Escrocherie cu suprataxă! Bănățenii, apelați telefonic tot mai mult de pe numere care provin din țări exotice

Escrocheria cu apeluri primite de timișeni de la numere dubioase din străinătate revine. Metoda de păcăleală a fost “valabilă” și anul trecut.

Tot mai mulți lugojeni ne-au semnalat faptul că primesc telefoane de la numere necunoscute din străinătate. Neștiind cine-i caută sau din curiozitate, apelează înapoi, apoi se trezesc cu facturi de sute de euro.

“Numai în ultima săptămână am primit peste 20 de apeluri din diverse țări străine. De curios, am dat telefon înapoi și m-am trezit că sun prin Kenia, Trinidad &Tobago, Maroc, Lituania sau Bolivia. Am rămas surprins, pentru că nu am niciun cunoscut pe-acolo. Mi-am dat seama că e o măgărie, doar când mi-a venit factura pentru că a fost de trei ori mai mare”, ne-a spus Ioan P, din Lugoj.

Supărați, oamenii au încercat să se informeze la firmele de telefonie. An­gajații acestora le reco­man­dă să nu mai sune înapoi, pentru a nu avea costuri exagerate la plata facturilor.

“Metoda a mai funcțio­nat și în trecut și chiar eu am fost sunată de prin Albania și nu mai știu ce alte țări exotice. Recomandarea este să nu se facă apel înapoi. Dacă te sună și des­chizi telefonul, nu se întâmplă nimic. Dacă resuni, te taxează. Se ajunge și la 30 de euro pe minut”, ne-a declarat Ramona, operator la o societate de telefonie mobilă din Lugoj.

Deși cunosc situația, reprezen­tan­ții Inspectoratu­lui de Poliție al Județului Timiș spun că nu s-au înregistrat sesizări în acest sens, pentru că la fel cum spuneam, majoritatea celor apelați preferă să ceară sfaturi sau să-și rezolve treburile cu firmele la care sunt abonați. Metoda are la bază un simplu apel efectuat către victimă, urmat de întreruperea subită a acestuia. Curios, cel care va pica în plasă va suna înapoi la numărul respectiv, acesta încadrându-se într-o linie cu suprataxă.

Astfel, poţi pierde şi zeci de euro pe minut, chiar dacă nu stai de vorbă cu cel din spatele telefonului. Cel mai simplu este să ignori apelurile din ţări îndepărtate. În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afişând această informaţie pe ecran în momentul în care eşti sunat.

Dacă telefonul tău nu dispune de această funcţie, va trebui, pur şi simplu, să nu apelezi înapoi numere despre care nu ştii nimic, care nu aparţin cunoscuţilor sau rudelor plecate în străinătate.

 

redesteptarea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Escrocherie cu suprataxă! Bănățenii, apelați telefonic tot mai mult de pe numere care provin din țări exotice

  1. Problema este la companiile de telefonie, pentru ca nu filtreaza aceste apeluri. Vodafone mi-a scris sa nu raspund la numere necunoscute, daca va vine sa credeti …

Lasă un răspuns