Despre diferitele straturi ale desenului, la Kunsthalle Bega

Despre diferitele straturi ale desenului, la Kunsthalle Bega

Kunsthalle Bega îi așteaptă pe timișoreni vineri, 23 iunie, începând cu ora 12, la un Artist talk cu Mihai Ciplea, care va dezvălui publicului viziunea sa asupra diferitelor straturi ale desenului și impactul acestora asupra practicii sale artistice actuale.

”Băimăreanul Mihai Ciplea este artist vizual, reprezentant al generației 2000, câștigător al Marelui Premiu oferit în cadrul Bienalei Internaționale de Pastel din Nowy Sacz, Polonia, în 2013. A studiat grafica la Cluj-Napoca și Timișoara, iar în practica sa artistică utilizează atât pictura, cât și o diversitate de tehnici grafice, în prezent lucrând preponderent în tehnica pastelului uscat, o tehnică pe care o abordează dintr-o perspectivă conceptuală.

Artist vizual, profesor al Colegiului de Arte Baia Mare și cadru asociat la Facultatea de Pictură din Baia Mare, printre expozițiile sale personale se numără: Ecce Homo, Galeria Jecza, Timișoara, 2011; Numinous, Atelier 030202 – Spațiu de Artă Contemporană, București, 2016; Numineux, Institutul Francez din Timisoara, 2016; Palimpsest, Uj Kriterion Galeria, Miercurea Ciuc, 2017; Mihai Ciplea / Opere de artă, Casa Gotică, Nowy Sacz, 2019”, subliniază organizatorii evenimentului.

„Desenul este mediul principal cu care operez. Folosesc desenul pentru că acesta are capacitatea de a sintetiza și de a surprinde cele mai subtile trăiri. Tehnica utilizată cel mai des este pastelul uscat pe hârtie. Fac această alegere pentru că sunt interesat în special de modul în care textura, versatilitatea și fragilitatea materialului reușesc să transmită aspectul tranzitoriu prin care sunt realizate lucrările, iar subiectul pe care îl investighez are legătură directă atât cu această caracteristică tactilă a pastelului, cât și cu procesul de lucru.

Modul în care îmi realizez lucrările are la bază desenări, ștergeri și redesenări multiple. Doresc să descopăr ce imagine se ascunde în spatele unei acțiuni repetitive, aproape ritualice, realizată pe fondul unei tensiuni dinamice. O preocupare personală constantă este aceea de a găsi modalitatea vizuală potrivită pentru a da formă unor lucruri ce țin de sfera invizibilului. Acest demers, deși are un aspect performativ nevăzut, urmărește de cele mai multe ori să surprindă vizual starea perpetuă de tranziție”, mărturiseşte Mihai Ciplea.

CITEȘTE ȘI: O insulă turistică europeană se declară zonă fără telefoane

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului expozițional „Diferite grade de libertate/ Different Degrees of Freedom”, expoziție internațională de grup, curatoare Diana Marincu, prezentată de Kunsthalle Bega, în perioada 17 martie – 13 august 2023, la Timișoara, și co-finanțată de AFCN.Parteneri: Institutul Francez, Centrul Cultural Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Goethe Institut, Forumul Cultural Austriac.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *