Dialoguri socratice şi teatru la „Zilele Filosofiei”

filosofie 2

În urmă cu peste două milenii, vechii greci au concretizat o atitudine în fața vieții într-o formulă pe care au numit-o filosofie. Sub această denumire, inspirați de semnificația acesteia, „dragoste pentru înțelepciune”, ei au elaborat cu cea mai mare înflăcărare o știință, un mod de a privi lumea, o metodă de sondare a tuturor posibilităților ce se desfăşoară în faţa ființei umane.

CITEȘTE ȘI: Tensiuni şi jigniri într-o instituţie din Timişoara. Un angajat este persecutat pentru că a vrut să… recupereze un prejudiciu!

Astfel, îmbinând cu grijă cele mai înalte gânduri și aspirații ale omenirii, filosofia a devenit unealta ce poate oricând rivaliza cu ciocanul lui Hefaistos sau toiagul lui Merlin.

Operele create cu ajutorul ei ne privesc astăzi din cărțile de istorie, prin figurile celor ce i-au onorat învățăturile, dar și prin culturile și civilizațiile ce au înflorit datorită ei.

Asociaţia Culturală „Noua Acropolă” îi invită pe timişoreni, începând de vineri, 23 noiembrie, să celebreze filosofia, ca mare artă a umanității, observând atât importanța ideilor, cât și efectele pe care acestea le pot produce în conștiința și viețile oamenilor.

CITEȘTE ȘI: Ce șanse are România la noua fabrică VW

Manifestarea intitulată „Zilele Filosofiei” se va deschide astăzi, la ora 18,30, la Centrul Cultural „Ambasada” (strada Anton Seiller nr. 2), cu prelegerea „Modelul de şcoală paideică. Studiu de caz: Școala de la Păltiniș”, susţinută de Monica Varga, care îşi va purta auditoriul pe urmele marelui gânditor român Constantin Noica.

Duminică, 25 noiembrie, la ora 18, în sala festivă a Casei „Adam Müller-Guttenbrunn” (strada Gheorghe Lazăr nr. 10-12) va avea loc o reprezentaţie teatrală cu spectacolul „Coloana nesfârșită”, adaptare după Mircea Eliade. Luni, la ora 19, la sediul „Noii Acropole” (str. 1 Decembrie nr. 82) sunt aşteptaţi cei care vor să ia parte la un dialog socratic „Despre Dreptate și ordinea naturală”, după lecturarea prealabilă, la recomandarea organizatorilor, a „Republicii” lui Platon.

Marţi, ora şi locul rămânând aceleaşi, cei ce au citit „Banchetul”, de acelaşi autor, sunt invitaţi la un dialog socratic „Despre iubirea platonică”, iar miercuri, pe aceleaşi coordonate, discuţiile vor fi „Despre Suflet și instinctul nemuririi”, după lecturarea lui „Phaidon” de Platon.

Participarea la dialogurile socratice este posibilă în limita locurilor disponibile (25 locuri/întâlnire).

Organizarea acestui eveniment este realizată de voluntarii Asociaţiei Culturale „Noua Acropolă”, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Timișoara, iar intrarea la evenimente este liberă.
premii renasterea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *