CASA mea nu e întotdeauna și a ta. Ce se întâmplă în caz de DIVORŢ

divort

După un sfert de veac de democrație prin tainele informatizării, unii români trăiesc, în continuare, după… ureche. Adică se ghidează după părerile subiective ale unor persoane mai puțin instruite în domeniul în care-și dau cu părerea, dar ferm convinse că dețin adevărul absolut.

Una dintre cele mai vehiculate și longevive opinii cu privire la viața de cuplu se referă la regimul juridic al bunurilor comune și proprii. Nu se știe când și de la ce anume a plecat informația, cert este că s-a transmis prin viu grai, din generație în generație, faptul că, după căsătorie sau după zece ani de concubinaj, toate bunurile se împart la doi.

De frică să nu rămână cumva fără avere, unii dintre români au preferat să trăiască solitari, renunțând la ideea de a forma un cuplu stabil. O simplă consultație oferită de o persoană de specialitate în domeniul juridic le-ar fi spulberat însă imediat temerile, spunându-le că aceste lucruri sunt… basme populare.

Realitatea este cu totul alta și ne referim aici la adevărul juridic. Potrivit legislației în vigoare, aceeași de zeci de ani, bunurile dobândite anterior căsătoriei rămân bunuri proprii atât în timpul căsătoriei, cât și după desfacerea ei. Ai avut o casă sau o mașină înainte de a decide să-ți împarți viața cu cineva?

Ale tale sunt și de acum înainte. Cu atât mai mult când vine vorba despre concubinaj, o relație considerată a fi în afara legii, pentru că statul român ocrotește doar căsătoria. Așadar, zvonurile că prin căsătorie sau concubinaj lucrurile pe care le-ai avut înainte vor fi obligatoriu și ale celuilalt partener sunt doar legende.

Tot bunuri proprii sunt și cele primite prin donație sau moștenire. Dacă în timpul mariajului sau al concubinajului unul dintre parteneri primește o donație sau o moștenire, indiferent în ce constă acestea, celălalt nu are nici un drept asupra lor.

O situație mai aparte o au câștigurile provenite din jocurile de noroc. Acestea pot fi considerate ca bunuri comune sau proprii în funcție de modalitate prin care au fost obținute. Potrivit legii, ele se înscriu în comunitatea comună de bunuri ale soților, chiar dacă numai unul dintre parteneri le-a obținut în mod direct.

Aceasta, întrucât se presupune că banii folosiți pentru achiziționarea unui bilet câștigător la loto, de exemplu, provin din veniturile comune ale familiei. Cu o singură excepție: dacă se face dovada că banii cu care s-a cumpărat lozul respectiv provin din bunurile proprii, atunci și câștigul poate fi considerat un bun personal.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *