Epidemia de gripă bate la ușă!

spital 17

Numărul de îmbolnăviri cu infecţii respiratorii acute este în continuă creştere, la fel cum numărul de decese produse de gripă se apropie de zece.

CITEȘTE ȘI: Alertă ANM: Cod portocaliu, emis pentru zona de munte din vestul țării

Deși în doar puțin peste o sută de cazuri a fost confirmat diagnosticul de gripă prin teste de laborator, datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că, în ultimele trei luni, au fost înregistrate 2.113 cazuri de gripă clinică, de peste șapte ori mai mult față de acceași perioadă a anului trecut.

În intervalul 1 octombrie 2017 – 6 ianuarie 2018 (98 de zile), au fost raportate în total 283 de cazuri de gripă clinică, diagnosticul fiind stabilit după simptomatologia prezentată de pacient și nu ca urmare a analizelor (în România, numărul laboratoarelor care pot efectua astfel de teste fiind redus).

CITEȘTE ȘI: O tânără de 17 ani s-a aruncat de pe o pasarelă pietonală. A căzut pe liniile de cale ferată

Statistica din ultimele trei săptămâni arată că într-un interval de doar șapte zile au fost semnalate 396, 703 și 349 de cazuri de gripă clinică (perioada 17-23 decembrie 2018, 24-30 decembrie 2018, respectiv 31 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019).

”Îngrijorător este faptul că s-au înregistrat decese la pacienți care nu aveau patologii preexistente, așa cum a fost cazul tânărului arădean care s-a stins la Timișoara.

Anul trecut, gripa nu a evoluat cu cazuri foarte multe, dar au fost severe, într-un procent destul de mare.

CITEȘTE ȘI: Timișoreanul Florin Călinescu schimbă ținta atacurilor – Codrin Ștefănescu, luat în vizor: Va fi președintele țării și al PSD

În urmă cu cinci ani, când a fost pandemia de gripă, cazuri severe au fost înregistrate cu precădere la persoane obeze, pacienți cu diabet zaharat sau cu patologii cardiovasculare sau pulmonare”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

De asemenea, conform datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 1 octombrie 2018 – 6 ianuarie 2019, în rândul românilor au fost diagnosticate 1.096.254 de cazuri de infecții respiratorii acute.

Totodată, 1.203.057 de persoane din grupele cu risc crescut de îmbolnăvire au fost vaccinate în cadrul campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătății, rămânând mai puțin de 100.000 de doze nefolosite (cantitatea inițială achiziționată de autorități fiind de 1.300.000 de doze).

În această situație, în prezent – când școlile și-au deschis porțile după trei săptămâni de vacanță, timp în care mare parte a populației s-a deplasat fie în țară, fie în străinătate – există pericolul ca numărul de îmbolnăviri prin viroze respiratorii sau gripă să crească. În acest context, Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă populației să se imunizeze.

DSP Timiș ia măsuri drastice

În contextul creșterii numărului de îmbolnăviri prin infecții acute respiratorii și a confirmării intensificării pe plan național a circulației virusurilor gripale și în conformitate cu metodologia de supraveghere a îmbolnăvirilor și a legislației sanitare în vigoare, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș atenționează toate unitățile sanitare din județ, solicitând aplicarea și respectarea unui set de măsuri.

Astfel, autoritățile consideră că se impune triajul epidemiologic zilnic al pacienților și izolarea celor depistați cu simptomatologie respiratorie. Totodată, toate cazurile de îmbolnăvire vor fi anunțate la medicul epidemiolog și raportarea cazurilor la DSP Timiș.

Alte măsuri recomandate cuprind triajului epidemiologic zilnic al personalului cu scoaterea temporară de la locul de muncă a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, limitarea accesului vizitatorilor în secțiile spitalelor, respectarea precauțiunilor universale (aplicarea acestora se face începând cu primul loc de contact al persoanei potențial infectate și pe toată durata spitalizării, în vederea prevenirii transmiterii infecțiilor respiratorii și a apariției de focare nosocomiale).

DSP Timiș solicită ca în fiecare punct de intrare în unitățile de primiri urgențe să fie efectuat un triaj al pacienților cu semne și simptome de boală febrilă respiratorie.

În acest sens, vor fi amenajate spații special destinate pentru persoanele suspecte, probabile sau bolnave cu posibilități de aerisire frecventă și care să fie semnalizate.

Totodată, vor fi asigurate provizii suficiente de batiste de hârtie sau măști disponibile pentru pacienții sau vizitatorii care tușesc sau strănută.

De asemenea, se impune existența unor cantități suficiente de săpun simplu sau dispensere cu substanțe antiseptice pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor, precum și chiuvete disponibile.

Este necesar să existe și suficiente recipiente special destinate colectării deșeurilor cu potential infecțios (batistele utilizate, mănuși, etc.).

DSP Timiș solicită aerisirea frecventă a încăperilor asociată cu curățare și dezinfecție curentă și purtarea obligatorie și corectă, de către întreg personalul medical și auxiliar, a echipamentului de protecție (măști, dispozitive respiratorii, protectoare oculare, mănuși, halate, etc.) în timpul tuturor activităților de îngrijire aplicate pacienților în evaluare sau confirmați cu gripă; schimbarea mănușilor și a halatelor protectoare după fiecare consultație sau măsură de îngrijire aplicată, decontaminarea mâinilor înainte și după atingerea pacientului sau a lucrurilor acestuia chiar dacă poartă manuși.

Totodată, în momentul apariției contaminării mâinilor cu secreții, se impune spălarea riguroasă cu apă și săpun, urmată de dezinfecție.

Transportul pacienților din unitatea de primiri urgențe în secție se va efectua cu asigurarea unui circuit, aceștia purtând obligatoriu mască de protecție. De asemenea, personalul medical și auxiliar va purta de asemenea echipament adecvat de protecție.

Plasamentul pe secții se va face în saloane de izolare cu circuite sanitare separate pentru pacienții simptomatici.

De asemenea, se vor amenaja saloane de terapie intensivă, pentru izolarea și asigurarea terapiei de urgență a cazurilor grave. Este interzisă mutarea pacienților simptomatici sau contacți ai cazurilor confirmate pe perioada spitalizării (între saloane și etaje), iar în cazul secțiilor care funcționează pe două etaje, se impune menținerea aceluiași personal pe fiecare nivel.

Controlul infecției în mediul înconjurător presupune curățenia riguroasă și dezinfecția curentă și terminală; ventilația frecventă și adecvată a tuturor încăperilor; curățarea, dezinfecția și aerisirea frecventă a culoarelor de acces către secțiile pe unde sunt transportați pacienții.

În plus, toate dispozitivele și echipamentele care au venit în contact cu bolnavul vor fi curățate și decontaminate respectând prevederile OMS nr.961/2016, iar deșeurile medicale vor fi colectate în recipiente special destinate și vor fi gestionate conform OMS nr. 1226/2012.

”DSP Timiș roagă toți pacienții și aparținătorii acestora prezenți în perimetrul oricărei unități sanitare să respecte întocmai toate indicațiile primite de la personalul medical din spital, precum și măsurile și restricțiile impuse în unitatea sanitară respectivă, dar și programul de vizitare comunicat și măsurile de igienă care se impun.

Se mențin recomandările medicale referitoare la prevenirea îmbolnăvirii în timpul sezonului rece. Afecțiunile respiratorii virale sunt contagioase! Este importantă igiena personală zilnică și pe parcursul zilei! Totodată, este important dialogul cu medicul de familie sau un medic specialist în cazul în care starea generală a corpului se alterează și apar simptome de răceală.

Se impune respectarea medicației prescrise de medic și evitarea automedicației. Este bine-venită mișcarea fizică (mersul pe jos, alergarea etc.), este indicată aerisirea constantă a locuinței și a spațiului de lucru. Specialiștii recomandă adoptarea unei alimentații bogate în legume, fructe și proteine, fără a neglija hidratarea organismului, însă cu evitarea excesului de cofeină și alcool.

În caz de tuse și strănut, se vor folosi batiste de unică folosință. Populația este îndemnată să evite spațiile aglomerate și să supravegheze îndeaproape copii, ferindu-i de expunerea la medii periculoase pentru sănătatea lor”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

Simptome și severitate

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Boala poate avea consecințe moderate până la severe, conducând uneori chiar la deces.

Gripa debutează brusc și violent, perioada de incubație fiind de una până la patru zile. Adulții pot infecta alte persoane încă de dinainte de debutul simtomelor.

De obicei, perioada de contagiozitate durează până la cinci-șapte zile de la debutul simptomelor, însă poate depăși o săptămână în cazul anumitor persoane, în special copii  mici cu vârste sub cinci ani și persoane cu un sistem imunitar slăbit.

Gripa se caracterizează prin debutul brusc al semnelor și simptomelor, precum febră, mialgie, cefalee, stare generală de rău, tuse neproductivă, dureri în gât și rinită. În rândul copiilor, gripa este adesea asociată cu otita medie, greața și vărsăturile. De obicei, gripa trece după trei-șapte zile de la debutul simtomelor, însă tusea și starea generală de rău pot persista chiar mai mult de două săptămâni.

Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, câteva categorii populaționale sunt mai vulnerabile în fața gripei, acestea putând prezenta complicații severe în caz de îmbolnăvire.

Este vorba de persoane peste 65 de ani și cele sub cinci ani, pacienți cu afecțiuni cronice (boli respiratorii, cardiace sau metabolice) și femeile însărcinate.

Complicațiile care pot apărea sunt pneumonia, exacerbarea afecțiunilor cronice preexistente, sinuzita sau otita.

Simptomele alarmante la copii care necesită consult în urgență sunt: respirație rapidă sau probleme de respirație, piele de culoare albăstruie, consumul insuficient de lichide, irascibilitate sau apatie, febră însoțită de erupție cutanată.

În cazul sugarilor, semnele de alarmă includ imposibilitatea de a mânca, probleme de respirație, plâns fără lacrimi și diminuarea cantității de urină.

În cazul adulților, ridică probleme senzația de lipsă de aer, durere în piept sau în abdomen, stare de confuzie și convulsii.

Specialiștii atrag atenția că în situația în care simptomele gripei reapar mult mai intense după o perioadă în care părea că s-au ameliorat, se impune un consult de urgență.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *