Focar de pestă porcină în vestul țării. Peste 300 de porci vor fi sacrificați

Focar de pestă porcină în vestul țării. Peste 300 de porci vor fi sacrificați

Focar de pestă porcină în vestul țării. Peste 300 de porci vor fi sacrificați

Un focar de pestă porcină africană a fost descoperit la Nădlac. Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Arad a luat mai multe măsuri. Peste trei sute de porci vor fi sacrificați.

Măsurile au fost anunțate de reprezentanții Prefecturii Arad.

„Având în vedere că la câteva exemplare dintr-un efectiv de peste 300 de porci dintr-o exploatație de tip A din localitatea Nădlac a fost confirmată infectarea cu Pesta Porcină Africană, la propunerea Direcției Santiar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad, într-o ședință prezidată de Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, a aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii. Instituția însărcinată cu dirijarea, monitorizarea măsurilor de control și raportarea periodică în CLCB a progreselor obținute este Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Măsurile adoptate trebuie duse la îndeplinire și de mai multe instituții sau persoane, printre care DSVSA”, a transmis Prefectura Arad.

CITEȘTE ȘI: Percheziții în Banat. Trupele speciale au găsit arme letale, cartușe, arbalete, vehicule de teren și dispozitive electronice. Video

În ședința CLCB au fost stabilite mai multe măsuri.

Toți porcii din exploatație se ucid, cu respectarea normelor de bunăstare, sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane. Se va efectua evaluarea fiecărui animal ucis, în exploatație, date care vor fi înscrise în fișele de evaluare.

Cadavrele animalelor ucise și a celor moarte vor fi ecarisate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Orice deșeuri susceptibile de a fi contaminate sunt supuse unui tratament de inactivare corespunzător (dezinfecție), precum și toate materialele de unică folosință potenţial contaminate se distrug. Aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu procedurile din manualul operațional, sub supravegherea medicului veterinar oficial.

Clădirile destinate adăpostirii porcinelor, echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd și purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie curățate şi dezinfectate.

Prin grija Unității Locale de Sprijin, la intrările și ieșirile din exploatația infectată se instalează dezinfectoare individuale.

Este interzisă intrarea porcilor în exploatația afectate. De asemenea, timp de 30 zile se interzice intrarea și ieșirea în/din exploatație a animalelor din alte specii.

Este interzisă scoaterea de carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne, precum și a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, din exploatația afectată, fără avizul D.S.V.S.A. Arad.

Se întocmește ancheta epidemiologică pentru stabilirea sursei de contaminare, a datei aproximative de intrare a virusului în exploatație, a posibililor contacți și se instituie măsuri suplimentare (dacă este cazul), a precizat Prefectura Arad.

(sursa: Mediafax)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Focar de pestă porcină în vestul țării. Peste 300 de porci vor fi sacrificați

  1. inceput demult, razboiul porcului continua. cantacuzino, hai cu vaxcinul ala anti PPA(o fi si asta „sigur si eficient”? naiba stie. era vorba ca din 2024 se va testa in lituania kenia si romania ceva vax, eu credeam ca ala vietnamez, ca nu degeaba s-a si intalnit ciolacu cu priministrul vietnamez prin ianuarie )

    https://renasterea.ro/una-dintre-cele-mai-mari-ferme-de-reproductie-porci-din-europa-se-construieste-in-vestul-tarii/

    #🤪

  2. De ce omorâți atâtea animale când nu afectează cu nimic doar sa cumpărăm din export în Germania și Austria sunt pancarte în toate limbile ca pesta porcina nu afectează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *