De ce, totuşi, s-ar implica primarii la alegerile europarlamentare?

primari 2

Aproape că putem vorbi de o regulă generală, atunci când se face referire la implicarea primarilor în alegerile europarlamentare.

CITEȘTE ȘI: Atenție – Un nou tip de escrocherie vizează utilizatorii de WhatsApp

Tot mai mulţi dintre ei afirmă că nu se vor omorî mai deloc cu firea la scrutinul din 26 mai şi nici nu se sfiesc să spună asta în gura mare, fără nici o reţinere.

„Ce-o să-mi facă dacă nu aduc voturi?”, este întrebarea retorică prin care se acoperă tot mai mulţi edili, afişând un dezinteres geenral faţă de cine va ajunge în Parlamentul European.

Experienţa scrutinelor anterioare pare să le dea dreptate, pentru că nu se compară scorul obţinut de primari în alegerile locale, unde erau direct interesaţi, cu cel de la europarlamentare, în care valorile au fost cu totul altele, prea puţin influenţate de orientarea politică a primarului localităţii.

CITEȘTE ȘI: 424.000 de euro amendă pentru un şofer român de TIR, în Franţa. E dependent de jocuri de noroc

Din această perspectivă, PSD, în special, dar şi PNL, partidele cu cei mai mulţi edili, ar trebui să-şi facă cele mai mari griji, pentru că un boicot al primarilor le va diminua drastic scorul electoral, crescând procentele partidelor mici, fără prea mulţi aleşi sau chiar deloc.

Şi totuşi, s-ar putea ca lucrurile să nu stea chiar aşa şi să vedem o mobilizare electorală dirijată de primari, chiar dacă nu la intensitate maximă. De ce s-ar întâmpla asta? De dragul partidului sau al şefului de filială?

CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care se va închide fabrica Rieker din Lugoj

Nici una, nici alta. Răspunsul e simplu şi perfect explicabil: tot din grijă proprie, tot pentru interesul personal, absolut justificat. Lucrurile sunt logice.

În acest an, alegerile europarlamentare sunt doar cu un an înaintea celor locale, în care primarii vor trage din răsputeri pentru a-şi asigura un nou mandat.

O campanie de anvergură, cum este cea de la locale, are însă nevoie şi de o pregătire anterioară serioasă, dacă vreţi, de o repetiţie generală sau de un antrenament oficial, în care primarul îşi testează electoratul, verifică maşinăria de vot, vede unde mai trebuie umblat, de ce ar mai fi nevoie şi pe ce masă de alegători se poate baza.

Iar cea mai bună astfel de repetiţie generală o constituie tocmai alegerile europarlamentare.

De aceea, primarii care nu vor să lase nimic la voia sorţii nu pot neglija antrenamentul oficial.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *