“Duplexul” cu… opt apartamente pentru care Nicolae Robu este cercetat de DNA Timișoara, în curs de demolare parțială

“Duplexul” cu… opt apartamente pentru care Nicolae Robu este cercetat de DNA Timișoara, în curs de demolare parțială

“Duplexul” cu… opt apartamente pentru care Nicolae Robu este cercetat de DNA Timișoara, în curs de demolare parțială

Dacă anul trecut, cam tot pe vremea asta, vă dezvăluiam că ex-primarul Timișoarei, Nicolae Robu, este urmărit penal de către DNA, împreună cu alți patru foști subalterni, în dosarul unui “duplex” ilegal din cartierul Fratelia, deschis în urma unei plângeri formulate de cei doi vecini ai imobilului în cauză, Voicu Căpriță și Elisabet Hartl, acum vă prezentăm imagini în premieră din timpul operațiunii de demolare a capetelor clădirii de pe Strada Muncitorilor nr. 47, aflate încă în construcție.

Demolarea suprafețelor edificate ilegal a fost dispusă prin Autorizația de Construire nr. 64/30.01.2023, care prevede următoarele: “Construcţii pentru locuinţă de tip a) și d): Modificări interioare și exterioare (desființare parțială) imobil edificat cu A.C. 638/2018, anulată prin Sentința Civilă nr. 345/25.03.2021 rămasă definitivă prin Decizia Civilă nr. 114/03.02.2022, rezultând imobil cu două unități locative pe parcelă, împrejmuire teren și realizare acces auto și pietonal. Sc=248,00 mp; Sd=488,00 mp. Zona D”.

Pentru a nu relua întreaga poveste – expusă pe larg în ziarul nostru în nu mai puțin de șase episoade, vreme de cinci ani! -, reproducem în continuare un pasaj lămuritor din articolul intitulat “Încă o șmecherie imobiliară pusă la cale în Timișoara – un <<duplex>> cu… opt apartamente – a rămas fără autorizație de construire”, pe care l-am publicat în 8 martie 2023:

“Prezentată în proiectul imobiliar ca <<duplex cu două unități locative și două SAD-uri>>, clădirea construită în baza AC 638/14.05.2018 pe Strada Muncitorilor nr. 47 s-a transformat, pe teren, într-un ansamblu de locuințe cu opt apartamente. Reluăm câteva pasaje extrem de relevante din raportul de expertiză judiciară dispus de Tribunalul Timiș: <<Prin prisma funcțiunii permise în Certificatul de urbanism, trebuie observat că planimetria a fost premeditată astfel încât să fie posibilă printr-o simplă operațiune de închidere a unui gol de ușă divizarea unui apartament în două unități, fie prin ieșire din indiviziune, fie pur și simplu prin închirierea parțială, rezultând în realitate o clădire cu 8 unități care pot funcționa independent (adică o clădire de locuințe semicolective cu acces individual pentru fiecare unitate).

Acest fapt însă nu este sancționat de nici o lege / prevedere a CU, însă printr-o examinare atentă a planului intenția proiectantului devine evidentă. Promovarea de către proiectanți (arhitecți cu drept de semnătură) a unor construcții conformate supradimensionat, pentru ca acestea, ulterior intabulării, să devină colective prin operațiuni de dezmembrare (sau ieșire din indiviziune) sau prin închirierea unităților pe părți independente funcțional, este o practică întâlnită prin care se evită elaborarea Planurilor Urbanistice de Zonă. Mai mult, se poate observa și faptul că planimetria SAD-urilor este identică cu cea a apartamentelor, ceea ce întărește suspiciunea că planul de arhitectură este “pregătit” pentru obținerea a 8 unități identice cu acces separate>>”.

“Duplexul” cu… opt apartamente pentru care Nicolae Robu este cercetat de DNA Timișoara, în curs de demolare parțială

“Duplexul” cu… opt apartamente pentru care Nicolae Robu este cercetat de DNA Timișoara, în curs de demolare parțială

Unul dintre cei doi vecini ai imobilului construit ilegal, Voicu Căpriţă, a „reconfigurat” schema „duplexului”, rezultând exact aceeaşi apartamentare pe care o intuise şi expertul judiciar

Ei bine, din cele opt apartamente gândite de arhitectul – și el urmărit penal de DNA – plătit de investitorul imobiliar, ar urma să rămână doar cele două prevăzute în noua autorizație de construire.

De câteva zile, pe șantierul de pe Strada Muncitorilor nr. 47, a început demolarea capetelor imobilului în cauză, practic vor dispărea cele două așa-zise SAD-uri (spații cu altă destinație), care camuflau, de fapt, patru viitoare apartamente, două la parter și două la etaj.

De asemenea, celelalte patru apartamente la care visa dezvoltatorul imobiliar vor fi reduse la două, prin desființarea pereților despărțitori care divizau spațiul de locuit.

După șase ani, șmecheria imobiliară pusă la cale pe Strada Muncitorilor a avut finalul meritat…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on ““Duplexul” cu… opt apartamente pentru care Nicolae Robu este cercetat de DNA Timișoara, în curs de demolare parțială

  1. In 2012 s-au facut cele mai mari abuzuri iar primaria sub conducerea lui Robu si-a batut joc de timisoreni autorizand zeci de blocuri in cartiere de case cu formula binecunoscuta cu „avizul de oportunitate”.

    1. Pe lângă asta Robu a angajat la primărie fără concurs pe posturi importante! Oare nu a încasat și pe acesta latura,niște ” cadouri și mici atentii”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *