Fondurile europene nu se pliază pe năravurile autohtone. Ce a trebuit să facă o primărie din Timiş pentru a obține bani ca să asfalteze ulițele

sacosu mare 1

Bătrânii unui sat timișean au intrat în agitaţie în ultima perioadă, având în vedere că fiecare dintre ei ar trebui să-și ofere, în următorii cinci ani, peste 60 de zile din viață relaxându-se în folosul comunității. Mai exact, dacă nu fac prezența la noul centrul de zi din localitate, autoritățile locale vor trebui să returneze din bugetul local cei 300.000 de euro primiți pentru investiție în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

Se întâmplă în comuna Darova, localitatea Sacoșu Mare, unde fosta primărie a fost transformată în spațiu de recreere pentru persoanele trecute de 50 de ani. ”Va fi foarte dificil să-i aducem la centrul de zi. Acest lucru presupune o reeducare a vârstnicilor… Ei ne dau dracului de la început”, spune primarul Sorin Tilihoi.

Pentru opt kilometri de asfalt…

Cele 500 de persoane cu vârste între 50 și 90 de ani din Sacoșu Mare au fost folosite de autoritățile locale pentru a obține un punctaj mai bun și, astfel, finanțarea mult-dorită a unui proiect ce viza asfaltarea a opt kilometri de străzi laterale în sat, dar care nu putea fi obţinut decât la pachet cu reabilitarea căminului cultural din Darova și înființarea unui after-school în centrul de comună.

”Pentru tot proiectul am primit 2,5 milioane de euro. Din acești bani, 300.000 de euro au avut ca destinație centrul de zi, în timp ce pentru after-school am primit… 10.000 de euro”, precizează Sorin Tilihoi.

Pentru bătrâni, dotări la cele mai mici detalii, pentru elevi, doar o sală goală

”Pentru vârstnici, am reabilitat fosta clădire a primăriei din Sacoșu Mare și am achiziționat întreaga aparatură. Vara asta vom pune totul la punct pentru ca la toamnă să deschidem centrul de zi. Vom avea acolo patru calculatoare, două televizoare, fotolii confortabile și alte piese de mobilier, o sală de mese, o bucătărie complet utilată cu tot ce trebuie, inclusiv cafetieră – deși unii săteni de-ai noștri n-au băut cafea în viața lor și noi nu vrem să-i învățăm cu vicii la vârsta asta.

În schimb, pentru after-school nu avem nici un fel de dotări. Banii au fost destinați reabilitării unei săli de la căminul cultural din Darova, adică zugrăvit și parchetat. Trebuie ca din bugetul local să cumpărăm mobilier și un laptop”, spune edilul-șef.

În plus, timp de cinci ani, primăria trebuie să asigure cinci posturi la centrul de zi, în timp ce la after-school, munca va fi oarecum… voluntară.

centru de zi

”Pentru bătrâni, ne trebuie un medic, un psiholog, un asistent social, o femeie de serviciu și un fochist plătit tot timpul anului. La after-school, delegăm pentru patru ore referentul cultural de la primărie și așteptăm ca școala să asigure cadre didactice care, prin rotație, să vină după cursuri pentru completarea programului de lucru.

Nu îi plătim suplimentar pentru această activitate, ei au loc de muncă. Pentru că e doar o sală, elevii vor fi împărțiți pe trei grupe (de la clasa pregătitoare la a treia, de la a patra la a șasea și clasele a șaptea și a opta împreună) și vor veni prin rotație, în zile diferite”, spune Sorin Tilihoi.

Potrivit acestuia, la unitatea școlară din Darova sunt 180 de copii în total, astfel că rămâne de văzut, în această toamnă, câți vor beneficia de after-school în singura sală ce le este destinată.

Gogoși și răchie, ca ”momeală”

Cea mai mare problemă pe care o vor avea de rezolvat autoritățile va începe în această toamnă, când vor avea de atins un target aparent imposibil pentru o localitate rurală din Banat.

„Spațiul centrului de zi este prevăzut pentru 25 de persoane într-o tură. Asta înseamnă că, în fiecare zi, trebuie să am 25 de vârstnici. Vom avea apă de la foraj și fosă septică, internet și tot felul de jocuri: table, șah… Vom face și activități culturale. Zilnic trebuie să facem prezența și să prezentăm activitățile efectuate.

Programul va fi de la ora nouă-zece la patru-cinci după-amiaza. E o pacoste! Nu aveam nevoie de asta… Cine de la sat vine să se relaxeze?! Astfel de investiții se pretează pentru țările industrializate, unde oamenii chiar au nevoie de un spațiu de recreere și se bucură de relaxare. La noi, dimineața oamenii merg la sapă și apoi vor să se culce”, mărturisește primarul de la Darova.

Pentru a-i atrage pe vârstnici, edilul-șef ia în calcul să utilizeze ”momeala” folosită de omologii săi din alte localități rurale. ”Aducem gogoși și răchie. Poate vin unii, la început, de curioși, dar după? Vom fi nevoiți să aducem oameni și din Darova și din Hodoș dacă vor să vină, dar trebuie să le asigur transportul. Nu putem face decât ceea ce prevede proiectul. Vom fi monitorizați și trebuie să prezentăm documente doveditoare”, spune Sorin Tilihoi.

Peste 60 de zile din viață

Pentru ca obiectivul finanțat din fonduri europene, centrul de zi din Sacoșu Mare, să aibă, în fiecare zi lucrătoare (în medie 250 într-un an, iar în cinci, un total de 1.250), ocupate cele 25 de locuri, fiecare din cei 500 de vârstnici ai satului (în 20 de grupe de câte 25 de persoane) ar trebui să vină de circa 12 ori într-un an. În întreg cincinalul prevăzut în proiect, o persoană ar totaliza 62 de zile de relaxare la centrul de zi.

”Noi nu prea știm să ne relaxăm, fiecare are gospodăria lui și trebuie să tragă”, este răspunsul care vine de pe buzele săcoșenilor, cunoscuți ca oameni harnici, bănățeni cărora le place să muncească, să facă avere, să fie oameni de fală.

”Nu se duce nimeni, nici dacă ne plătește pentru asta”

Gheorghe Toma la cei 68 de ani împliniți, se încadrează în criteriile solicitate beneficiarilor centrului de zi din localitate. Este însă săcoșanul-tipic care se dedică în totalitate gospodăriei sale și care are suficientă răchie, producție proprie, ca să nu mai poată fi ademenit la activități recreative.

sacosu mare

”Din Sacoșu Mare nu se duce nimeni, nici dacă ne plătește pentru asta. Fiecare are casă și de lucru. Nimeni nu are timp de recreere. După muncă, fiecare care mai poate umbla își trage sufletul la birt. Aici e clubul nostru! La centru ce să fac? Știu să joc cărți și table, dar nu fac… amicaluri”, spune Gheorghe Toma. Alții consăteni de-ai săi nu înțeleg prea bine cum e cu centrul de zi, mulți considerând noua instituție drept casă de bătrâni, adică azil, și susțin că nu vor să-i treacă pragul niciodată.

Roadele se vor culege mai târziu

Pentru centrul de zi din Sacoșu Mare, autoritățile locale au alte planuri peste cinci ani. ”E păcat pentru că atât clădirea, cât și dotările, sunt excelente. După cei cinci ani, cât trebuie să funcționeze centrul de zi, vom schimba destinația spațiului. Vrem să facem dispensar pentru doi medici, iar o dată pe săptămână angajații primăriei – cei de la taxe și impozite, cei de la secretariat și de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), dar și primarul și viceprimarul – să fie acolo pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să vină la Darova”, a conchis Sorin Tilihoi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *