Derapaj la Digi 24, fără ca moderatorul să intervină! Cristian Tudor Popescu, mesaj pentru timișeanul Mihai Șora: ‘Să mori tu’

cristian tudor popescu

Cristian Tudor Popescu a avut un nou derapaj la Digi 24, fără ca moderatorul emisiunii, jurnalistul Cosmin Prelipceanu, unul dintre șefii postului de știri, să intervină. ”Să mori tu”, a fost replica pe care CTP i-a adresat-o lui Mihai Șora, după ce filosoful a spus că Digi 24 ar merita să dispară pentru că l-a avut invitat pe Florin Iordache.

CITEȘTE ȘI: Mamă din Timișoara, acuzată că și-a obligat fetiţa de 8 ani să facă videochat

Replicile limbajului violent nu au fost stopate de către moderator, deși CTP a mai spus despre Șora că are ”sechele de totalitarism, de bolșevism înfiorător”.

”Financial Times, care a publicat scrisoarea lui Tudorel Toader, merită să dispară. Nici nu știu cum de mai apare.

Haideți domnule Prelipceanu să discutăm puțin și despre de unde vorbim noi, aici, studioul ăsta. Au apărut prin media, net, pe tot felul felul de site-uri, au apărut acum niște zvonuri în legătură cu „arondarea” de către PSD a postului acesta de televiziune. Că a devenit „goarna” PSD-ului. Ba chiar am citit o exprimare foarte drăguță – „domne, e clar că au devenit post de propagandă al lui Dragnea și Tăriceanu, încă nu ne dăm seama dacă al lui Dragnea sau al lui Tăriceanu”.

CITEȘTE ȘI: Calamitați de birocrație. Un fermier udă de un an de zile terenul cu stropitoarea, pentru că nu sunt gata avizele pentru realizarea unui foraj

Cred că suntem datori, domnule Prelipceanu, către telespectatorii Digi24, să spunem niște lucruri.
O să încep cu cea mai virulentă dintre zicerile de pe piață, care aparține domnului Mihai Șora. Domnul Șora a spus așa: „Dragi prieteni, e simplu – o televiziune care îl invită pe Altă Întrebare în fața românilor merită să dispară”.

Spuneam adineauri că, pe acest principiu, Financial Times ar merita să dispară. Nu? Domnul Șora să ceară dispariția, să spună și despre Financial Times că merită să dispară din moment ce i-a dat o platformă de exprimare, la cerere, domnului Tudorel Toader. Păi, se poate așa ceva? Cum adică? Sunt vânduți… Sunt vânduți și ăștia…
Domnul Șora argumentează după aceea ce a spus. Pomenește despre niște expresii care ar fi de fapt echivalentul celor spuse de dânsul. Spune că „merită să dispară” e totuna cu „după faptă și răsplată”, sau „și-a făcut-o cu mâna lui”. De asemenea mai spune domnul Șora că între „merită să” și „trebuie să” este „o diferență ontologică, nu doar (formal) lingvistică.

Prin urmare, îi dau și eu un răspuns domnului Mihai Șora, un răspuns ontologic: Să mori tu? Ă? Să mori tu?
Eu sper că domnul Șora nu se va supăra, pentru că domnul Șora nu este bântuit de „incapacitatea de a analiza lucid o situație, de a stabili relația de cauzalitate între fenomene”, cum suntem noi, eu, în cauză.

Eu sunt incapabil de a stabili relația de cauzalitate între fenomene și nu văd nicio relație între „merită să dispară” și „după faptă și răsplată”. Unde este în „după faptă și răsplată” ideea de desființare, ideea de dispariție, ideea de moarte? Unde este „și-a făcut-o cu mâna lui” ideea de dispariție, ideea de desființare, ideea de moarte? Aceste exprimări se pot referi la orice și la oricine.

Mai spune dânsul, argumentează, că „orice locuitor nativ le înțelege”. Deci orice locuitor nativ, adică orice român… Hopa! Parcă am mai auzit asta. De curând…

„Orice locuitor nativ” înțelege „că merită să dispară”, e totuna cu „după faptă și răsplată”. Adică „merită să dispară” nu înseamnă „trebuie să dispară”. Da, domnule Șora. Asta spun și eu. „Să mori tu” nu înseamnă că trebuie să mori.

Cred că v-ați dat seama, sunteți un locuitor nativ, sunteți născut în Timiș. Și v-ați dat seama că expresia respectivă trebuie înțeleasă în principiu după cum spune domnul Șora – „De câte ori nu ați auzit aceste expresii? Limba română le-a asimilat și orice locutor nativ le înțelege (în principiu) fără explicații suplimentare sau note de subsol ajutătoare”. Cred că și dumneavoastră înțelegeți că „Să mori tu” nu înseamnă că trebuie să mori.

De mult n-am mai fost atât de surprins, auzind ceva. Am auzit multe în această viață. Cum să interzici unei televiziuni să invite un politician? Care este treaba unui organ de presă? Într-o democrație, treaba unui organ de presă este să invite oameni politici relevanți ai evenimentelor zilei. Asta este chiar datoria… Dacă nu face asta, atunci nu face gazetărie.
Cum să nu-l inviți pe Florin Iordache aici, când el este acum în centrul unor discuții extrem de aprinse și tensionate în legătură cu legile justiției, în legătură cu Ordonanța 7 și poate veni aici să spună niște lucruri. Cum să spui așa ceva? Că merită să dispară Digi24 pentru că l-a invitat pe Florin Iordache.

Dincolo de analiza asta pe care o fac acum, care ține de jurnalism, de democrație… Domne, cum o fi putut domnul Șora să spună asta. Că merită să dispară. Cine să dispară domnule Șora? Câți oameni lucrează în postul ăsta? Sute de oameni, da? Sute de oameni, tineri în general, că îi văd când mai vine pe aici. Cum puteți să spuneți așa ceva? Cum puteți să-i trimiteți, să-i aruncați pe oamenii ăștia în stradă?, pentru că într-o emisiune a acestui post a fost invitat un politician pe care dumneavoastră îl detestați. Și nu sunteți singurul.

Cum puteți să spuneți să spuneți așa ceva în legătură cu toți oamenii ăștia? Aaa… Nu vă mai place Digi24? Puteți să nu vă mai uitați, să și anunțați – „Eu nu ma mai uit la Digi24, și vă sfătuiesc și pe dumneavoastră, cei care veniți cu mine în Piața Victoriei, să nu vă mai uitați la Digi24”.

Să știți că eu am trăit asta o dată. Dacă ar veni de pildă acum un fanatic al dumneavoastră, pentru că sunteți un personaj iconic, dacă ar veni un nebun și ar pune o bombă aici, în postul ăsta de televiziune, să-l arunce în aer? De ce? „Păi n-a spus domnul Șora că merită să dispară?”. „Deci acțiunea mea va fi bine plăcută de Dumnezeu”. Mi s-a spus o dată, a fost adresat membrilor PRM, cu niște ani în urmă, s-a spus așa: „Nu-i vom putea opri pe membrii PRM să-i aplice o corecție fizică lui…” – nu mai spun cum eram numit.

Ăsta este un îndemn ca entitatea, instituția, persoana – că Digi24 înseamnă niște oameni, domnule Șora, străbunicule -, înseamnă un îndemna la suprimare…

Sechelele astea de totalitarism, de bolșevism înfiorător… Cum poți să spui lucrul ăsta? – „Merită să dispară!”. Nici nu e cazul, există televiziuni care chiar sunt de propagandă feroce, pe față, fiecare în direcția ei. Putem spune că merită să dispară?”, a spus Cristian Tudor Popescu, conform stiripesurse.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Derapaj la Digi 24, fără ca moderatorul să intervină! Cristian Tudor Popescu, mesaj pentru timișeanul Mihai Șora: ‘Să mori tu’

  1. Am știut de mult, cât de dobitoc este acest Tudor Popescu. Dar acum chiar că a trecut de linIa ROȘIE !
    Să se dee la o persoană atât de în vârstă taman cu ”Să mori tu ?” Mai idiot nu putea fi !!!

    Cât despre ”locuItor” nici să nu mai pomenim, lipsă crasă de cultură, mahalagiu de Ferentari …

  2. Era de asteptat . Manifestarile bolnavicios-rautacioase,specifice ,prevesteau o grava suferinta. Aviz amatorilor ,gen Oreste,Guran,Pora,Turcescu, Rares Bogdan ,etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *