Focar de hepatită lângă Timişoara. Populația este expusă riscului de contaminare. Medicii au interzis utilizarea surselor de apă

hepatita

Populația unei comune de lângă Timişoara este expusă riscului de contaminare. Medicii au interzis utilizarea surselor de apă în zona de risc. Mai mulți copii sunt izolați la domiciliu și supravegheați. Persoanele diagnosticate au fost internate.

Populația comunei timișene Bucovăț este expusă riscului de contaminare cu hepatită A, cunoscută și ca ”boala mâinilor murdare”. Autoritățile sanitare au depistat un focar de boală într-o comunitate de rromi aflată la periferia localității, după ce mai mulți copii care frecventează școala s-au îmbolnăvit. ”În prezent, sunt internați doi copii și un adult din Bucovăț cu diagnosticul de hepatită A”, a precizat medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara.

Specialiștii s-au deplasat în teren

”Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a fost informată în data de 10 septembrie, cu privire la internarea, în intervalul 24 august – 4 septembrie, a unui număr de cinci persoane (doi adulți și trei copii) cu diagnosticul de hepatită acută tip A, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie <<Victor Babeș>>, toți pacienții având domiciliul în localitatea Bucovăț. În data de 11 septembrie, specialiștii din cadrul Departamentului de supraveghere în sănătate publică s-au deplasat în teren și au constatat că bolnavii sunt membri ai mai multor familii dintr-o comunitate de rromi, locuind într-un număr de 12 case situate la periferia localității Bucovăț, locuințe construite fără autorizație. Condițiile igienico-sanitare sunt precare, alimentarea cu apă a comunității de rromi se face din sursă proprie, cinci foraje și o fântână săpate la o adâncime cuprinsă între 10 și 18 metri. Latrinele sunt situate în curte, la distanță mică față de sursele de apă. Copiii din comunitate frecventează școala din localitate. Pentru continuarea supravegherii focarului, o echipă din cadrul Departamentului de supraveghere s-a deplasat în teren și în data de 12 septembrie”, au precizat reprezentanții DSP Timiș.

Primele măsuri

DSP Timiș a luat mai multe măsuri, pentru a preveni îmbolnăvirea altor persoane. Medicii au interzis utilizarea surselor de apă în scop potabil, pentru igienizarea sau prepararea alimentelor. Au fost recoltate patru probe de apă din fântâni și foraje, ce urmează a fi analizate la laboratorul instituției. Reprezentanții DSP Timiș au luat legătura cu autoritățile locale pentru asigurarea unei surse de apă potabile precum și pentru susținerea populației în vederea igienizării zonelor din vecinătatea comunității. De asemenea, au fost dezinfectate latrinele utilizate de bolnavi. Au fost identificate persoanele cu care pacienții au venit în contact, în vederea vaccinării.

”S-a făcut instructaj și educație sanitară în școala din localitate, în colaborare cu medicul de familie și cadrele didactice. S-au făcut recomandări pentru dezinfecția urgentă a sălilor de clasă și a toaletelor din cadrul școlii. Copiii contacți direcți ai cazurilor de hepatită au fost izolați la domiciliu și supravegheați. S-a dispus supravegherea stării de sănătate a tuturor contacților prin Cabinetul de Medicină Generală Bucovăț, inclusiv aplicarea măsurilor de prevenire şi control. Medicul de familie din localitate a ridicat dozele de vaccin de la DSP Timiș în vederea vaccinării imediate a contacților. Focarul rămâne cu prioritate în supravegherea specialiștilor și se vor continua măsurile întreprinse pentru limitarea extinderii acestuia”, au precizat reprezentanții DSP Timiș.

Mai multe cazuri, internate în spital

Pe lângă persoanele din Bucovăț, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara mai sunt internați alți opt pacienți diagnosticați cu hepatită A, dintre care patru copii din Timișoara și Recaș.

Potrivit specialiștilor, hepatita A este o boală infecțioasă, transmisibilă, ce afectează ficatul și este determinată de infecția cu virusul hepatitic A. De obicei, este o boală ușoară, ce durează câteva săptămâni, dar există și forme severe, care durează câteva luni. În general, sunt afectați copiii, dar îmbolnăvirea nu este exclusă la adult. Apare mai ales în focare epidemice, în colectivități. În România, apar în fiecare an în jur de 2.500 de cazuri noi de hepatită A, în vreme ce media europeană este de 600 de cazuri. Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mult mai mare, de vreme ce în 80 la sută din cazuri nu apare niciun fel de simptom. Este mai probabil ca adulții să aibă simptome comparativ cu copiii, la care, în general, boala evoluează asimptomatic sau cu simptome ușoare.

Semnele care pot apărea sunt: febră, astenie, scăderea poftei de mâncare, senzație de greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea în galben a tegumentelor și mucoaselor), urină închisă la culoare, scaune decolorate, dureri articulare. Simptomele apar, de obicei, între două și șase săptămâni după expunere și se dezvoltă pe o perioadă de câteva zile.

Durata lor este, în general, de două luni, dar există și cazuri rare, când se poate prelungi până la șase luni. În majoritatea cazurilor se produce o vindecare completă fără a exista leziuni hepatice de lungă durată. Există însă și cazuri când hepatita A poate evolua cu insuficiență hepatică și deces, la persoanele în vârstă sau în cazul coexistenței altor afecțiuni hepatice (de exemplu, hepatita B sau C).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *