Numărul medicilor timișeni care decid să părăsească țara pentru un salariu mai mare și condiții mai bune de lucru în străinătate crește de la an la an. Dacă în anul 2014, 193 de doctori au plecat peste hotare, anul trecut s-a ajuns la un record de 255 de persoane, cifră ce echivalează cu peste 80 la sută din totalul medicilor care lucrează în cel mai mare spital din vestul țării.
Din datele preliminare pentru acest an puse la dispoziție de Colegiul Medicilor Timiș, numărul purtătorilor de halate albe deciși să lucreze în străinătate va fi mult mai mare în 2016. Doar în primele cinci luni ale anului, 129 de medici au solicitat actele profesionale necesare pentru emigrare, cu 38 mai mulți față de perioada similară din 2015.
De precizat că aproape jumătate dintre aceștia, respectiv 61 de persoane, sunt medici de familie, categorie care în perioada ianuarie-mai 2015 a furnizat 21 de specialiști spitalelor din Occident, pe primele poziții în topul preferințelor situându-se Germania, Franța și Marea Britanie. Dorința de a părăsi țara este prezentă atât în rândul proaspeților absolvenți de facultate, cât și în cel al viitorilor pensionari.
”Cel mai tânăr medic de medicină generală care a solicitat certificatul profesional curent are 24 de ani. De partea cealaltă, cel mai vârstnic medic are 63 de ani și este specialist în medicină internă”, a precizat Bogdan Codilă, de la Colegiul Medicilor Timiș.
Un salariu mai bun, la pachet cu respectul
”Medicii pleacă în primul rând pentru bani și în al doilea rând pentru a fi priviți de bolnavi cu alți ochi. Majoritatea medicilor de la noi se plâng de lipsă de respect din partea pacienților”, spune Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.
Potrivit acesteia, cel mai frecvent medicii își păstrează postul în țară și pleacă să lucreze în străinătate pentru o perioadă de timp. ”Își iau concediu fără plată și își întrerup activitatea pentru un an, după care, cu acceptul șefului de secție, pot să-și prelungească perioada. Pentru posturile ocupate de aceștia am putea angaja alți medici pe perioadă determinată, însă nu am organizat concursuri pentru că nu știm când se vor întoarce la muncă cei plecați și oricum nu se prezintă nimeni pentru un serviciu de câteva luni. De la Maternitatea Odobescu, au plecat recent două ginecoloage, medici primari cu experiență. Una dintre acestea în Franța, unde lucrează la o clinică privată pentru 20.000 de euro lunar, iar cealaltă în Germania, pentru 5.000 de euro pe lună. Și de la alte secții ale spitalului ne pleacă medicii. Medicul psihiatru din Ambulatorul de Specialitate este în Franța pentru al doilea an”, a mai declarat Olimpia Oprea. Conform acesteia, majoritatea medicilor care termină în acest an rezidențiatul în obstetrică-ginecologie nu vor să rămână să lucreze în țară.
Din sistem, pleacă mai mulți decât vin
Conform datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500 (prin migrație, pensionare sau deces). În acest context, Fundația Colegiului Medicilor din București a realizat un sondaj online printre tinerii care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidențiat) pentru a vedea care sunt cauzele migrației.
Rezultatele sondajului arată că 82,3 la sută dintre respondenți consideră că este posibil să emigreze, iar aproape 30 la sută sunt siguri că o vor face. Doar 10,6 procente dintre tinerii care au completat chestionarul spun că nu au avut niciodată o asemenea intenție. În ceea ce privește locul de muncă, pe primul loc în ordinea preferințelor este o altă țară din Uniunea Europeană. Puțin peste 19 la sută dintre respondenți și-au exprimat preferința de a profesa într-un stat din afara Uniunii Europene (SUA, Australia, Canada, Emiratele Arabe, Noua Zeelandă).
Referitor la motivele care determină plecarea din țară, cele mai multe nemulțumiri sunt legate de nivelul scăzut de salarizare, condițiile materiale din unitățile medicale, orele suplimentare de muncă, lipsa de suport pentru activitățile de cercetare. O altă cauză a migrației o constituie și nevoia de recunoaștere și afirmare profesională.
Pe banii părinților
Ca să rămână să profeseze în țară, tinerii care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidențiat) își doresc în primul rând o salarizare mai bună. Peste 90 la sută dintre respondenții la chestionar beneficiază de ajutor din partea părinților sau a rudelor. Potrivit respondenților, lefurile ar trebui să fie corespunzătoare volumului mare de muncă, stresului și sacrificiilor pe care le fac medicii în ceea ce privește viața personală, afectată de programul de serviciu și de nevoia de pregătire continuă.
Gărzile, stresul, riscurile de sănătate asociate profesiei, impactul emoțional al bolii îi afectează pe cei care lucrează în domeniu. Acest efort nu este recunoscut de societate, care nu acordă respectul cuvenit medicilor, consideră tinerii care studiază medicina.
Pe locul al doilea se află modernizarea și dotarea unităților sanitare. Tinerii doresc condiții adecvate pentru obținerea de performanțe profesionale și cer mai multe locuri de pregătire în rezidențiat. De asemenea, doresc respect și încredere din partea societății civile, eliminarea corupției și creșterea finanțării în Sănătate.
România are 2,4 medici la 1.000 de locuitori, unul dintre cele mai mici procente din Europa, unde media este de 3,6.
Hemoragie masivă în sistem
În întreaga țară, mii de posturi din sistemul medical sunt vacante. O situație gravă se înregistrează în județul Tulcea, unde deficitul de personal se ridică la 40 la sută, neexistând specialitatea pediatrie.
”Specialitatea obstetrică-ginecologie nu este reprezentată la sate. Am mers cu caravana mobilă cu masă ginecologică pentru că nici un medic de familie nu avea așa ceva”, a arătat Olimpia Oprea.