Destinație de weekend sau de vacanță, la doar două ore de Timișoara

Superbă destinație de weekend sau de vacanță, la doar două ore de Timișoara

Situată la 137 de kilometri de Timișoara și la doar 114 de Belgrad, la poalele Carpaților, acolo unde râul Pek se varsă în Dunăre, pitoreasca localitate Veliko Gradişte este, mai presus de toate, un orăşel cochet tradiţional, cu străzi largi și o multitudine de grădini cu flori, peluze veșnic verzi și terase frumos aranjate.

Malul Dunării, bazarul vechi, stațiunea turistică Lacul de Argint (Srebrno Jezero) cu pădurile de salcâm alb constituie, cum spun cei din Veliko Gradişte, o sărbătoare pentru ochi, un balsam pentru suflet și o fabrică de sănătate.

În lungime de 14 kilometri, Lacul de Argint, unul dintre cele mai mari lacuri din Serbia, și-a luat numele de la licărirea argintie a reflexiilor apei pure filtrate de solul nisipos.

Zona Veliko Grădişte și Lacul de Argint oferă vizitatorilor multiple posibilități de vizitare și agrement, plaje dotate la standarde moderne pentru sporturi nautice și acvatice, resorturi cu tot confortul, hoteluri și pensiuni, restaurante și baruri, terenuri de golf și de tenis, aquapark, camping și multe altele.
Tot aici se găsește cel mai mare campus sportiv de pregătire pentru baschetul profesionist, simbol al sportului cel mai popular în Serbia.

Superba destinație de weekend sau de vacanță este și un loc de pornire în plimbări cu barca și croaziere pe lac și pe Dunăre, cicloturism sau simple drumeții.

De aici se poate pleca spre cetatea medievală Ram din apropiere, spre mănăstirile ortodoxe cu o istorie impresionantă, precum și într-o incursiune de pescuit sportiv.

Cum ajungeţi

Cei care doresc să ajungă la Veliko Gradiște de la Timișoara, trebuie să se îndrepte spre Moravița.

Treceți granița spre Vârșeț apoi urmați drumul 18 în direcția Bela Crkva (Biserica Albă) până la Crvena Crkva (Biserica Roșie), unde intrați la dreapta în direcția Banatska Palanka (Palanca Bănățeană).

La Banatska Palanka veți ajunge în punctul în care Canalul Dunăre-Tisa-Dunăre se varsă în Dunăre.

Acolo se urcă pe bac (skela) cu tot cu autoturism, pentru a trece Dunărea până la cetatea milenară a Ram-ului. De la Ram vă îndreptați în direcția Veliko Gradiște și ajungeți în câteva minute în mirificul peisaj al stațiunii Lacul de Argint.

Condiții de călătorie relaxate

Începând cu data de 25 iunie 2021 autoritățile din Republica Serbia permit intrarea pe teritoriul acestui stat a persoanelor care fac dovada efectuării în România a schemei complete de vaccinare anti-COVID- 19 fără a mai solicita prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (dovada se face prin prezentarea certificatului de vaccinare emis de autoritățile române competente). De asemenea, pot intra pe teritoriul Republicii Serbia fără a prezenta un test PCR negativ sau alte documente medicale cetățenii români minori (cu vârsta de până la 18 ani).

Rămâne în vigoare permiterea tranzitării teritoriului Republicii Serbia pentru o durată de maximum 12 ore fără a fi necesară prezentarea unui test PCR negativ sau a altei dovezi de imunizare. Persoanele aflate în această situație sunt obligate să prezinte dovada tranzitului către statul de destinație finală (rezervarea unui pachet turistic, existența domiciliului sau a reședinței în străinătate etc., aceste documente fiind evaluate de autoritățile de frontieră).

Persoanele care nu se află în situațiile de mai sus și care doresc să călătorească în Serbia pot intra pe teritoriul acestui stat doar în cazul în care prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, a cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență. Lista laboratoarelor de specialitate acreditate de Ministerul Sănătății din România poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății: http://www.ms.ro/centre-testare/, potrivit MAE.

La ora actuală, pentru intrarea în Grecia este obligatorie completarea formularului PLF – Passenger Locator Form, precum și prezentarea unei dovezi de vaccinare sau a unui test negativ pentru Covid-19.

Tot în zona noastră, Croația a pus România pe lista verde, ceea ce înseamnă că, la intrarea în acastă țară, românii sunt exceptați de la măsura prezentării unui test molecular negativ (PCR) sau a unui test rapid antigen negativ sau a unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Destinație de weekend sau de vacanță, la doar două ore de Timișoara

  1. De ce facem reclama locurilor frumoase din alte tari ???? Romania are atitea locuri deosebite, pensiuni la preturi corecte, cu servicii conform bunei traditii romanesti! Dar stiu si eu ca cei din partea de vest a tarii nu cunosc restul Romaniei si detesta, fara a avea informatii, tot ce este in maramures, Moldova, zona Apusenilor ! PACAT !!!
     

    1. Nu este o parere corecta. Sunt din Timisoara si cunosc bine zona Apusenilor, Maramuresul si Moldova.  De unde aceasta parere ca cei din partea de vest „nu cunosc restul Romaniei si detesta …”, nu stiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *