Cum se va desfășura dublul scrutin

urna vot

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și Referendumul naţional au loc simultan, mâine, între orele 7 și 21. Atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare și în același interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, dar pe buletine de vot separate.

CITEŞTE ŞI: Într-o comună de lângă Timişoara se ridică un mic… orăşel. 1.000 de apartamente, grădiniţă, şcoală şi supermarketuri, pe 70 de hectare

Prezenţa la vot este consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.


dragos birlgeaCITEŞTE ŞI: Patronul de videochat care a vrut să își ucidă soţia într-un accident s-a sinucis

 


Dreptul de vot se exercită în baza unui act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

CITEŞTE ŞI: Banat Agralim stă la dispoziţia vizitatorilor cu o ofertă bogată

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate sau de cetățenii români domiciliați în străinătate.

 

Românii care se află în străinătate au două posibilități: fie să voteze pentru lista de candidați din țara membră a Uniunii Europene în care își au domiciliul sau reședința, caz în care ar fi trebuit să se înscrie pe listele electorale din respectiva țară, fie să voteze pentru candidații români la secțiile de votare amenajate de către Ministerul de Interne.

CITEŞTE ŞI: Avertisment AccuWeather: Vom fi loviţi de furtuni severe și chiar tornade

Dacă un român s-a înscris pe listele electorale din alt stat UE va putea totuși să voteze pentru europarlamentarii români, cu condiția să dea o declarație pe proprie răspundere că nu a votat în altă țară. Pentru românii din străinătate, Ministerul de Externe a amenajat 441 de secții de votare, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate.

Unde se poate vota?

Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente. Alegătorii arondați la o secție de votare nu își pot exercita dreptul de vot la o altă secție de votare din aceeași unitate administrativ-teritorială.

CITEŞTE ŞI: O mamă din Reşiţa îşi caută cu disperare fata, care ar fi plecat spre Timişoara: „Este viaţa şi inima mea. Vă implor, ajutaţi-mă să o găsesc!”

Președintele biroului electoral al secției de votare va îndruma alegătorul să voteze la secția de votare la care este arondat. Cetățeanul care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate.

Desfășurarea votului

În scopul asigurării garanțiilor necesare exercitării dreptului de a vota în condiții de legalitate, corectitudine, transparență și securitate, se va utiliza SIMPV (Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de prevenire a votului ilegal). SIMPV permite evidenţierea distinctă a prezenţei la vot pentru fiecare scrutin în parte.

Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința.

Acesta va înscrie codul numeric personal ale alegătorului în sistem. Operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în SIMPV datele personale ale alegătorului în cazul în care nu se poate folosi scanarea, pentru a verifica dacă cetățeanul își poate exercita dreptul la vot.

Dacă aplicația SIMPV nu semnalează niciun impediment la exercitarea dreptului de vot sau nu indică necesitatea îndrumării alegătorului către o altă secție de votare, operatorul va aduce la cunoștința alegătorului faptul că SIMPV înregistrează prezența la vot, separat pentru fiecare scrutin în parte și că acesta poate opta pentru a-și exercita dreptul la vot atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național sau doar pentru unul dintre aceste scrutine.

Operatorul va înregistra în SIMPV opțiunea alegătorului, așa cum a fost comunicată de către acesta și o va comunica președintelui biroului electoral al secției de votare, pentru ca alegătorul să primească buletinele de vot în funcție de opțiunile exprimate.

Alegătorul român care îşi exprimă dorinţa de a vota la alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi la referendumul naţional va primi trei buletine de vot: buletinul de vot pentru alegeri şi buletinele de vot aferente celor două întrebări din cadrul referendumului naţional, după ce a semnat în ambele liste electorale.

În cazul în care alegătorul care se prezintă la vot optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat.

Alegătorul care dorește să-și exercite dreptul de vot la referendumul național va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta doar pentru una dintre întrebări.

Ștampila cu mențiunea „VOTAT” se înmânează alegătorilor împreună cu buletinele de vot, după ce aceștia au semnat în listele electorale corespunzătoare și se recuperează de la alegători după ce au introdus buletinele de vot în urnele de vot.

Practic, mâine, românii vor avea în față trei buletine diferite de vot: unul pentru alegerile europarlamentare 2019 și unul pentru fiecare dintre cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru justiție. În secțiile de votare se vor folosi trei urne staționare: una pentru alegerile europarlamentare și câte una pentru fiecare întrebare de la referendum.

Secţiile de votare din ţară vor avea o singură urnă specială, în care vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi buletinele de vot de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.

Urnele de vot vor fi inscripționate cu tipul buletinului de vot. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripţionarea vizibilă corespunzătoare a urnelor şi vor da îndrumări alegătorilor pentru a introduce buletinele de vot în urnele destinate acestora. Introducerea buletinului în altă urnă nu atrage nulitatea acestuia, conform deciziei Biroului Electoral Central.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *