Dominic Fritz promite marea curățenie

curpro 2

Anul 2021 trebuie să fie anul curățeniei în Timișoara, susține primarul Dominic Fritz. „Am început curățenia în finanțele primăriei, reorganizăm curând instituția, reîmprospătăm personalul, însă eforturile noastre se îndreaptă și spre curățenia din oraș. Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă rampele clandestine de gunoi, adică locurile unde se aruncă ilegal deșeuri. Sunt un pericol pentru sănătatea timișorenilor, sunt inestetice și costă orașul milioane de lei pe an, bani pe care-i dăm pentru eliminarea lor. Adică îi aruncăm la gunoi, deși i-am putea direcționa spre alte activități de salubritate pentru Timișoara”, explică Fritz.

Într-o lună și jumătate au fost ridicate din Timișoara peste 830 de tone de gunoaie depozitate în rampe clandestine. Operațiunile au costat peste 300.000 de lei din banii timișorenilor. În unele dintre ele gunoiul reapare la scurt timp pentru că sunt deja „tradiționale” pentru cei care încalcă regulile. Aproape 700 de tone de deșeuri au fost ridicate din Kuncz, de către Primăria Timișoara și Retim, într-o lună și jumătate.

Am început operațiunea de curățenie în cartierul Kuncz pe 8 martie, iar până la mijlocul lunii aprilie au fost ridicate peste 616 tone de gunoaie adunate în rampe clandestine. În ultima săptămână au mai fost ridicate încă 85 tone de deșeuri abandonate pe domeniul public din cartierul Kuncz, în zona Bisericii Ortodoxe/ Str. Zefirului. Rampe clandestine au mai fost identificate și curățate și în zona Ovidiu Balea, de unde s-au ridicat aproape 90 de tone de gunoaie, pe Strada Taborului – 22 de tone și pe strada Nouă – 25 de tone.

Care e sursa acestor gunoaie? Cine le abandonează acolo? Cetățeni sau firme de construcții care fie direct, fie prin intermediul unor mici întreprinzători care lucrează la negru, abandonează deșeurile din construcții pe domeniul public. Știți anunțurile cu “Debarasez poduri, moloz, materiale de construcții”? Conform primarului, „adesea, acești întreprinzători care nu au niciun fel de forme legale aruncă deșeurile pe domeniul public. Poate e convenabil că, la sfârșitul șantierului, vă debarasați astfel de deșeurile rămase.

E drept, nu mai sunt în curtea ta, nu le mai vezi. Dar sunt în curtea noastră, a tuturor. Am cerut Poliției Locale să intensifice controalele pentru prinderea și sancționarea cu amenda maximă permisă de lege a celor care aruncă aceste deșeuri în locuri neamenajate. În perioada următoare se vor desfășura controale și împreună cu inspectorii Gărzii de Mediu. Îi rog pe timișorenii care fac amenajări interioare să ducă deșeurile la cele patru puncte de colectare RETIM (https://retim.ro/utile/puncte-de-colectare/)”.

În Timișoara sunt în jur de 1.500 de șantiere pe an, iar acestea vor fi mult mai atent controlate, promite Fritz. „Am înființat echipe de control formate din inspectori de la Direcția de Mediu și Disciplina în Construcții, care verifică șantierele din oraș și modul în care elimină deșeurile din construcții. În urma controalelor de pe șantiere făcute în acest an de cei de la Direcția de Mediu, până acum au fost aplicate opt amenzi în valoare totală de 18.500 de lei pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor din construcții. Alte zeci de șantiere au fost somate să respecte regulile și dacă nu se vor conforma, vor fi amendate. De asemenea, pregătim și un proiect de HCL prin care condiționăm eliberarea certificatului de atestare a edificării construcției de dovezile că deșeurile au fost ridicate de un operator autorizat”, mai explică edilul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Dominic Fritz promite marea curățenie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *