Doi timişeni cu o profesie aparte: salvatori de animale

salvatori animale

Timp de două săptămâni, un câine s-a târât dintr-o parte în alta într-o parcare a unui supermarket situat în Calea Şagului. Fusese lovit de o maşină. Nu mai puţin de 14 zile a agonizat în parcarea respectivă. Oamenii l-au ocolit, probabil câte unul i-a mai dat puţină apă sau ceva de mâncare.

Membrii unei asociaţii care salvează patrupede au aflat despre această situaţie. L-au luat, l-au dus la veterinar, însă a fost prea târziu, nu a mai putut fi salvat. E o întâmplare tristă, însă acest lucru arată nepăsarea unor timişoreni faţă de suferinţa unei vieţuitoare, lipsa de reacţie în faţa unui patruped care stă să-şi dea ultima suflare.

Doi salvatori de suflete

Flavia şi Cristian au înfiinţat asociaţia „Help for Animals Flavia&Barbes”, pentru a nu avea probleme cu vecinii. Curtea lor a fost mereu plină cu patrupede. „Avem 30 de câini care sunt ai noştri, nu vor merge niciodată în adopţie şi nici nu vor părăsi curte”, spune Cristian. Cel mai recent caz, care, de altfel, a făcut înconjurul României, este cel al câinelui tras de maşină la Pustiniş.

Cristi

Un alt câine, aflat într-o stare precară, a fost cumpărat de la o comunitate de romi din Rudna, contra sumei de 100 de lei. Din zona Universităţii de Vest din Timişoara a fost salvat un căţel cu un ochi scos. Fiecare are o poveste, iar unele dintre patrupedele salvate iau drumul Angliei, unde îşi găsesc stăpâni iubitori.

Salvarea vieţilor, moştenire de familie

„Nu ştiu exact când am început să salvez animale, probabil de când m-am născut. Tatăl meu făcea acest lucru şi se pare că l-am moştenit”, spune Flavia. Pentru a putea avea grijă de cei circa 90 de câini pe care îi au acum sub observaţie, Flavia şi Cristian au închiriat o hală în Moşniţa, unde au amenajat ţarcuri.

Help for Animals

În mare parte investiţia este a lor, din propriile buzunare. Îngrijirea unui câine nu este ieftină. Toţi sunt sterilizaţi, microcipaţi şi vaccinaţi. Ulterior, ei nu sunt lăsaţi liberi, ci ţinuţi sub supraveghere până când sunt adoptaţi. Numai chiria halei ajunge la 400 de euro pe lună, iar pentru a hrăni toţi câinii au nevoie de circa 40 de kilograme de mâncare destinată lor. Sunt mulţi bani, iar ajutoarele din afară sunt mai multe verbale. „Dacă s-ar implica mai multe persoane, dacă ne-ar ajuta, nu cu vorbe, ci cu fapte, atunci am putea face faţă mai bine provocărilor”, spune Flavia.

calUn cal salvat, un zâmbet câştigat

Nu doar câinii sunt animalele salvate de cei doi timişeni. Un cal era cât pe ce să ajungă la abator dacă nu îl cumpărau cei doi. „Era într-o dubă, îl transportau nişte ţigani la abator. Fusese folosit la căratul lemnelor din pădure, însă calul nu mai făcea faţă şi că au vrut să scape de el. Culmea, au făcut pană şi ne-am întâlnit. Am negociat la sânge preţul calulului. Până la urmă le-am dat toţi banii pe care i-am avut la noi, adică 250 de euro şi 100 de lei”, spune Flavia.

„E atât de fericit Joe. S-a pus pe picioare, intră în casă şi cere mere. L-am învăţat să şi râdă. Când vede că ne pregătim de poze, imediat râde”, spune Cristian. Un alt animal salvat de cei doi este… o broască ţestoasă de uscat sau mai bine zis de… oraş. Broscuţa încerca să traverseze Calea Buziaşului, printre maşinile grăbite. Şi broasca face parte acum din marea familie a celor doi timişeni.

O bătrână cu suflet mare

Cei doi nu sunt singurii iubitori de animale, uneori, neînţeleşi de societate. O bătrânică în vârstă de 75 de ani, din Traian Vuia, are în îngrijire, în curtea sa, 26 de patrupede. Se descurcă greu cu hrana pentru ei.

Traian Vuia

„Am fost şi i-am dus mâncare pentru câini, însă nu îi va ajunge prea mult timp”, spune Flavia. Bunicuţa din Traian Vuia a fost, de nenumărate ori, intimidată de diferite persoane. S-au făcut presiuni pentru a renunţa la patrupede. Femeia a devenit atât de speriată din această cauză încât nici nu mai deschide poarta, de frică să nu vină cineva să-i ia câinii.

 

Citeşte şi:

 

Vestea pe care o așteptau TOŢI ŞOFERII. Ce se schimbă de la 1 august

 

Legea pensiilor s-a schimbat! Cine CÂȘTIGĂ din pensia anticipată și cum se CALCULEAZĂ

 

„Drumul Doamnei” şi conacul dispărut din Poieni

 

”… De-acum numai soarele le va mai săruta!”

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Doi timişeni cu o profesie aparte: salvatori de animale

  1. rasa asta de bucovina NU exista! Am sa incerc a ajuta pentru o corecta intelegere a situatiei exacte a asa zisei rase ciobanesc Romanesc de Bucovina prezentand urmatoarele :

    STANDARDUL RASEI-publicat de FCI

    FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL)

    SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B – 6530 Thuin (Belgique)

    ______________________________________________________________________________

    FCI-Standard N° 357 / 19.05.2009 / GB

    SOUTHEASTERN EUROPEAN SHEPHERD ( numele rasei inregistrate este CIOBANESC SUD EST EUROPEAN)

    (Ciobanesc Romanesc de Bucovina) ( PORECLA RASEI este Ciobanesc Romanesc de Bucovina)

    TRANSLATION : RKC & SKC, revised by Jennifer Mulholland.

    ORIGIN : Southeastern Europe. ( originea rasei: SUDESTUL EUROPEI)

    PATRONAGE : Romania and Serbia. (PATRONAJUL RASEI: asociatiile din SERBIA si ROMANIA)

    DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD : 26.03.2009. (data publicari standardului 26.03.2009)

    UTILIZATION : Guardian for flocks and an excellent watchdog.

    CLASSIFICATION FCI : Group 2 Pinscher & Schnauzer,

    Molossoids breeds, Swiss Mountain and Cattle dogs.

    Section 2.2 Mountain type Molossoids.

    Without working trial. ( fara probe de lucru)

    BRIEF HISTORICAL SUMMARY : It is a natural breed with its origin in the Carpathian Mountains (Romania and Serbia) and the South of Danube (some regions of Bulgaria).( Este o rasa naturala avand originea in Muntii Carpati din Serbia si Romania si in Sudul Dunarii in cateva zone din Bulgaria)

    Special attention for the development of the breed arose in the regions of northeastern Romania, the county of Bucovina as well as in the South of the Danube (Serbia) : the well-known transhumance areas

    of the shepherds since immemorial times.( o atentie speciala asupra extinderii rasei a fost in nordestul Romaniei,zona Bucovinei, la fel ca si in sudul Dunarii in Serbia, zone binecunoscute pentru transhumanta inca din timpurile stravechi) Selection and improvement have lead to the actual type.( Selectia si ameliorarea au condus la tipul actual inregistrat)

    The breed is successfully used both for defending the flocks and herds and as watchdogs for households in the mentioned regions.

    si

    CIOBANESC ROMANESC DE BUCOVINA-standardul rasei-publicat de ACHR

    CIOBÃNESC ROMÂNESC DE BUCOVINA

    (Chien de berger roumain de Bucovine)

    ORIGINE: România

    UTILIZARE: Câine ciobãnesc pentru turmele de oi si pentru bovine. Excelent câine de pazã.

    CLASIFICARE F.C.I.: Grupa II Pinscher-Schnauzer, Molossoizi, Câini de cireadã si de munte elveþieni si alte rase

    Secþiunea 2.2 Molossoizi, tip montan

    Fãrã probã de lucru

    SCURT ISTORIC: Ciobãnescul de Bucovina este o rasã naturalã care s-a format în arealul Carpaþilor, în Bucovina, mai exact în nord-estul României. Aceastã rasã a beneficiat de o atenþie specialã în ceea ce priveste selectia si ameliorarea, ceea ce a condus la existenþa tipului actual. In aceastã regiune, exemplarele acestei rase sunt utilizate cu mare succes la paza turmelor si a proprietãtii. Acest câine mai este foarte cunoscut si sub denumirea de „DULÃU” sau „CÃPÃU” .

    Primul standard a fost redactat în 1982 si reactualizat în 2001 de cãtre Asociatia Chinologicã Românã. Standardul actual, datând din 29.03.2002, a fost redactat si actualizat în conformitate cu modelul stabilit de Adunarea Generalã FCI de la Jerusalem în 1987.

    COMENTARII:

    – standardul oficial in intrega lume chinologic afiliata acestui ONG ce respecta legile statului belgian este cel de la FCI

    – numele real si oficial al rasei inregistrate la FCI este CIOBANESC SUD-EST European si NU Ciobanesc de Bucovina!

    – originea rasei inscrisa la FCI este in BULGARIA,SERBIA si NORDUL BUCOVINEI si NU ROMANIA

    – pentru toti cei care au absolvit scoala primara este evident ca NORDUL BUCOVINEI NU ESTE IN ROMANIA CI IN UCRAINA!

    – asociatiile care au depus cererea de inregistrare a rasei sunt: asociatia din SERBIA si ACHR din Romania si doar ele impreuna au dreptul de a modifica in timp acest standard si nu ACHR singura deci rasa nu este o rasa nationala romaneasca!

    – autorii acestui fals sunt Milivoi Urosevici si Petru Munteanu cu largul concurs al conducerilor ulterioare ale ACHR . Faptul ca ei sunt membri ai comunitatii gay nu trebuie interpretat ca un afront adus restului oamenilor considerati normali sub acest aspect.

    – in conformitate cu regulile din FCI o noua rasa cu numele si caracteristicile rasei asemanatoare cu cele ale rasei Ciobanesc Sud-Est European nu se poate inregistra NICIODATA !

    – in dosarul de inregistrare al acestei rase NU au fost trimise documentatii chinologice de genul: dosare genealogice,dosare medicale, etc din partea celor doua asociatii din Serbia si Romania care sa ateste ca aceasta rasa, declarata comuna ambelor tari ca si patronaj, a fost inregistrata initial in fiecare tara, ca a urmat tipicul chinologic obligatoriu in fiecare tara (inregistrarea si publicarea unui standard intern in fiecare tara,inregistrarea in Cartile de Origine nationale,atestarea arbitrilor pentru aceasta rasa,etc)

    CONCLUZIA FINALA:

    CIOBANESCUL DE BUCOVINA ESTE O MARE MINCIUNA SI UN MARE FALS,O JIGNIRE CRASA LA ADRESA ROMANIEI!https://clubulnationaldecainiciobanestiromanesti.sunphoto.ro/Ciobanescul_de_Bucovina_o_MINCIUNA_imensa

  2. Grozav ce faceti asa is si eu am 2 cani acasa o pisica de 14 ani si 3 papagali care unu lo gasit mama pe strada . si akma am dat 4 catei mititei spre adoptie si iau adoptat mam bucurat enorm ca iau adoptat. De cand era mica am salvat animale . tin minte ca veneam cu ladita cu pisoi si lA 3 dimineata ne trezeam si eu si mama sa ii dam demancare. Si cu cainele din sagului daca eu eram acolo si stiam de mult il ajutam dar eu stau in girocului chemam salvarea.dpa el salvare d animale imi pare rau sa aud ca a murit si pe facebook pune video cum omoara animalele nu le suport si acuma am vazut cum strangula un caine cu salbaticie si il lovestr.nici nu pot sa ma uit la asa ceva. Faceti o treaba buna baieti BRAVO baieti si munca voastra osa fiti rasplatiti de Dumnezeu BRAVO ma bucur enorm ca exista oameni la fel xa mine

  3. O cunosc pe acea batranica,eram si eu aco in ziua jn care flavia si Cristian,impreuna cu fratele meu si un amic ce ne-am implicat la prinderea unui caine

  4. O cunosc pe acea batranica noi ii zicem tuti Neli era femeie de servici la scoala noastra cand eram la gradinita o iubeam foarte mult toti ,eram si eu acolo in ziua in care flavia si Cristian au fost de i-au adus de mancare pentru catei,impreuna cu fratele meu si un amic ce ne-am implicat la prinderea unui caine…au un suflet foarte mare felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *