Demisie politică: Ana Munteanu a dat borcanul cu miere al USR pe Borcanul cu Ulei al… USR

Demisie politică: Ana Munteanu a dat borcanul cu miere al USR pe Borcanul cu Ulei al...USR

Demisie politică: Ana Munteanu a dat borcanul cu miere al USR pe Borcanul cu Ulei al…USR

Tânăra consilieră locală și-a anunțat demisia din partid, dar și din Consiliul Local Timișoara, joi, 22 februarie, invocând motive de ordin profesional și… o posibilă incompatibilitate între planurile de afaceri și calitatea de ales local și, implicit, de politician local de mic calibru.

Ca un soldat conștiincios, și-a făcut datoria față de șefii de partid până la capăt și a votat bugetul propus pentru anul 2024. Deoarece și acest vot conta pentru ca bugetul să treacă și să fie aprobat cu majoritate în consiliul local.

”Am intrat în politică venind din societatea civilă și cum sângele apă nu se face – după acești ani îmi este extrem de clar că puterea mea de muncă e mult mai utilă înapoi în comunitate, la firul ierbii.

Aveam în plan să-mi finalizez mandatul de consilier local și abia apoi să mă retrag cu totul din politică.

Dar, din motive profesionale, astăzi am decis să mă retrag din partidul din care făceam parte și implicit din funcția publică deținută.

Cred că fiecare dintre noi trebuie să ne străduim să facem bine acolo unde ne găsim locul.

Ramân cu gândul și sufletul alături de toți oamenii buni care aleg să facă politică și să lupte din administrație, cu tenacitate și motivație, pentru cetățeni.

Am încheiat un capitol.

Merg mai departe cu toate motoarele pornite și cu toate forțele de care proiectele în care sunt implicată acum au mare nevoie în această perioadă!”, și-a anunțat Ana Munteanu gestul de retragere din politică și din administrația locală.

Despre Ana Munteanu se știe că încă din aprilie 2023 căuta oferte pentru închirierea unui spațiu comercial, deci ieșirea din politică pentru a intra în afaceri nu este o decizie luată recent. De patru ani se știe că ea este implicată într-un proiect de reciclare a uleiurilor alimentare.

De altfel, pe profilul de Facebook, Munteau se prezintă ca și fondator la “Borcanul cu ulei”, un ONG care a încercat să colecteze uleiurile de uz casnic – alimentar prin Timișoara, însă fără mare succes.

ana munteanu facebook

Prima acțiune concretă a avut loc de abia în septembrie 2023, când ONG-ul a lansat programul de reciclare “COMUNĂ AMBASADOR Borcanul cu ulei”, care deocamdată a avut un succes ce s-a limitat la amplasarea de containere OliBox în comuna Dumbrăvița, unde primar este un coleg de partid, de la USR, Horia Bugarin. Coincidență.

În paralel, valorificarea uleiurilor colectate se face printr-o firmă la care Ana Munteanu este co-fondator, OilRight, descrisă ca și “întreprindere socială eco-incluzivă. Unitate protejată”, o denumire pompoasă pentru o societate care se ocupă de colectarea și reutilizarea uleiului alimentar.

Evident că pentru a realiza acest program, Munteanu a avut nevoie de sprijin administrativ și logistic, dar și de cooperarea autorităților locale și a celor ce gestionează deșeurile, pentru a amplasa containerele și restul ciclului de colectare și reutilizare.

Sprijin care nu era greu de obținut, cât timp un alt coleg din USR este vicepreședinte al CJ Timiș și președinte al ADID, adică Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș. Bineînețeles, tot o simplă coincidență.

printscreen FB Borcanul cu Ulei recipient Dumbravita 1

Descindere abuzivă și alăptare în plenul CL Timișoara

În cei aproape patru ani de mandat, Ana Munteanu nu s-a remarcat prin luări de poziție sau propuneri constructive pentru oraș, în Consiliul Local Timișoara.

A atras atenția, inițial, în timpul pandemiei de COVID-19, atunci când, însoțită de jandarmi, a descins abuziv în restaurantul unui hotel din Timișoara, aparținând omului de afaceri Dan Dinu, devenit inamicul numărul 1 al celor din USR Timiș.

Din locația în care a înscenat descinderea în forță, consiliera a făcut o transmisie live pe pagina sa de Facebook, în care acuza că restaurantul primește clienți, deși orașul era în carantină, iar funcționarea barurilor și a restaurantelor era interzisă.

Ulterior, s-a descoperit că “flagrantul” a fost, de fapt, pus la cale de însăși reclamanta situaţiei, Ana Munteanu.

Aceasta a recunoscut că cei patru pretinși clienți ai localului o anunțaseră că urmează să ia masa în oraș, pretinzând că după ce mănâncă intenționează să se și cazeze. Cu sprijinul prefectului USR de la acea vreme, Zoltan Nemeth, a fost sesizată Jandarmeria, care a și mers în control.

Însă jandarmii au constatat că legea nu fusese încălcată în niciun fel și nu au amendat pe nimeni.

Proprietarul restaurantului a devoalat încercarea de compromitere și a anunțat, atunci, că o va da în judecată pe consilieră pentru recuperarea sumei din nota de plată pe care cei patru falși clienți nu au achitat-o la plecarea din local și că, dacă va câștiga, va dona banii obținuți către USR Timiș. De asemenea, a cerut ca partidul să îi retragă Anei Munteanu sprijinul în Consiliul Local.

În urma scandalului provocat chiar de ea, Ana Munteanu a fost sancționată blând, cu tăierea indemnizației de ales local pentru două luni și a fost suspendată din partid pentru o perioadă de un an.

În ultimul an, a atras atenția stilul non-conformist, criticat de unii, al tinerei mame Ana Munteanu, care își aducea bebelușul la ședințele de consiliu local, iar la o astfel de întâlnire oficială l-a și alăptat la sân, chiar la masa de ședințe.

Asta și din cauză că Primăria Timișoara nu are amenajată, așa cum au de exemplu lanțurile de supermarketuri, dar și unele clădiri publice, o cameră “Mama și copilul”, dotată special pentru a putea alăpta sau pentru a schimba scutece.

CITEȘTE ȘI: Se închide traficul într-o intersecţie importantă din Timişoara, în perioada 26 februarie – 15 martie

Ana Munteanu s-a lansat în activitatea cu colectarea și reutilizarea uleiurilor alimentare, adunate de la populație, încă din mai 2015. O afacere aparent ecologică, care a fost la modă, acum câțiva ani, în unele țări occidentale.

Reutilizarea uleiurilor, mai ales a celor folosite la prăjirea alimentelor, este însă o tehnologie extrem de scumpă și nu dă randamentul așteptat, iar marii operatori din domeniu sunt sceptici vizavi de calitatea uleiului reciclat și nu își asumă răspunderea de a-l comercializa către populație.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *