„Divorțul, mai ales în cuplurile cu copii, este o dramă!”, afirmă Valeriu Răuță, avocat, decanul Baroului Timiș

valeriu rauta

– Vă caut, maestre, știind că în spețele dumneavoastră predomină divorțurile. Care, din păcate, s-au înmulțit alarmant. De consecințe, ce să mai vorbim. Recent, tocmai am aflat că într-o comună, o și numesc, Săcălaz, în cele șase luni care au trecut din acest an, s-au destrămat treizeci de familii. Din câte cunoașteți, ce a pornit, în ultima perioadă, dacă e potrivit termenul, avalanșa conflictelor în cupluri?

– În modesta mea opinie, înmulțirea cauzelor de divorț este o consecință și a factorului economico-social. Mai bine zis, foarte multe familii au ales să plece la muncă în străinătate: fie un soț, fie celălalt, sau chiar amândoi, pentru a ajunge la o situație materială pe care în țară nu reușește să o realizeze.

În acest context, când unul dintre soți pleacă dincolo, celălalt, rămas în țară, e tentat să se întâlnească, să întrețină o legătură, la început nevinovată, apoi din ce în ce mai pasională, cu o altă persoană. Pe care o consideră substitutul celuilalt, care este plecat, indiferent că vorbim de bărbat ori femeie. Deci, se înfiripează o idilă, să-i spunem așa, în țară, dar și peste hotare. Al doilea motiv de divorț, și cel mai important, ar fi nevoia de a te afirma, de a-ți impune, oarecum, un punct de vedere. Asta în condițiile în care o femeie a fost, ani la rând, tratată ca o simplă, știu eu, asistentă, între ghilimele, a soțului.

În sensul că era obligată să asigure cele necesare, într-o casă, pentru familie. Și femeia, la un moment dat, vrea să demonstreze că poate și ea să se afirme într-un anumit domeniu, să obțină niște câștiguri, cu care să compenseze, să rivalizeze chiar, cu cele ale soțului.

Această dispută între soț și soție, până la un punct benefică, conduce, însă, în final, la o ruptură. Pentru că independența materială, pe care a reușit să o realizeze, mai ales femeia, a creat o ipostază nouă.

– Dar, mai nou, tot statistica spune, și facebook-ul contribuie la… porția de rătăcire!

– Aveți dreptate. Trebuie să recunoaștem că multe persoane ajunse peste hotare la muncă, din dorința de a-și afirma reușitele, departe de casă, vin cu aceste postări, unde etalează o costumație deosebită, localuri mai luxoase, chiar și mașini, doar din dorința de a le demonstra celor din țară că dânsul sau dânsa, se poate, într-adevăr, întreține fără ajutorul bărbatului, și invers. Mai sunt, din păcate, acele anunțuri matrimoniale, completate cu fotografii. Și de aici începe o aventură sentimantală. Tonică la început, dar care, în final, se poate solda și cu o legătură serioasă, care conduce, în unele cazuri, la ruptura dintre soți. Și se ajunge la instanță.

CITEŞTE INTERVIUL COMPLET ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE LUNI, 13 iulie, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ

DUMITRU OPRIŞOR


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *