Dumitru Prunariu, așteptat la Timișoara în cadrul evenimentului ”Conectați la viitor”, inițiat de UVT

Dumitru Prunariu, așteptat la Timișoara în cadrul evenimentului ”Conectați la viitor”, inițiat de UVT

Dumitru Prunariu, așteptat la Timișoara în cadrul evenimentului ”Conectați la viitor”, inițiat de UVT.

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiu, este așteptat la Timișoara pe 1 noiembrie, la invitația Universității de Vest din Timișoara, instituție care a inițiat, în această toamnă, o serie de dezbateri – ”Conectați la viitor” –  cu personalități importante care s-au remarcat în diverse domenii de activitate.

CITEȘTE ȘI: Teste gratuite, la Timișoara, pentru depistarea bolii care afectează somnul

Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Universității de Vest, marți, începând cu ora 18, intrarea publicului fiind liberă. Dumitru Prunariu va expune pe tema semnificației explorării Lunii de către om, ”un pas uriaș pentru omenire”, după cum a concluzionat Neil Armstrong, la prima aselenizare din 1969.

Dumitru Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952 în Brașov, fiind absolvent al Facultății de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității „Politehnica” din București. A fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației Civile Române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic, președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene. După o selecție riguroasă, începută în 1977, Dumitru Prunariu a fost acceptat să facă parte din programul de zboruri cosmise Intercosmos, inițiat de fosta URSS. Pe 14 mai 1981, racheta purtătoare a navei cosmice Soiuz-40 s-a desprins de pe cosmodromul Baikonur, avându-i la bord pe Dumitru Prunariu și pe cosmonautul rus Leonid Popov. La 15 mai, Soiuz-40 s-a cuplat de complexul științific orbital Saliut-6 – Soiuz T-4, aceasta fiind deja în misiune de două luni și unde se aflau cosmonauții Vladimir Kovalionok și Victor Savinîh. Echipajul a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, timp în care a derulat mai multe experimente științifice.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *