Deșeurile din Timișoara, motiv de gâlceavă

gunoi timisoara 3

Nemulțumirea locuitorilor orașului de pe Bega vizavi de faptul că străzile sunt asaltate de gunoaie a născut diverse luări de poziție politico-administrative.

Iată ce susține primarul Timișoarei, Nicolae Robu, cu privire la această problemă: „În contextul scandalului gunoaielor, apărut inerent tranziției la noul sistem de gestiune a deșeurilor impus de Comisia Europeană – sistem care, probabil se va dovedi bun, dar necesită timp până să ajungă la parametrii nominali, deci departe de mine gândul de a imputa ceva Comisiei Europene -, am decis să creăm un canal în plus de sesizare a mizeriei din oraș, pentru ca, la rândul nostru, să putem lua cât mai prompt măsuri pentru aducerea lucrurilor la normal. Sesizările trebuie să cuprindă poze cu mizeria, cu data și timpul incluse în poză și un cât mai scurt text, recomandabil doar adresa locației în cauză.

CITEȘTE ȘI: Zile libere 2019. Câte libere pică în weekend şi când se anunţă minivacanţe

Pentru că am constatat că majoritatea covârșitoare a timișorenilor nu cunosc nimic despre schimbarea de sistem, prezint, în continuare, cum stau lucrurile.

Astfel, salubrizarea este împărțită în două: Partea I, consistând în ridicarea gunoiului casnic din pubele și de pe lângă acestea, din containere și de pe lângă sau din grămezi ilegale și de pe lângă ele, din fața blocurilor, caselor, halelor etc.; Partea a II-a, constând în ridicarea gunoiului necasnic din coșurile de pe străzi, din piețe, parcări sau parcuri, măturatul străzilor și spălatul străzilor.

Partea I nu mai este în jurisdicția Primăriei, ci în cea a Asociației Județene ADID, condusă de PSD+ALDE, prin consiliul județean, la nivel personalizat, prin unul dintre vicepreședinții CJT.

CITEȘTE ȘI: O bancă importantă din România își încetează activitatea

Această asociație și nu primăria, cum era în vechiul sistem, asigură salubrizarea pe partea de gunoi casnic cu un operator societate comercială, în concret cu firma RETIM, angajată prin licitație.

Partea a II-a a rămas în jurisdicția Primăriei, care asigură salubrizarea pe partea de gunoi necasnic, de asemenea cu un operator societate comercială, în concret, cu firma Horticultura.

În concluzie: mizeria legată de gunoiul casnic intră în răspunderea Asociației ADID și a celor ce o conduc – Consiliul Județean Timiș/ PSD+ALDE; mizeria legată de gunoiul necasnic intră în răspunderea primăriei.

Am spus-o repetat, nici Partea I, nici Partea a II-a nu au funcționat bine! Să o punem pe seama tranziției – așa s-a întâmplat peste tot în trecerea la noul sistem, de exemplu la Cluj!

Dar, peste 90 la sută din pozele ce au circulat și mai circulă pe web cu mizeria din Timișoara arată gunoi casnic, pentru care nu municipalitatea este responsabilă și, deci, nu este corect ca nemulțumirile să aibă drept țintă primăria, iar cei cu adevărat responsabili să jubileze cum punctează ei politic!

CITEȘTE ȘI: A fost prins criminalul lui Tudor, românul erou înjunghiat mortal la Londra de Anul Nou

Ei bine, mă voi ocupa personal, la nivel de coordonare, până când lucrurile vor intra în normalitate – altminteri, coordonarea pe speță îi revine city-managerului! -, ca sesizările dumneavostră să ajungă la cei responsabili să le rezolve, și anume fie CJT-ADID-Retim, fie Horticultura, după caz. Vă asigur, stimați timișoreni, că împreună vom reuși, în relativ scurt timp, să aducem orașul nostru la superlativ și în privința curățeniei!”.

PSD Timișoara își spune părerea

Organizația PSD Timișoara a reacționat, la rândul ei, la problema mizeriei din oraș, printr-un comunicat: „Soarele și plajele cu nisip fin din Jamaica și Miami nu îi priesc primarului Nicolae Robu, care are reacții din ce în ce mai ciudate în momentul în care i se reproșează proasta administrare a orașului.

CITEȘTE ȘI: Vine gerul Bobotezei. Un val de aer polar aduce temperaturi de -16 grade, în România

Edilul Timișoarei vede conspirații, dușmani și hater-i cu suflet negru la fiecare pas și vorbește pe un ton care amintește de o perioadă neagră a României, în care un conducător se voia adulat cu orice preț.

Bun cunoscător al tacticilor fotbalistice, Nicolae Robu știe că apărarea cea mai bună este atacul și pune în aplicare în fiecare zi astfel de regii condimentate cu minciuni grosolane: proiecte de miliarde depuse de Primăria Timișoara, vinovați imaginari pentru dezastrul pe care îl dezvoltă parcă voit în fiecare zi.

Adevărul este, însă, că administrația Robu, cum îi place edilului să își spună, este incapabilă să depună vreun proiect serios la timp, ceea ce depune este respins și lista poate continua.

În tot acest timp, Timișoara este cotropită la propriu de munți de gunoaie, rozătoarele și insectele trăiesc pe picior mare, pimăria înregistrează datorii istorice, împrumuturile de sute de milioane de lei au devenit o obișnuință.

Aceasta este realitatea timișoreană, nu cea creionată virtual de pe plajele jamaicane, iar vinovații se știu foarte bine, doar că prin tehnici ieftine de manipulare Nicolae Robu încearcă să se disculpe.

Atacurile primarului Timișoarei la adresa timișorenilor, presei, opoziției, Comisiei Eurpene și cine va mai urma nu fac decât să arate disperarea care l-a cuprins pe edil, care încearcă să acopere incompetența și eșecurile prin scandaluri”.

Poziţia ADID Timiş

Clarificări în ceea ce privește deșeurile abandonate a adus şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș), care este o asociație din care fac parte toate cele 99 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Timiș (orașe și comune) și Consiliul Județean Timiș și al cărei scop constă în implementarea proiectului finanțat prin fonduri europene, denumit Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Timiș (SIMD).

„ADID Timiș a desfășurat licitațiile pentru atribuirea contractelor de colectare a deșeurilor în baza unor documentații care au fost aprobate în prealabil de către toți membrii ei, așa cum este și cazul documentației aferente Zonei 1, din care face parte și municipiul Timișoara.

Prin aceste contracte sunt gestionate deșeurile menajere colectate de la populație, de la agenți economici și de la instituțiile publice, precum și deșeurile voluminoase dar și deșeurile abandonate.

În mod particular, în cazul deșeurilor abandonate, relația contractuală este directă între municipalitate și operator (de exemplu, Primăria Municipiului Timișoara trebuie să comande și să deconteze direct operatorului RETIM colectarea unor astfel de deșeuri).

La nivelul Municipiului Timișoara se întâlnește o situație particulară. Campaniile de primăvară și de toamnă (prin care se colectau deșeurile voluminoase și deșeurile verzi, gen crengi, frunze etc.) au fost desființate, în sensul că Primăria Municipiului nu a concesionat către un operator continuarea acestor campanii, odată cu încetarea contractului de concesiune cu RETIM (4 august 2018).

Doar deșeurile voluminoase (obiecte de mobilier, covoare, etc) sunt colectate de către RETIM, în baza contractului semnat cu ADID, prin organizarea unor campanii trimestriale.

Pe durata acestor campanii, sunt amplasate containere de dimensiuni mari în locații (străzi) stabilite de către reprezentații Primăriei Municipiului Timișoara, prin Biroul de salubrizare, iar cetățenii pot aduce acest tip de deșeu în mod gratuit.

Aceste locații sunt indicate atât prin intermediul presei, cât și prin afișarea lor pe site-urile PMT, ADID și RETIM.

Deșeurile abandonate au fost cuprinse în contractul semnat de ADID cu RETIM, însă este foarte important de subliniat faptul că s-a avut în vedere că acest tip de deșeu va fi colectat în mod exceptional, acesta nefiind cuprins într-un program de colectare bine stabilit, având în vedere faptul că ar fi trebuit să vorbim de cantități neglijabile.

În realitate, cantitățile de deșeuri abandonate colectate în această perioadă sunt extrem de mari (aproximativ 1.300 de tone în luna noiembrie 2018), din cauze ce nu țin nici de ADID și nici de operatorul de colectare și care bănuim că sunt cauzate de anumite aspecte.

Astfel, începând din luna august 2018, Primăria Municipiului Timișoara nu mai organizează colectarea gratuită de la populație a unei cantități minime de deșeuri provenite din construcții sau din demolări, iar multe dintre aceste deșeuri ajung acum în stradă.

Nu există desemnat un operator pentru a efectua în întregime serviciul de salubrizare stradală.

De asemenea, încetarea organizării campaniei de toamnă nu a fost semnalată cum se cuvine de Primăria Municipiului Timișoara, lipsind o comunicare de informare eficientă a populației.

Colectarea deșeurilor verzi nu este delegată unui operator de către primărie.

Pentru a stopa depozitarea ilegală de deșeuri este necesară implicarea autorităților locale, în special a Poliției Locale, astfel încât să fie eliminate cauzele acestor depozitări, în special prin aplicarea de amenzi.

ADID nu are dreptul contractual să aplice amenzi celor identificați că nu respectă modul de gestionare a deșeurilor, această sarcină revenind în continuare UAT-urilor, prin aparatul propriu, Poliției locale sau altor instituții.

Totodată, dorim să precizăm că ADID nu este răspunzător de organizarea altor servicii, cum ar fi: curățenia stradală; gestionarea deșeurilor provenite din demolări și din construcții; gestionarea deșeurilor vegetale; deszăpezire; dezinsecție/deratizare.

Aceste servicii trebuie asigurate de fiecare UAT în mod individual, asigurând continuitatea lor conform legislației în vigoare.

ADID a conștientizat utilizatorii serviciului atât prin intermediul presei, cât și prin campanii de informare și conștientizare asupra modului corect de gestionare a deșeurilor, iar aceste campanii vor continua și în anul 2019.

ADID monitorizează, împreună cu reprezentanții UAT membre, modul de lucru al operatorilor de salubrizare, asigurându-se că aceștia își îndeplinesc îndatoririle conform sarcinilor asumate.

Operatorul RETIM a colectat deșeurile abandonate din sute de locații și le va colecta și în continuare, indiferent dacă locațiile lor sunt identificate de către Biroul de salubrizare al Primăriei Municipiului Timișoara, de ADID, de RETIM sau de către cetățeni, dar responsabilitatea legală pentru a opri acest fenomen rămâne în continuare Primăriei Municipiului Timișoara.

Referitor la faptul că în perioada căderilor abundente de zăpadă în municipiul Timișoara operatorul RETIM nu a putut colectat deșeul menajer de pe unele străzi, aceasta a fost cauzată de faptul că acele străzi nu au fost deszăpezite, accesul fiind blocat și fiind astfel imposibilă intrarea autogunoierelor pentru colectare.

Odată cu topirea zăpezii, s-a reluat imediat colectarea pe traseele necolectate și s-a intrat de îndată în graficul normal de colectare. De asemenea, pe toată perioada Crăciunului s-au colectat în permanență deșeuri abandonate.

Cu toate acestea, ca și anterior acestei perioade, deșeurile abandonate au reapărut uneori la loc, imediat după colectare. Facem pe această cale din nou apel la cetățenii municipiului Timișoara să respecte modul de gestionare a deșeurilor deoarece fiecare dintre noi avem obligația să respectăm legislația, să respectăm mediul înconjurător și, nu în ultimul rând, să ne respectăm pe noi înșine.

De asemenea, subliniem, încă o dată, faptul că Primăria Municipiului Timișoara este obligată, conform legii, să asigure continuitatea serviciilor de salubrizare, cum ar fi curățenia stradală, gestionarea deșeurilor vegetale și a deșeurilor provenite din construcții și din demolări și deszăpezirea, ceea ce, în momentul de față, nu se întâmplă sau se întâmplă doar parțial.

Sperăm ca prin eforturi comune să reușim să avem un oraș curat, în care modul civilizat de gestionare a deșeurilor să fie respectat de toți cetățenii”, se arată în comunciatul ADID Timiş.

DANIELA DAMIAN
SILVIU FLORESCU


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Deșeurile din Timișoara, motiv de gâlceavă

  1. Incompetenta combinata cu aroganta , in cazul lui Robu, nu au limite!
    Un individ josnic, pus numai sa arunce cu rahat in altii, el nu are decat merite!
    Nu exista un oras mai jegos si imputit, neingrijt decat Timisoara.Iluminat public din ani in Pasti.

    Numitorul comun al acestor dezastre:ROBU!

  2. Nu exista un primar mai incompetent decat Robu…un tip infatuat , arogant care nu asculta de nimeni, Rusine Primariei Timisoara ,rusune primarului Robu care isi bate joc de toti timisorenii. Orasul a ajuns o buda publica din cauza mizeriei tradale si pietonale…unde te uiti vezi numai mizerie…frunze moarte transformate in noroi, ramuri de copaci rupti si abandonati pe strazi si trotuare,, nu mai vorbesc de parcuri care sunt infecte.. Individul asta si-a batut joc de timisoreni si a falimentat municipiul Timisoara pe lucrari supraevaluate si inutile…. Oare cum se numeste un primar care lasa orasul sa se degradeze in halul asta ? Oare cat il mai suportam oameni buni? Timisoara era orasul florilor acum este al balariilor si al gunoaielor sub administratia acestui individ fara dragoste fata de cetatenii care l-au votat… Iluminatul este jalnic , oricand poti fi jefuit ca nu sunt becuri pe strazile orasului si daca sunt sunt slabe ca ori cu ele sau fara ele tot aia este… Capitala europeana a culturii imi vine sa rad . Vai si amar……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *