Fructe și legume cu mucegai, în unele supermarket-uri din Timiș

Prețurile mondiale la alimente au scăzut şi în februarie pe fondul ieftinirii cerealelor

Fructele și legumele, sursele de vitamine și minerale, sunt lovite de calamitate atât în Timiș, cât și la nivelul întregii țări. În ciuda prețurilor ridicate, comercianții se abat de la normele în domeniu și pun pe rafuri marfă deteriorată și neetichetată corespunzător.

CITEȘTE ȘI: Depăşire criminală. Imagini care dau fiori pe şira spinării (Video)

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au luat la puricat marile lanțuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozitele şi pieţele en-gros, verificând modul de comercializare a legumelor şi fructelor proaspete și au constatat dezastrul cu care se confruntă românii atunci când se află la cumpărături.

CITEȘTE ȘI: Consiliul local al unei comune din Timiș, la un pas de dizolvare!

Mai exact, în Timiș, bananele, clementinele, pepenii verzi, pomelo, sfecla roșie, păstârnacul, roșiile – inclusiv cele cherry -, cartofii albi, rodiile, merele roșii și verzi, gutuile, ceapa, clementinele, kiwi, usturoiul, varza, cartofii dulci, avocado, lămâile, dovleceii, ardeii grași, ridichiile roșii prezentau modificări organoleptice de textură, aveau pete de mucegai și părți moi cu porțiuni necorespunzătoare, nesortate și, în funcție de tipul legumelor, pe alocuri încolțite.

În plus, în ceea ce privește condițiile de expunere ale legumelor și fructelor proaspete, în marile lanțuri de magazine din județul Timiș s-a observat lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile de păstrare frigorifice, expunerea la comercializare a unor legume depreciate calitativ și cu urme de îngheţ, precum și cartofi depozitaţi necorespunzătoar lângă pereți cu mucegai.

CITEȘTE ȘI: Tânăr snopit în bătaie de mai mulţi taximetrişti. L-au desfigurat cu bâte, pumni şi picioare în figură (Video)

Mai mult, ”portocalele de suc” la plasă de două kilograme nu prezentau informații cu privire la cantitatea netă, iar ananasul originar din Costa Rica era depozitat la o temperatură ambientală de 17,9 grade Celsius, în condiţiile în care producătorul recomandă 7-10 grade Celsius, dar și morcovi calitatea I, preambalați în pungi cu o greutate de un kilogram, origine România, care prezentau ambalaje depreciate (pungi rupte).

Totodată, inspectorii au constatat și nereguli în ceea ce privește încadrarea gramajul net. La mai mult de un sfert din cantitatea de produse existau deficienţe de etichetare, lipseau informaţiile sau erau marcate incorect sau incomplet elementele de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit.

În urma acțiunilor de control s-au constatat informaţii eronate privind soiul, calitatea şi ţara de origine a unor produse expuse la comercializare. De asemenea, lipsea afișarea prețului pe produs și unitate de măsură sau acesta nu era afișat în mod vizibil, ba chiar lipsea.

Asftel de controale au fost efectuate în întreaga țară, iar neregulile constatate au fost similare. La nivel național, amenzile date de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-au ridicat la peste 1,75 milioane de lei.

De asemenea, punctual au fost luate măsuri de la sancțiuni la oprirea temporară și chiar definitivă și retragerea de la comercializare a unor cantități însemnate de fructe și legume.

Operatorii economici în a căror activitate, în domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine de tip hipermarketuri şi supermarketuri, depozite şi pieţe en-gros, au fost depistate abateri, vor rămâne sub atenta supraveghere a comisarilor ANPC și în continuare pentru a remedia neregulile constatate și pentru a nu le mai repeta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Fructe și legume cu mucegai, în unele supermarket-uri din Timiș

  1. Daca nu spuneti care anume magazine sint in off-side, degeaba ati consemnat povestea de mai sus.
    Asta chiar daca este o practica (re)gasita si in alte ziare si la diverse televiziuni. Daca e vorba de o interdictie legala de a mentiona numele magazinelor e clar ca interdictia este proasta. Daca nu e vorba de o interdictie, atuinci e o prostie. Daca nu chiar „complicitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *