Forţa de muncă asiatică dă peste cap calculele muncitorilor timişeni

forta de munca 2

Judeţul Timiş a fost împânzit de forţă de muncă adusă din Asia. Fenomenul continuă să ia amploare, astfel că tot mai mulţi angajatori recurg la serviciile unor astfel de muncitori.

Cele mai căutate sectoare sunt cele ale construcţiilor şi serviciilor, spre care se îndreaptă îndeosebi persoane din Vietnam şi Sri Lanka, în timp ce din Nepal şi Filipine vin multe femei care vor să lucreze pe post de bone. Autorităţile locale au constatat că numărul cetăţenilor din aceste ţări creşte de la o lună la alta şi că angajatorii români sunt foarte mulţumiţi de modul în care se integrează în muncă lucrătorii asiatici.

CITEȘTE ȘI: În judeţul Timiş începe vaccinarea antigripală. Pentru cine este gratuită

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş este cel care dă ultimul aviz pentru aceşti muncitori. Din discuţiile avute cu angajatorii, a reieşit că aceştia sunt foarte mulţumiţi de modul în care se comportă angajaţii. Lucrează repede şi bine şi sunt foarte disciplinaţi. În plus, se mulţumesc cu salariul minim pe economie, cazare şi masă”, a declarat Pavel Kasai, inspector-şef al ITM Timiş.

Pentru asiatici, câştigul din România este de câteva ori mai mare decât în ţara lor natală. Astfel, dacă aici, în construcţii, au un salariu brut de 3.000 de lei (500 de dolari în mână), în Vietnam sau Sri Lanka ar fi câştigat net cel mult de 100 de dolari.

„Sunt foarte economi,dar şi familişti. Doar 100 de dolari îi păstrează pentru ei, pentru că restul îl trimit famiiilor”, spune Pavel Kasai. Dacă angajatorii timişeni sunt foarte mulţumiţi de randamentul acestor muncitori, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre forţa de muncă autohtonă. Din cauza concurenţei apărute de pe piaţa asiatică, muncitorii români nu prea îşi mai pot negocia condiţii salariale privilegiate, lucru care nu îi face să tresară de bucurie. Pe piaţa forţei de muncă există o criză tot mai accentuată, fiind epuizate cam toate resursele locale. Aşa se face că au apărut mulţi muncitori din alte zone ale ţării, cu precădere din judeţele Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Olt, Vâlcea, Argeş şi chiar Dolj. Cel mai atractiv sector este cel al construcţiilor, datorită salariului de 3.000 de lei, precum şi a unor „ciubucuri” care se realizează după orele de program.

Pe de altă parte, multe firme nu îşi permit să piardă contracte importante din cauza lipsei de personal, aşa că au recurs şi la forţa de muncă de pe piaţa asiatică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

11 thoughts on “Forţa de muncă asiatică dă peste cap calculele muncitorilor timişeni

  1. La noi, toți, o apă și-un pământ …indiferent de zonă !!! Sincer, mă bucură faptul că se apelează la străini ; poate, se reglează, ‘naibii, prețurile !!! În Spania, la MALUL MĂRII, un ap. 2 cam., costă 60.00€ ! O casă (4 camere, curte, piscină), 130.000€ !!! Totul, negociabil !

  2. inainte de a scrie articolul era bine sa vorbesti si cu antreprenori locali ,dar si cu muncitori in constructii. Sunt multe adevaruri care nu se spun ,sunt trecute sub tacere ,toti se feresc de ele ” ca dracu de tamaie ” .mai bine vorbeai inainte cu redactorul tau sef si faceam o intrunire .Garantez ca iesea un articol mai bun .

  3. Aduce ti pe acesti asiatici aici , cit mai multi , ca nu vor mai pleca in veci , chiar ei lipseau in peisaj , sa fie si budisti , si musulmani , in loc sa gaseasca o cale de mijloc cu meseriași români, angajatorii preferă să le plătească transportul , cazarea , mîncarea celor din Asia , e o politica foarte buna , vor pleca si mai mulți constructori în vest , si vor pleca nu numai pentru salariu , ci si pentru modul de viata de acolo , iar peste vreo 5 ani va fi și mai jale cu forta de munca din construcții , si da , preturile la noi la case , apartamente sînt în majoritatea cazurilor mai mari ca in Europa , intr un documentar despre zona Los Angeles din S U A se spunea ca casele prezidențiale, peste 200 de metrii pătrați erau cotate la 200 de dolari metrul pătrat,difuzat recent , cind programul ,, prima casa ,, se va bloca pentru neplata ratelor , va fi jale , jale mare , acest program tine în viata vinzarile , si ceva din românii din vest , destui de putini , care inca mai investesc aici , marea lor majoritate si au cumpărat case si apartamente în țările unde locuiesc , la dobînzi mult mai mici , o soluție la noi ar fi sa se inventeze credit imobiliar pe 100 de ani , doar asa ar fi accesibil pentru plata ratelor , plătesc trei generații.

    1. Decât sa vad 10 români care stau și dorm pe șantier, beau sau mai știu eu ce, prefer sa văd 10 asiatici, mult mai corecți și disciplinați.

  4. 500 dolar ori 4,31=2155 ron.cum calculati?din 3000 brut scazi 45%,cit ia statul din 1 ian 2018,si nu da deloc 2155,bravo lor ca sint harnici dar patronii ro lasa de dorit….

  5. E ok. Salariul minim le ramane in mana, ca au restul gratuit, cazare\masa. Cati dintre romani raman cu salariul minim in mana dupa ce isi platesc cheltuielile si mancarea?! Comparati mere cu pere 🙁

  6. Te plangi de vinituri (adica, romani din Romania) banatene-frunce? Ia niste asiatici, africani, indieni, arabi. Ia cu pită. Tu vei munci in curand doar pe salariul minim, pentru ca strainul sarac se va bucura si el impreuna cu tine la acelasi salariu minim.
    Nu-ti place? Nu-i bai. Vei deveni o vinitura in tarile vestice, sluga pe santierele lor, la babele lor, la mucosii lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *