Florin Cîțu: Cine suportă amânarea ratelor pentru români?

Florin Cîțu, eliminat complet de pe scena politică. Va pierde și funcția de președinte al Senatului (surse)

Florin Cîțu intră tare în elanul coaliției: Cine suportă amânarea ratelor pentru români?

Esența unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul, spune, vineri, Florin Cîțu. Problema, continuă el, este că dobânzile cresc, inflația deja ajunge la două cifre, iar BNR „se pare că încă nu poate să stăpânească fenomenul”.

„Aici, dar dacă este luată această decizie, atunci este luată împreună cu sistemul financiar bancar. Trebuie să știm că toate aceste măsuri reprezintă costuri și esența unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul. Se împarte costul pe cetățeni și pe sistemul bancar, se împarte la 3 și cu statul român?… Eu nu știu dacă băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, pentru că atunci, în 2020, această decizie a fost la nivelul Uniunii Europene…

Dar dacă s-a ajuns la o decizie – și nu am de ce să nu îl cred pe președintele PSD, Ciolacu, că deja e o decizie, atunci oamenii ar trebui să aștepte că de luni această măsură este implementată”, spune fostul premier Florin Cîțu.

El afirmă că nu pot fi ascunse costurile unei astfel de decizii.

CITEȘTE ȘI: Procurorii DNA au descins în Primăria Timişoara, în biroul viceprimarului USR Ruben Lațcău

„Deci nu pot să ascunzi costurile, cineva le va suporta. Le vor suporta clienții, vor suporta băncile, dar dacă s-au înțeles cu băncile, atunci vor prezenta exact că cumva cine suportă costurile.

Dar costurile sunt. Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc și atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni de zile, când dobânzile cresc de la o lună la alta, Banca Națională tocmai cu dobânzile cu 0, 5 puncte procentuale. Eu cred că va crește acest acest pas, poate nevoie de 0.75, poate 1 data viitoare, când inflația deja ajunge la două cifre și se pare că Banca Centrală încă nu poate să stăpânească fenomenul”, conchide Cîțu.

Reacția fostului premier și lider PNL vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus joi că liderii coaliției de guvernare analizează varianta amânării ratelor la bănci. Ciolacu a mai precizat că decizia detaliată va fi prezentată luni de liderii formațiunilor din coaliție, conform stiripesurse.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *