Din simplu pălmaş, un timişean a ajuns să aibă propria afacere

Vasile Glodean, căruia consătenii din Ghizela îi spun Văsălie, căci e moroşan de baştină, nici nu se gândea în urmă cu câţiva ani că va face o adevărată afacere din creşterea animalelor. Era un muncitor la exploatări forestiere deprins cu corvezile grele şi ne relatează că uneori era atât de istovit când se întorcea acasă, că nici să mănânce nu mai era în stare.

De la zero, la peste 300 de capre în doar câţiva ani

Într-o zi, în urmă cu vreo patru ani, un bătrân localnic, crescător de capre, l-a rugat să-l ajute la muncă şi maramureşeanul nostru s-a băgat. Povestea s-a repetat de câteva ori şi, la un moment dat, Văsălie l-a rugat pe bătrân, care deţinea vreo 70 de animale, să-i dea şi lui o căpriţă, să-şi hrănească feciorii. A primit capra, după o vreme încă una, apoi alta. “Am început să mă gândesc mai serios să mă apuc pe cont propriu de creşterea caprelor.

CITEŞTE ŞI: Un bărbat prins într-un motocultor, transportat cu elicopterul SMURD la Timişoara

De mic, din satul natal, mi-au fost dragi caprele. Aşa că am început să strâng bani şi să mai cumpăr animale, iar după un an aveam 36. Am renunţat la vechiul serviciu şi nu-mi pare rău. Acum sunt propriul meu şef”, ne istoriseşte Vasile Glodean.

La ora actuală, fermierul are 315 capre şi se gândeşte că poate să-şi mai mărească efectivul. Fostul muncitor la pădure e acum, aşadar, un mic om de afaceri, având contract cu o companie din Braşov, producătoare de lactate.

“Primesc un leu şi 55 de bani pe litrul de lapte. Nu e un preţ prea grozav, pentru că cei de la firma care îl achiziţionează mi-au explicat că au cheltuieli mari cu transportul şi dacă eram mai aproape de ei aş fi încasat mai mulţi bani. Dar asta este, îmi văd de treabă şi livrez laptele mai departe.

E destul de greu, dar cu timpul o să încerc să strâng bani pentru un saivan ca lumea, dar şi pentru alte investiţii. Deocamdată, am reuşit să-mi cumpăr un tanc pentru păstrat laptele la rece”, afirmă omul care a făcut din creşterea caprelor o afacere de familie mai mult decât promiţătoare.

Vasile Glodean are 43 de ani şi patru băieţi care, deşi sunt încâ de vârstă şcolară, pun şi ei osul la treabă în ferma de animale care a pornit de la zero în urmă cu patru ani, dar a crescut ca Făt-Frumos.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns