroborate, nu aplicate de sine stătător.

Să luăm, de exemplu, Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care spune, la articolul 482, alineatul 1, că “profesia de medic dentist, indiferent de forma de exercitare, salariat și/sau independentă, se exercită numai de către medicii dentiști membri ai CMDR”.

Ca atare, nu e logic ca DSP Timiș să elibereze autorizația sanitară de funcționare pentru un cabinet stomatologic EXCLUSIV unor medici dentiști membri ai CMDR?

Păi altfel te poți trezi că aduce madam Rodica Aurelian și niște medici ginecologi pe post de stomatologi – așa cum a făcut-o și la cabinetele de medicină generală -, iar tu, DSP Timiș, le dai autorizație sanitară de funcționare, că tu verifici doar spațiul în care funcționează cabinetul în sine, verifici condițiile igienico-sanitare, nu ai cum să te bagi și la certificarea medicilor sau a dotărilor de specialitate, ăla e apanajul Colegiului Medicilor Dentiști!De asta era obligatoriu, esențial chiar, ca în dosarul înaintat de Rodica Aurelian și trupa ei celor de la DSP Timiș în vederea eliberării autorizației sanitare de funcționare pentru Centrul Stomatologic pentru Elevi să fi figurat și avizul CMD Timiș!

Și încă un text de lege edificator: “Cabinetul medical trebuie să dispună de o dotare minimă, stabilită prin ordin al ministrului sănătății și familiei, cu avizul prealabil al Colegiului Medicilor din România, în raport cu specialitatea și profilul de activitate declarate” (art. 7 din OG 124/1998 actualizată privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale).

Lucrăm și cu materialul clientului

Mai mult decât atât, chiar de pe site-ul DSP Timiș (secțiunea “Avize și autorizații”), poate fi descărcată cererea-tip pentru eliberarea autorizației sanitare de funcționare în cazul cabinetelor medicale, cerere în care se prevede EXPRES că documentația anexată de solicitant trebuie să cuprindă și avizul colegiului medicilor!

În cazul ăsta, dacă ar fi valabil ce susținea în răspunsul său doamna Răveanu, funcționarii DSP Timiș comit un abuz în serviciu dacă solicită expres mai multe documente decât prevede legea, nu-i așa?! Deci oricum ai lua-o, nicicum nu-i bine…

Directorul DSP Timiș semnează ca primarul

Am contactat-o telefonic și pe doamna Cornelia Cismaș-Malac, cea care-și pusese semnătura, în 9 ianuarie 2017, pe autorizația sanitară de funcționare acordată ilegal Centrului Stomatologic pentru Elevi al Primăriei Timișoara, și i-am pus o singură întrebare:

Cornelia Cismaș-Malac
Cornelia Cismaș-Malac

“De ce ați semnat acea autorizație, în condițiile în care respectivul centru nu avea avizul Colegiului Medicilor Dentiști Timiș?”.

Unsă cu toate alifiile (ca detaliu de culoare: șefa DSP Timiș este cumnata unui personaj ale cărui ilegalități au fost prezentate în mai multe articole în ziarul nostru, vorbim despre primarul de Dumbrăvița, Victor Malac), Cornelia Cismaș-Malac a aruncat întreaga responsabilitate în spinarea subalternilor, explicându-ne că ea semnează ca primarul și promițându-ne că ne va lămuri.N-a mai făcut-o, așa că ne rezumăm la a vă prezenta doar explicația inițială:

„Trebuie să iau documentele, să mă documentez, ca să vă pot răspunde la această întrebare (…)

Dacă personalul de specialitate spune în scris că sunt îndeplinite condițiile pentru emiterea autorizației sanitare de funcționare, dacă persoana responsabilă de această activitate certifică prin semnătură că sunt îndeplinite condițiile și reglementările legale, atunci directorul executiv semnează această autorizație”.

Păi dacă așa stau lucrurile, înseamnă că poate ocupa oricine fotoliul de director executiv la DSP Timiș, trebuie doar să știe să-și scrie numele și gata, treaba-i rezolvată…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “EXCLUSIV! Funcționara cu apartament în Tenerife a mai distrus ceva ce mergea bine

  1. Bine documentat articolul. Felicitari! Ramane ca si organele abilitate sa se „autosesizeze”. Stiu ca nu e la fel de important ca si numarul de inmatriculare al masinilor suedeze, dar totusi…

  2. Sa fim seriosi. Madam Delia traieste in anii 60! „Fiecare medic școlar avea oglinda claselor pe care le asista. Oglinda asta consta în formula dentară, evoluția dentară, în tratamentele care se aplică, în asistența de profilaxie și tot ce este necesar.Pe lângă asta, medicul trebuia să meargă la orele de dirigenție pentru educația sanitară. ” Cum dracu si/au ales sotmatologii sef la Colegiu o pensionara de 83 de ani? Dar tinerii unde sunt?

  3. Baba Dochia se lauda ca are sub control 1000 de cabinete stoma din judet. Daca ciuguleste 10 lei lunar de la fiecare cabinet, asta vine 10 000 pe luna. Asta traieste 100 de ani si toto sefa Colegiului va fi. De aia pleac medicii tineri din tara! Nesimtire maxima si mizerie morala pe masura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *