Evenimente pe-alese la Noaptea Muzeelor de la Timișoara

Evenimente pe-alese la Noaptea Muzeelor de la Timișoara

Astăzi va avea loc, la Timișoara, Noaptea Muzeelor, un eveniment cultural transformat în tradiție și onorat ca atare de instituțiile muzeale din oraș, care organizează, încă din timpul zilei, o suită de manifestări interesante, facilitând publicului interesat și liberul acces la vizitarea expozițiilor permanente sau temporare deschise în incintă.

Muzeul Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, pune la cale un maraton de evenimente ce se vor desfășura azi în curtea și mansarda bastionului Theresia. Accesul vizitatorilor în expoziții este gratuit. Vor putea fi vizitate patru expoziții: ”Patrimonium 2020”; ”Politehnica Centenar”, dedicată împlinirii a o sută de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica Timișoara, un omagiu adus de suporterii timișoreni echipei favorite; ”The Taranterra Project”, în cadrul căreia se vor putea viziona tarantule vii, parte din cea mai mare colecție de profil din țară, dar și expoziția permanentă din Muzeul Ștefan Popa Popas. Programul de la Noaptea Muzeelor 2021 este de la ora 15 la 3.

”Rondul de Noapte. Maratonul Vaccinării de la Muzeul Național al Banatului” este un eveniment care împletește istoria cu actualitatea. În același timp cu reconstituirile istorice, în spațiul din curtea bastionului Theresia, va avea loc și Maratonul Vaccinării de la Muzeul Național al Banatului.

Direcția de Sănătate Publică Timiș și voluntarii de la Spitalul Județean ”Pius Brînzeu” Timișoara, secția Anestezie și Terapie Intensivă, coordonați de prof. dr. Dorel Săndesc și dr. Giorgiana Bobouțanu, sunt parteneri în acest proiect. Vaccinarea se va putea face fără programare, doar cu actul de identitate. Vor fi disponibile două vaccinuri anti-COVID-19, PfizerBioNTech și Johnson&Johnson. Imunizarea va avea loc între orele 15 și 3.

Muzeul Banatului le propune celor interesați, tot astăzi, spectacole acustice de muzică istorică. De la ora 19, curioșii vor putea afla mai multe despre săbiile și spadele secolului al XIX-lea. Armele vechi au un mister pe care publicul îl va descoperi alături de stăpânul lor, Fiare din beci, de barzii-oșteni ai trupei Peregrinii și de amazoanele de la Amor Flammis. Va fi vorba despre prezentare interactivă de săbii și spade originale, demonstrații și ateliere desfășurate în condiții totale de siguranță.

Spectacolul este parte a manifestării organizat de MNaB cu prilejul Nopții Muzeelor, iar regulile acestuia sunt următoarele: accesul în curtea Bastionului se va face pe baza dovezii de vaccinare sau pe baza unui rezultat negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, un test antigen rapid, negativ, nu mai vechi de 24 de ore, va fi suficient pentru accesul la spectacolele de la Noaptea Muzeelor 2021. Activitățile se vor desfășura cu respectarea măsurilor de distanțare socială și sanitare în vigoare.

La ora 21,30, Peregrinii vor pune în scenă un spectacol de muzică istorică medievală, iar cu începere de la 22,30, trupa Amor Flammis va urca în scenă cu „Dr. Schnabel, Pest Medicus”, un show de teatru pirotehnic ce prezintă poveștile medievale despre Marea Ciumă și lupta pentru supraviețuire a oamenilor dintr-o lume devastată de ceea ce ei credeau a fi forțe ale Răului.

Spectacolul de dans contemporan ”Je suis Giselle” , organizat în parteneriat cu ”Unfold Motion”, va avea loc la ora 20, 30, în curtea bastionului Theresia.

Muzeul Satului Bănăţean

Și porțile Muzeului Satului Bănățean de la Pădurea Verde vor rămâne astăzi deschise până la ora 24. Circuitul de vizitare include aleea principală, cu obiective precum Vama Timișoara, casele din Bata, Căpâlnaş, Birchiș, Chizătău, respectiv centrul civic, cu Biserica de la Topla, Şcoala din Bârna, Primăria din Sărăzani și Casa Națională Babșa.

În același context se vor putea vizita expozițiile permanente ale instituției: cea din sala de profil din corp B parter (Arhitectură populară. Elemente de mobilier și industrie casnică. Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular și țesături de interior), respectiv cele de la Casa Națională Babșa, o expoziție de albume biografice și monografice școlare din Banat (sala 1), și o alta de machete – case, gospodării țărănești și instalații tehnice – obiective de patrimoniu ale MSBT (sala 2).

Vizitatorii vor avea acces liber și la expozițiile temporare din muzeu: Colecții și colecționari – Din Lada cu zestre, ediția a VII-a. Costume tradiționale din România. Colecția Etnografică Sonia Isacov, Țesături de interior și Fotografia. Poveste, document, simbol, găzduite în sala expozițională din corp A parter. În spațiul Casei Naționale Babșa își va aștepta oaspeții ”Banatul – casa cu două pridvoare” o expoziție foto cu bisericile românești din Banatul sârbesc și din zona Făgetului, realizată de ICR Voivodina, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei.

Muzeul Național de Artă din Timișoara

Muzeul Național de Artă din Timișoara își va deschide porțile în Noaptea muzeelor spre a oferi o imagine renăscută a instituției și o invitație către iubitorii de frumos să ni se alăture în eforturile de a recrea imaginea și mesajul instituției ca muzeu deschis. Evenimentul cuprinde trei expoziții temporare complet noi, care îmbină o selecție de lucrări din depozitele Muzeului Național de Artă Timișoara, din colecțiile partenerilor noștri precum și o instalație inedită, ”Tâlharul cel bun” , 2021, de Bogdan Vlăduță. Mesajul cu care vine instituția este unul dinamic, de revigorare a manierei de expunere, de creare a mesajului estetic dar și de comunicare între diferite generații de artiști.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Evenimente pe-alese la Noaptea Muzeelor de la Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *